2011.
június
16. 13:14

A Stabilitás szerint még maradt ideje az Alkotmánybíróságnak

Címkék:
Stabilitás Pénztárszövetség A magánnyugdíj-pénztári vagyon átadása a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alap (NYAA) részére problémamentesen és gördülékenyen megtörtént - jelentette ki Bába Julianna, a Stabilitás Pénztárszövetség elnöke a szervezet sajtótájékoztatóján.

Bába Julianna elmondta: nem volt pénztár, amelyik ne fejezte volna be az átadást a határidő lejárta előtt. A NYAA-t kezelő Államadósság-kezelő Központ (ÁKK) most vizsgálja át a portfóliót, azaz azt vizsgálja, hogy egyes vagyonelemek teher és korlátozásmentesek-e? Információink szerint az ellenőrzés a hét végére befejeződik.

Most a pénztárak arra várnak, hogy ez a vizsgálat véget érjen. Az állampapírok esetében biztosan nem lesz baj, de lehet egy-két olyan eset, ahol még szükség lesz egyeztetésekre vagy bizonyos papírok aláírására. (Ilyen lehet például külföldi tulajdonosok aláírása.) A reálhozam összegét egyébként a pénztárak július 20-ig kell visszaigényelniük, az ÁKK-nak 2 napja, míg a pénztáraknak 8 napjuk van arra, hogy – legkésőbb augusztus végéig - kifizessék az járandóságukat a tagok számára.

Mivel a tagok nagy része nem nyilatkozott arról, hogy mit szeretnének kezdeni ezzel az összeggel, így ezt postai úton kapják meg, a pénztárnál meglévő címükre.

Ezért roppant a fontos, hogy a tagok egyeztessék adataikat a pénztárakkal, ugyanis ha nem találják meg a címzettet, akkor ezt a vagyonelemet is átadják a NYAA számára.

Bába Julianna kiemelte, hogy a fejlemények ellenére várnak az Alkotmánybíróság (AB) állásfoglalására. Mint mondta: mintegy 3 hete az AB meghallgatást tartott, amelyen többi között Surányi György, Szász Károly, Mészáros József és Bába Julianna is részt vett.

Itt egy 15-16 kérdésből álló kérdéslistát kaptak, amely nem elsősorban jogi tartalomra fókuszált, hanem arra keresett választ, hogy volt-e gazdasági szükségszerűsége annak, hogy a nyugdíjpénztári vagyont visszakerüljön az állam kezébe. Azt az elnökasszony megjegyezte, hogy szerinte az AB számára maradt még némi idő: az elnök szerint a folymat onnantól válik visszafordíthatatlanná, amikor elkezdik kifizetni a reálhozamokat.

Borza Gábor a Stabilitás alelnöke megjegyezte, hogy azért az emberek többsége kap majd reálhozamokat. Számításaik szerint a tagok mintegy 20 százaléka nem részesül ilyen kifizetésben. Ez legnagyobb számban a 2006, 2007 és 2008-ban belépetteket érinti. Megerősítette azt a korábbi számításukat, hogy a reálhozam összege 220 milliárd forint környékén lesz, amely kiegészül a mintegy 40 milliárd forintnyi tagdíj-kiegészítéssel.

Forrás: Népszabadság

Vissza
2011.
február
07. 11:31

A nyugdíjfolyósító feje nem fő az alkotmánybírák miatt

A nyugdíjfolyósító feje nem fő az alkotmánybírák miatt Nem készült az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság (ONYF) arra, ha az Alkotmánybíróság aggályokat fogalmazna meg, vagy hatályon kívül helyezné a nyugdíjrendszer átalakításáról szóló törvényt - közölte az ONYF főigazgatója.
Tovább
2010.
december
22. 14:15

Alkotmánybírósághoz fordult az MSZP a nyugdíjtörvény miatt

Alkotmánybírósághoz fordult az MSZP a nyugdíjtörvény miatt Az Alkotmánybírósághoz (Ab) fordult Mesterházy Attila, indítványában a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapról és a szabad nyugdíjpénztár-választás lebonyolításával összefüggő egyes törvénymódosításokról szóló jogszabály alkotmányellenességének megállapítását, valamint a törvény kihirdetése napjára visszamenőleges megsemmisítését kezdeményezve.
Tovább
2011.
június
16. 11:30

Nyugdíjügy: keresztbe tehet a kormánynak az Alkotmánybíróság?

Nyugdíjügy: keresztbe tehet a kormánynak az Alkotmánybíróság? Az Alkotmánybíróság (Ab) már tartott meghallgatást nyugdíjügyben, ahol arról érdeklődtek, volt-e gazdasági szükséghelyzet Magyarországon. Ezzel viszont azt jelezték, hogy foglalkozhat az Ab az üggyel.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART