2014.
január
08. 10:44

A szlovákok egészségügyi kiadásai emelkednek a leggyorsabban az OECD-ben

Címkék:
Kórház tábla A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) tagországai közül Szlovákiában emelkedtek a leggyorsabban az állampolgárok egészségügyi kiadásai az elmúlt tíz évben - számolt be erről a Hospodárské Noviny (HN) című szlovák gazdasági-közéleti napilap.

Az OECD egészségügyi jelentése szerint (Health at a Glance 2013) az egészségügyre fordított állami és egészségbiztosítói kiadások Szlovákiában 2000 és 2009 között átlagban 10,9 százalékkal, a rákövetkező két évben pedig csaknem 3 százalékkal nőttek, és GDP-hez viszonyított arányuk még elmarad az OECD-országok átlagától. E kiadások 2011-ben a hazai össztermék 8 százalékát tették ki, míg az OECD országaiban átlagban meghaladták a 9 százalékot.

A vizsgált időszakban azonban ennél jóval nagyobb mértékben nőtt azoknak a kiadásoknak a mértéke, amelyeket a pácienseknek közvetlenül kell megtéríteniük egy-egy orvosnál tett látogatás esetén, s ez az adat az ezredforduló óta Szlovákiában emelkedik a leggyorsabban - írta a HN. Míg arányuk tíz éve még nem érte el az OECD átlagát, mára - az időközben tapasztalt 15 százalékos növekedésnek köszönhetően - már jóval meghaladja azt, s az egészségügyi kiadások mintegy negyedét teszik ki.

A gyors emelkedéshez Szlovákiában hozzájárul a hálapénzfizetés gyakorlatának további terjedése is. Egy aktuális felmérésben a páciensek negyede vallotta be, hogy orvosuk közvetlen vagy közvetett módon csúszópénzt kért tőlük. Ennek összege az esetek túlnyomó többségében 100 és 333 euró (30 és 100 ezer forint) között mozgott.

A lap megállapítása szerint Szlovákiában az egészségügyre fordított kiadások meglehetősen magas hányadát, mintegy 38 százalékát a gyógyszerköltségek teszik ki, ami jóval magasabb mint az OECD országokban kimutatott átlag. A HN szerint ezzel szemben a kiadások viszonylag alacsony hányadát fordítják a kórházak, illetve az időskori tartós ellátást biztosító intézmények fejlesztésére, s ez a jelenség az elmúlt évtizedben állandósult.

Forrás: MTI

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART