2011.
október
07. 21:22

A Szabad Európa Rádióra emlékeztek Münchenben

Címkék:
VEF rádió A müncheni magyar főkonzulátuson emlékeztek meg pénteken a Szabad Európa Rádió egész napos magyar adása megindulásának a hatvanadik évfordulójáról.

"Itt a Szabad Európa Rádió a 16, 19, 25, 31, 41 és 49 méteres rövidhullámhosszon…" Így jelentkezett be több mint négy évtizeden keresztül a SZER, és alig volt az országban, aki ne tudta volna kívülről ezeket a számokat, a szabad sajtó hullámhosszát - elevenítette fel emlékeit Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, aki a magyar kormány nevében köszöntette a vendégeket. Mindenekelőtt a SZER egykori munkatársait, akik szép számban jöttek el, holott nem föltétlenül élnek a bajor fővárosban, de még csak nem is Németországban.

Semjén idézte Márai Sándort, aki szellemi légihídként írta le a SZER működését, hasonlóan a berlini blokád idején szervezett nyugati légihídhoz. A politikus kitért arra is, hogy a magyarok a szabad világgal azonosították a rádiónak otthont nyújtó Bajorországot, amely az 1956-os forradalom után sok tízezer menekültet fogadott be.
Történészek, politológusok még sokáig tanulmányozzák majd, hogy milyen szerepet játszott a SZER a közép- és kelet-európai országok "felpuhításában, miként ágyaztak meg a rendszerváltásoknak". Erre is kitért előadásában Werner Weidenfeld, a müncheni LMU egyetem politológus professzora, aki számára a SZER a hidegháború minden jellegzetességét tükrözte. A Kelet és Nyugat közötti konfliktust, a szabadság - rabság, a demokrácia - diktatúra, a piacgazdaság - tervgazdaság, valamint a nemzeti szuverenitás és a blokkrendszer merevségének szembeállítását.
Weidenfeld egyébként az egyik pekingi egyetem vendégprofesszoraként első kézből is szerezhet tapasztalatokat a sajtószabadság korlátozásáról.

A " nagy öregek"

Volt a müncheni megemlékezők között olyan is, aki már a SZER születésekor is tagja volt a szerkesztőségnek, sőt, hiteles krónikásként megosztotta emlékeit az egykori hallgatókkal és a fiatalabb mai érdeklődőkkel. Utóbbiak szerencsések, hiszen már csak a memoárokból értesülnek arról a korszakról, amikor még börtön is fenyegette a "szabad világból" érkező hírmorzsák áhítatos hallgatóit.
A SZER ilyen nagy öregje például Ekecs Géza, alias Cseke László, akit alig 20 évesen Párizsból vettek rá arra, hogy 1951-ben csatlakozzon a munkatársakhoz "arra a pár esztendőre", amíg megbukik a kommunizmus és visszatérhetnek Magyarországra… A néhány évből több mint négy évtized lett, a Teenager party című műsor hallgatói pedig együtt öregedtek a SZER-rel, és mára bizony belőlük is sokan már nyugdíjasok.
A müncheni megemlékezés egy 1956 októberében forgatott film vetítésével zárult. Az archív film a forradalom idején készült, és november elején tervezett bemutatását meghiúsították az orosz tankok.

Forrás: MTI

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART