2012.
április
29. 19:51

A szellemi leépülés jelei

Címkék:
depresszió Főként az idős embereket célozza meg, azon belül is elsősorban szellemi értékeiket, a tudásukat és kifejezőerejüket rombolja. Ez a demencia.

Bizony sokszor előfordul, hogy elfelejtjük, vajon bezártuk-e az ajtót, hová raktuk le éjszaka a szemüveget, vagy azon kapjuk magunkat, hogy a kukában landolt egy tárgyunk a kidobásra váró maradék étel helyett. Mindez még nem jelent feltétlenül demenciát, a feledékenység adódhat a túlzott kimerültségből, vagy lehet egyszerű szórakozottság is. 65 év felett azonban az emberek 10, a 80 év felettiek 20 százaléka érintett a szellemi leépülésben.

Demencia

A demencia a mentális képességek lassabb vagy hirtelen hanyatlása. A leépüléssel járó tünetek többnyire – ha időben felismerik a problémát – mérsékelhetők, sőt esetleg teljes mértékben meg is szüntethetők. Lehetséges, hogy csak ideiglenes, múló szellemi zavarok, amelyek bekövetkezhetnek balesetek, fertőzések, agyi vérkeringési gondok vagy nagyobb traumák után, mindenesetre, ha a kedves rokonunkon, hozzátartozónkon, esetleg önmagukon észrevesszük a jeleket, egyből szakemberhez: ideggyógyászhoz, belgyógyászhoz, pszichiáterhez kell fordulnunk.

Típusai

Gyógyíthatatlan szellemi hanyatlás akkor következik be, ha az agyi idegsejtek gyors ütemben kezdenek pusztulni. Ez nem csupán előrehaladott életkorban fordulhat elő, végbemehet alkoholfüggőség miatt, valamint az agyi erek folyamatos összeszűkülése és elzáródása, továbbá az Alzheimer-betegség kialakulása következtében is.
Kétfajta elbutulást különböztethetünk meg: az agykérgit – amely az emlékezés, a beszéd, a számolás, írás, olvasás és rajzolás képességének és felismerésének, vagyis a tanult képességeknek az elveszítését jelenti –, valamint a kéreg alattit – ezt elsősorban a lelassulással és a hangulati zavarokkal; közönnyel, érdektelenséggel járó tünetegyüttes jellemzi. Ide tartozik a homloklebenyi elbutulás, amely általában a baleseti agysérülések következtében jelentkezik, de súlyos szellemi leépülést okozhat a „kergemarhakór”, néhány neurológiai betegség (Parkinson-kór, daganatok), valamint az AIDS előrehaladott stádiuma is. Emellett egyes mérgek, mint például a higany, az ólom, netán az ivóvízben fellelhető vegyi anyagok szervezetbe jutása, de a nyugtatók rendszeres fogyasztása is kiválthatja a szellemi leépülést.

A demencia tünetei

- Romló memória: nevek, megbeszélt programok, akár egy nemrég szóba kerülő téma tárgyának elfeledése.
- A nyelvi kifejezés nehezítettsége: a helyes kifejezés keresése vagy tévesztése, az írás nehézsége.
- Tér és idő felismerésének problémái: a napszakok gyakori összekeverése, akár évszakok, helyszínek felismerési képességének elvesztése.
- Hangulatváltozások: a beteg túlságosan érzelmessé vagy rosszkedvűvé, indulatossá válik.
- Tárgyak pontos helyének elfelejtése.
- Hétköznapi feladatok önálló elvégzésének képtelensége.
- Figyelem lankadása, koncentráció hiánya.
- Ingerérző képesség hanyatlása: Például a hideg-meleg idő téves megállapítása.
- Személyiségtorzulások: depressziós hajlam, a szorongás fokozódása, öngyilkos gondolatok, vagy éppen követelőző, ordibáló megnyilvánulások, hallucináció, üldözési mánia megjelenése.
- Elkóborlás veszélye.

Végső stádium

Lehetőséget kell biztosítanunk a betegeknek arra, hogy saját, megszokott dolgaikat stresszmentes körülmények között végezhessék addig, amíg lehet, hiszen a tüneteik súlyosbodhatnak, ha akaratuk ellenére, beleegyezésük nélkül idősek otthonába vagy frusztráló közegbe, kórházba kerülnek. A demens emberek ugyanis nagyon nehezen alkalmazkodnak másokhoz, tartanak be szabályokat. A ténylegesen kifejlődött demencia az agyműködés szinte teljes összeomlásával jár. A beteg másoktól függ, segítségre szorul minden életfunkciójában, majd sok esetben végleg ágyhoz kötött lesz.

Forrás: otvenentul.hu

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART