2012.
augusztus
10. 14:34

A szlovákok kiléphetnek a magán-nyugdíjpénztárakból

pozsoní Jóváhagyta a pozsonyi törvényhozás pénteken a nyugdíjbiztosításról szóló törvény módosítását, ez szeptembertől ideiglenesen lehetővé teszi a magán-nyugdíjpénztárakból való kilépést és csökkenti az oda juttatott járulékok arányát. A jogszabályt hosszú vitát követően, több módosítással fogadták el.

A szeptembertől hatályos módosítás ideiglenesen - öt hónapig - ismételten lehetővé teszi a kilépést a szlovák nyugdíjbiztosítási rendszer második pillérét képező magán-nyugdíjpénztárakból. A magán-nyugdíjpénztárakba kerülő járulékok aránya, a bruttó bér eddigi 9 százalékáról 4 százalékára csökken. A különbözet a nyugdíjbiztosítási rendszer első pillérét alkotó Szociális Biztosítóba folyik majd be. Az intézkedés részben ideiglenes jellegű, ebben a formában 2016 végéig marad érvényben. 2017-től ugyanis folyamatosan ismét emelkedni kezd a magán-nyugdíjpénztárakba áramló járulékok aránya, olyan formában, hogy az évente 0,25 százalékponttal emelkedik, egészen 2024-ig, amikor eléri végleges, 6 százalékos szintjét.

Az ellenzék által hevesen támadott módosításokat a szlovák kormány többek között azzal indokolta, hogy az államnak évente több mint egymilliárd euróval kell szubvencionálnia az állami nyugdíjbiztosítót, mivel annak bevételkiesést okoz, hogy a járulékok egy része a második pillérbe folyik be. Robert Fico szlovák kormányfő ezzel kapcsolatban korábban annak a nézetének adott hangot, hogy a magán-nyugdíjpénztárak "elértéktelenítik az állami kasszából átutalt lakossági pénzeket".

Robert Fico előző kormánya 2006 és 2010 között ideiglenes intézkedésként két alkalommal is lehetővé tette a magán-nyugdíjpénztárakból való kilépést. Ez alatt több, mint 172 ezren éltek a kilépés lehetőségével. Szlovákiában a magán-nyugdíjpénztáraknak jelenleg közel másfél millió tagja van.

Forrás: MTI

Vissza
2009.
december
09. 10:16

Szlovákia is öregszik

Szlovákia is öregszik Öt éven belül kiegyenlítődik a fiatalok és az idősek aránya a szakértők szerint - a folyamatot csak a születések számának növekedése lassítaná. Az átlagéletkor az utóbbi 15 évben két évvel nőtt, száz fiatalra már most is nyolcvan idős jut.
Tovább
2012.
augusztus
02. 12:24

Szlovákia: csata a magán-nyugdíjpénztárakért

Szlovákia: csata a magán-nyugdíjpénztárakért – Ha azonnal nem cselekszünk, akkor az országot gazdasági katasztrófa fenyegeti – jelentette ki a pozsonyi parlamentben Robert Fico szlovák kormányfő. Előzőleg, a kabinet ülése utáni sajtótájékoztatón teátrális mozdulattal széttépte az idei költségvetést, amelyet még Iveta Radicová regnálása idején fogadott el a törvényhozás.
Tovább
2012.
április
17. 11:25

Szlovákia: támadás a nyugdíjpénztárak ellen

Szlovákia: támadás a nyugdíjpénztárak ellen A kormány azért akarja mérsékelni a magánpénztárakba történő befizetéseket, mert minden egyszázaléknyi csökkentés közel 100 millió euró megtakarítást jelent az állam számára.
Tovább
2011.
október
04. 18:28

Szlovákiában is tiltakoznak a nyugdíjkorhatár emelése ellen

Szlovákiában is tiltakoznak a nyugdíjkorhatár emelése ellen Határállomás-blokádot terveznek a szlovák szakszervezetek október 11-re, hogy tiltakozzanak a nyugdíjkorhatár növelése, az adóreformok és az egészségügy magánosítása ellen - jelentette be Emil Machyna, a Kovo szakszervezeti szövetség elnöke keddi pozsonyi sajtóértekezletén.
Tovább
2012.
április
06. 11:46

Szlovákiában nőtt a nyugdíjak átlagösszege

Szlovákiában nőtt a nyugdíjak átlagösszege Az idei év kezdetétől közel 3,3 százalékkal emelkedtek a nyugdíjak Szlovákiában - adta hírül a Szociális Biztosító adataira hivatkozva a SITA szlovák hírügynökség csütörtökön. Az öregségi nyugdíj átlagos összege Szlovákiában március végére elérte a 374,5 eurót. Ez az előző évihez képest 15 eurós emelkedést jelent.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART