2011.
november
27. 11:17

A svájci jegybank kész az újabb monetáris lépésekre

Címkék:
svájci frank A svájci gazdaság nehéz időszakot él, alacsony a növekedés és talán még enyhe recesszió is bekövetkezhet; a Svájci Nemzeti Bank (SNB) kész újabb monetáris lépéseket tenni, amennyiben ez szükségessé válik - mondta Thomas Jordan, a szervezet alelnöke egy vasárnapi lapinterjúban.

A szakember a Sonntagszeitungnak elmondta: "szeretném megismételni, hogy készen állunk újabb lépéseket tenni, ha a gazdasági kilátások és a deflációs kockázatok ezt szükségessé teszik". A jegybank szeptember eleji döntése, amellyel árfolyamküszöböt jelentett be az euró frank árfolyamára csökkentette a gazdaság kitettségét és enyhített a deflációs nyomáson - tette hozzá.

Svájci üzleti körök és több politikus is az elmúlt hetekben arra kérte az SNB-t, a jelenlegi 1,20 frankos szintről 1,30 frankra vagy akár 1,40 frankra emelje az árfolyamgátat. Szakértők szerint ezeken a magasabb árfolyamokon lenne vásárlóerő-paritásban a két fizetőeszköz. A svájci kormány mindazonáltal arra hívta fel a figyelmet, hogy az SNB-re ható fokozott nyomás kontraproduktív, hiszen aláássa a szervezet függetlenségét.

Az SNB szeptember 6-án, 1,10 frankos euróárfolyam mellett jelentette be, hogy 1,20 frankos küszöböt állít fel a kurzusra. A döntésre a frank forint keresztárfolyama több mint 8,50 százalékkal esett, 253,02 forintról 230 forint alá csökkent. Pénteken 255,31 forinton zárt a frank.

Forrás: hvg.hu

Vissza
2011.
november
25. 06:44

Bóvliország lettünk

Bóvliország lettünk Megvonta Magyarországtól a befektetési ajánlású adósbesorolást a Moody's Investors Service. A hitelminősítő csütörtök éjjel Londonban közölte, hogy az eddigi "Baa3"-ról egy fokozattal "Ba1"-re rontotta a magyar kormánykötvény-osztályzatot, és az új besorolásra is további leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátást hagyott érvényben.
Tovább
2011.
november
24. 19:45

MSZP: a nyugdíj-átalakítással legfeljebb 19 milliárdot lehet spórolni

MSZP: a nyugdíj-átalakítással legfeljebb 19 milliárdot lehet spórolni Az Orbán-kormány kalkulációival ellentétben a nyugdíjrendszer átalakításával nem 93 milliárd, hanem legfeljebb 19 milliárd forintot lehet megtakarítani - írja csütörtöki, az MTI-hez is eljuttatott közleményében a Policy Agenda számításaira hivatkozva a szocialista Korózs Lajos, aki azt kérdezi: hogy hogyan spórolja meg a kormány hiányzó 74-84 milliárd forintot.
Tovább
2011.
szeptember
11. 10:06

Svájc még évekig büntethet

Svájc még évekig büntethet Svájc nem először bünteti a svájci frankba menekülő megtakarításokat. Sőt, eddigi példák azt mutatják, hogy az alpesi ország akár évekig is a negatív tartományban tarthatja a kamatokat. A zéró alatti ráta azonban lökést adhat a gazdaságnak.
Tovább
2011.
szeptember
07. 15:09

Svájc újra megnyitja a devizaháborút

Svájc újra megnyitja a devizaháborút Svájc a globális devizaháború újabb körét nyitotta meg, írja a Bloomberg. Az országban a gazdasági növekedés visszaesett frank erősödése miatt, amely lépésre kényszerítette a politikai döntéshozókat.
Tovább
2011.
szeptember
03. 12:59

Svájci frank: paradox helyzet alakult ki

Svájci frank: paradox helyzet alakult ki A múlt héttől kezdve egyre több svájci bank vezet be negatív kamatlábat a frankbetétekre. Sőt, a svájci állam hat hónapos állampapírokat bocsátott ki, és fél százalékot kapott azért, hogy hajlandó legyen kölcsönt elfogadni.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART