2013.
január
18. 11:13

A szlovák magánnyugdíjpénztárakból 25 ezren léptek ki

pozsoní A vártnál kevesebben, mintegy 25 ezren léptek ki Szlovákiában a magán-nyugdíjpénztárakból szeptember óta, amikor a szlovák kormány ezt ismételten lehetővé tette.

A szlovák Munka-, Szociális és Családügyi Minisztérium által csütörtökön közölt adatok szerint ebben az időszakban a szlovák nyugdíjbiztosítási rendszer második pillérét képező magán-nyugdíjpénztárakból valamivel több mint 25 és fél ezer tag lépett ki, miközben a pénztárak 8700 új ügyfelet szereztek. Így a pénztárak taglétszáma 17 ezerrel csökkent, ami kevesebb a szaktárca előzetes várakozásainál. A minisztérium ugyanakkor a múltbéli tapasztalatokra hivatkozva úgy véli: a kilépésre rendelkezésre álló időszak, vagyis január végéig még újabb tízezrek hagyhatnak fel a magán-nyugdíjpénztárakban való takarékoskodás lehetőségével és léphetnek át a szlovák nyugdíjbiztosítási rendszer első - állami - pillérébe. A pénztárak mintegy másfél millió ügyféllel rendelkeznek.

A magán-nyugdíjpénztárakból való kilépés lehetőségét Robert Fico kormányának tavaly nyáron meghozott döntése tette lehetővé. A intézkedés fél éves - szeptembertől január végéig tartó - időszakra "nyitotta meg" a második pillért, megteremtve így a kilépés lehetőségét.

A nyugdíjrendszer reformjának keretében hozott döntést a lakosság a magán-nyugdíjpénztárakban elhelyezett megtakarításainak elértéktelenedésével és a jelenlegi rendszer fenntarthatatlanságával indokolták Robert Ficóék. A kormány adatai szerint az államnak évente több mint egymilliárd euróval kell dotálnia a nyugdíjrendszer első, úgynevezett szolidáris pillérének kezelőjét, a Szociális Biztosítót, mivel annak bevételkiesést okoz, hogy a járulékok egy része a második pillérbe folyik. A kormány a tavalyi évben a reform részeként a magán-nyugdíjpénztárakba kerülő járulékok arányát is csökkentette.

A második pillér ideiglenes "megnyitására" korábban - Robert Fico előző kormánya idején (2006-2010) - már két alkalommal is sor került. Akkor a két féléves időszak alatt több mint 172 ezren éltek a magán-nyugdíjpénztárakból való kilépés lehetőségével.

Forrás: MTI

Vissza
2012.
augusztus
10. 14:34

A szlovákok kiléphetnek a magán-nyugdíjpénztárakból

A szlovákok kiléphetnek a magán-nyugdíjpénztárakból Jóváhagyta a pozsonyi törvényhozás pénteken a nyugdíjbiztosításról szóló törvény módosítását, ez szeptembertől ideiglenesen lehetővé teszi a magán-nyugdíjpénztárakból való kilépést és csökkenti az oda juttatott járulékok arányát. A jogszabályt hosszú vitát követően, több módosítással fogadták el.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART