2011.
augusztus
23. 07:36

A szegénység öregít

Címkék:
szegény a padon Glasgowi kutatók az öregedési folyamatot DNS-bizonyítékok alapján vizsgálták, és megerősítették, hogy összefüggés van a társadalmi tényezők és az öregedés gyorsasága között. Kutatásaiknak közegészségügyi jelentősége van, ugyanis módszerükkel hamarabb eredményt lehetett elérni, nem kellett egy egész generációt megvárni ahhoz, hogy-egy intézkedés hatását lemérjék.

A vizsgálat lényege, hogy megmérték a mintacsoport telomerjeinek hosszát. A telomerek a kromoszómák legvége, melyek az egyén élete során mind rövidebbek lesznek, és az illető öregedési folyamatának sebességére utalnak.

A kutatók megállapították, hogy egy 10 éves periódusban a telomerek átlagosan 7,7 százalékkal rövidülnek azoknál, akiknél a család összjövedelme átszámítva kb évi 8 millió forint alatt van, az ennél tehetősebbeknél a rövidülés átlaga 0,6 százalék. Hasonló trend volt megfigyelhető a bérlakásban élők és a saját otthonnal rendelkezők, valamint a szegényesen és a jól étkezők között is.

A teszt a népesség egyes csoportjaiban utal az öregedési folyamatra, de nem méri az egyén várható élettartamát, a telomerek hosszában ugyanis természetes különbséges vannak.

A mérésnek népességi szinten van jelentősége, mert az alanyok nagy száma lehetővé teszi, hogy bizonyos trendeket egy bizonyos idő alatt megfigyeljenek. Jó eszköz például az étrendbeli változások hatásának megállapítására.

A vizsgálat az első ilyen volt Glasgowban, és arra utal, hogy az öregedés gyorsaságára hatással vannak a társadalmi-gazdasági körülmények.

Forrás: InforMed

Vissza
2011.
február
10. 06:13

A nyugalmas öregkor csak vágyálom?

A nyugalmas öregkor csak vágyálom? Miután egyre kevesebb az aktív dolgozó, a nyugdíjas pedig egyre több, így a végső nyugdíj összege is egyre kisebb lesz.
Tovább
2011.
március
10. 05:03

A nyugdíjasok keresik a vásárlói akciókat

A nyugdíjasok keresik a vásárlói akciókat Valamennyivel több élelmiszert vásároltunk tavaly, mint korábban, a második félévben már mutatkozni kezdtek a válság elmúltának jelei. Ugyanakkor érzékenyebbek lettünk az árakra, tudjuk, hogy 2011 még nem lesz a teljes kilábalás éve.
Tovább
2011.
február
11. 16:38

Az öngondoskodás eszközei – Kinek mi való?

Az öngondoskodás eszközei – Kinek mi való? Az elmúlt hetek nyugdíjrendszer körüli eseményei világossá tették, hogy az öngondoskodás mindinkább nélkülözhetetlen stratégiai eleme kell, hogy legyen a magyarok életének, hacsak nem akarnak nyugdíjas éveikben jelentős életszínvonal-romlást elszenvedni. Ugyanakkor más szempontok is érvényesülnek a lakosság pénzügyi megfontolásaiban az adókedvezmények kihasználásától a hitelterhek kezeléséig.
Tovább
2011.
július
17. 14:44

Az öregedés attól is függ, mit eszünk

Az öregedés attól is függ, mit eszünk Életmódváltással nem csak a test fittségi állapota javul, de az élethossz is döntően nőhet. Egy felmérés szerint az ötvenéves kor akár új kezdet is lehet az ember életében.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART