2012.
augusztus
14. 12:54

A szobámból nyílik Rákosi bunkere

Címkék:
Rákosi egykori villája Öreg zsidók sírnak a hátsó kertben, leköpik a házfalat - így kísérti a múlt annak a svábhegyi háznak a lakóit, ahonnan valaha Adolf Eichmann szervezte a deportálásokat. Ma is van, aki Rákosi egykori hálószobájában él, vagy akinek az ajtaja mellől vitték börtönbe Szálasit. Biszku Béla rezidenciáját most Répássy Róbert államtitkár bérli. Egy közelmúltban megjelent könyv alapján az Origo végigjárta a múlt századi diktatúrák legsötétebb budapesti helyszíneit.

Egy kedves nő beengedett egy Karthauzi utcai ódon épület, a ma társasházként használt egykori szálloda hátsó kertjébe. Átmásztunk a gazon, leereszkedtünk a törmelékesre mállott, mozgó kő lépcsőfokokon, és kicsit borzongva nézegettünk befelé az egykori fáskamra rácsos ablakain. Foglyokat tartottak itt fogva 1944-ben, ebben az épületben rendezkedett be ugyanis a magyar zsidók deportálását koordináló Adolf Eichmann, akinek állítólag a második emeleten volt az irodája. A helyiségben ma is laknak. A világháború után ugyanis tanácsi lakásokat alakítottak itt ki, és még a kilenc négyzetméteres kis pincelakásokba is költöztek lakók.

A svábhegyi ház, az egykori Majestic Szálló nincs túl jó állapotban, az egyik lakó szerint az SS-katonák által fúrt alagutak hálózzák be alatta a földet, és több száz méterre is elnyúlnak. Ma már senki nem tudja, hol vannak a bejáratok, de volt olyan korábbi lakó, aki gyerekkorában még talált ilyen menekülőjáratot. Nemrégen megsüllyedt az egész ház, egy nő szerint részben a pincerendszer miatt. "Itt szakadt le mellettünk, beláttam az Erzsike padlója alá" - mondta.

A hátsó kertre nyíló egyik kis lakásban él a kilencvenedik évében járó idős asszony, akit a házbeliek Erzsike néninek hívnak. Ő a legrégebbi lakó, 1950-ben költözött ide vidékről, fiatal lányként. Akkor tudta meg, hogy néhány évvel korábban ez még SS-főhadiszállás volt. Már korábban is a közelben élt, három házzal arrébb, mert a közeli szanatóriumban dolgozott. "Akkor ez még panzió volt, volt itt konyha, hátul lampionok, és itt az udvaron táncoltak, cigányzenére" - emlékezett vissza a háborút közvetlenül követő időkre. A mulatságokat ezek szerint éppen a fáskamrák felett tartották.

Vagyis rögtön a háború után visszatért az élet a környékre, ahol a közelmúltban megjelent, Budapest a diktatúrák árnyékában című könyv szerint a Gestapo és az SD (Sicherheitsdienst) székelt. Az egykori Majestic Szállóban az Ungváry Krisztián és Tabajdi Gábor által írt könyv szerint Eichmann mellett az Államvédelmi Rendészet rettegett vezetője, Hain Péter és zsidóügyekben illetékes munkatársai megtelepedtek.

A lakók mindennapjainak nem része a nyomasztó gondolat, hogy emberek százai szenvedtek az épületben hatvan évvel ezelőtt, de azért így is előtolakodik néha a nyomasztó történelem: amikor arra jár egy-egy helytörténeti sétát tevő érdeklődő, egy történész vagy egy riportfilmet készítő stáb. A BBC is forgatott itt filmet - ők derítették ki, hogy a másodikon volt Eichmann irodája -, de Friderikusz Sándor stábja is kutakodott itt - mondta az egyik lakó.

Erzsike nénit is kevéssé érdekli az épület sötét múltja, pedig találkozott olyannal, akit itt megkínoztak, és ő "bizony leköpte ezt a házat". Az idős nő nem kérdezte meg, hogy mi történt itt az illetővel, de úgy vélte, ha leköpte, akkor "biztos bántották itt". Miután ezt elmesélte, szabadkozva elbúcsúzott, mondván, szeretné nézni a Marichuyt, ami éppen nagyon izgalmas résznél tart, az egyik szereplőt ugyanis elrabolták.

Hasonló élményben volt része a szomszéd asszonynak is, aki 25 éve költözött ide. Izraelből jött egy házaspár, akik a kertben sétálgattak, feltűnően zaklatott állapotban. A nő megkérdezte tőlük, hogy kit keresnek, erre csak annyit mondtak, hogy senkit, csupán azért tértek vissza, mert itt kínozták meg őket. "Teljesen megdöbbentem" - mondta az asszony, aki tud olyan egykori lakóról is, aki nem engedte bevezetni a lakásába a gázt, és inkább villanytűzhellyel fűtött. Azt mondta, ez a ház és a gáz nem fér össze egymással. A nőt egy ideig nagyon érdekelte a ház története. Főként azt akarta mindenáron kideríteni, hogy a lakás, amelybe költözött, nem Eichmann irodája volt-e. "Borzasztó volt a tudat, hogy milyen ház ez, lassan tudtam csak megszokni" - mondta.

Rákosi mozitermében is lehet élni

Ez a nő volt szinte az egyetlen, aki nem maradt közömbös, amikor a lakóhelyük sötét múltjáról kérdeztük. A Budapest a diktatúrák árnyékában című kötet alapján riportereink több helyszínt is körbejártak, amelyek valaha diktátorok, tömeggyilkosok otthonai, a huszadik század legrosszabb emlékű tetteinek helyszínei voltak, de ma is lakottak. Semmilyen hatással nincs az életére a XII. kerületi Lóránt út egyik házában élő fiatal férfinak, hogy Rákosi Mátyás egykori lakhelyén él. "Belenőttem" - vonta meg a vállát.

A Lóránt út villájába 1949-ben költözött be Rákosi Mátyás, az MKP és az MDP első- és főtitkára, a szovjet mintájú kommunista diktatúra hazai kiépítője. Rákosi dolgozószobája az első emeleten volt, de berendeztek itt kerámiaműhelyt is a feleségének, és velük lakott a fogadott fiuk, Vologya is. A földszinten moziterem volt, sőt, két külön szobában csak a Rákosinak küldött ajándékokat gyűjtögették. A pincében óvóhely készült, az ablakok páncélüveget kaptak, az utca régebbi lakóinak nagy részét kitelepítették, és sorompóval zárták le a környéket.

Rákosi egykori villája ma egy kívülről szépen felújított épület, eléggé elhanyagolt kerttel. A kert mélyén medence, amelynek faláról jórészt már lepotyogtak a csempék - látszik, hogy évtizedek óta nem használta senki. A villát az ötvenes évek végén társasházzá alakították, úgyhogy ma valószínűleg van olyan, aki Rákosi dolgozószobájában vagy hálójában, más az egykori mozitermében alszik. Az óvóhelyet nem lehet megnézni, pedig az egyik lakásból ajtó is vezet oda. De a lakónak nincs kulcsa hozzá - magyarázta egy fiatal férfi, aki ajtót nyitott a csengetésünkre -, mert a katasztrófavédelmisek kezelik és tartják karban.

A teljes cikket itt olvashatja!

Forrós: Origo

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART