2012.
augusztus
28. 08:44

A szex fitten tart egészen az időskorig

Címkék:
idősebb pár A szexszel kapcsolatban számos mítosz él a köztudatban. A 20 éves korosztály tagjai körében például az a felfogás él, hogy nagyjából az ötvenedik életév után a szex már csak történelem. Tévedés. Tény ugyanakkor, hogy a fiatalon szexuálisan aktívabbak később is azok maradnak.

A szexuális élettel való elégedettség az életkor előrehaladtával csökkenés helyett fokozatosan növekedik – állapította meg egy aktuális német kutatás. „Ez annak ellenére tapasztalható, hogy a szexuális aktivitás – azaz az együttlétek száma - az évek számával fokozatosan csökken” – mondja Britta Müller, német szociológus.

Fontosabbá válik az intimitás

A szakértők szerint a fiatalabbaknak nincs félnivalójuk abból a szempontból, hogy a későbbiekben a szex eltűnne életükből: „az életkor előrehaladtával az egymáshoz való gyengédségnek felértékelődik a szerepe” – mondja Müller. A kapcsolatban nagyobb szerepet kap az egymáshoz való testi közelség, az apróbb érintések vagy az elalvás során az összebújás, de szintén kulcsfontosságú egy-egy szeretetteljes pillantás.

A Rostocki Klinika és két további kutatóintézet közös vizsgálódásában a résztvevők szexuális életével való elégedettségét mérték fel úgy, hogy a közreműködőket nem kérdezték a szexuális aktusok gyakoriságáról. A válaszokból az derült ki, hogy a 63 évesek 57, a 75 évesek 70 százaléka mondja azt, hogy elégedett szexuális életével.

A férfiak és nők esetében hasonló válaszok születtek amellett, hogy a férfiak nagyobb jelentőséget tulajdonítottak a gyengédségnek és a szexualitásnak életükben, mint a nők. „A kutatás során arra is fény derült, hogy azok, akik fiatalabb életéveikben szexuálisan aktívabban voltak, azok a későbbiekben is aktívak maradnak” – hangsúlyozza Müller. Ez úgy is igaz, hogy azok a férfiak és nők, akik fiatalabb éveikben kisebb érdeklődést mutatnak a szex iránt, azok életkoruk előrehaladtával sem fognak szexuálisan aktívabbak lenni.

Hol a határ?

A kutatás arra is felhívja a figyelmet, hogy a szexszel kapcsolatban számos tévedés él a köztudatban: „a 20 évesek között sokan vannak azok, akik úgy vélik, az ötödik x után befejeződik a szexuális élet. A 40-esek ezt a határt 70 évnél húzzák meg, az 50-esek pedig a 80-as évek kezdetére teszik a nemi élet befejeztét” – mondja Peter Kropp, a felmérést készítő német intézet vezetője.

„Tudományosan bizonyított, hogy az idősebb korban végzett aktivitások által – és ide sorolható a megfelelő minőségű szexuális élet is – sokáig megmaradnak az egyéni kognitív képességek” – hangsúlyozza a szakértő, aki hozzátette, hogy mivel a megkérdezettek többsége párkapcsolatban élt, a megállapítások nem általánosíthatók teljes mértékben, ugyanakkor mégis mérvadónak tekinthetők a társadalom nagy részére.

Forrás: welt.de/fokuszbanano.hu

Vissza
2012.
február
10. 11:14

A nyugdíjas szex fitten tartja az agyat

A nyugdíjas szex fitten tartja az agyat Ne hagyjuk abba! Szeretnénk formában maradni idős korunkban is? Kutatók szerint a szex nagyon is alkalmas arra, hogy hosszú ideig megőrizzük agyunk fittségét.
Tovább
2012.
január
14. 16:24

A szex és az idősödő lélek

A szex és az idősödő lélek Az életciklus változásainak megfelelően a házasság is többszakaszos lesz, és jellege minden szakaszban különbözik. Az időskori házastársi kapcsolatokban előtérbe kerül a lelki szükségletek kielégítésének kölcsönös elősegítése.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART