2011.
július
09. 06:08

A szülők helyett is a fiatalok nyaralnak?

Címkék:
nyaralás Egy friss kutatás alapján a 18 és 64 év közöttiek háromnegyede tervez valamilyen utazással egybekötött pihenést. Jellemzően a 45 év feletti korosztály, valamint a községben élők mondanak le a nyári szabadságról. Az egyéni vakációra indulók közül sokan nem biztosítják magukat.

Sütő Anna, a Kutatócentrum kutatásvezetője a nyaralási kedvről végzett felmérésükről elmondta: annak oka, hogy a fiatalok nagyobb arányban terveznek üdülést, hogy az ifjabb generációk tagjai közül többen beszélnek idegen nyelveket, nyitottabbak, és ezért gyakrabban utaznak külföldre. Ezen kívül a 18-24 év közötti korosztályból sokan még tanulnak, és nyáron szabadabban rendelkezhetnek az idejükkel. Az anyagi háttérről a kutató elmondta, előfordul, hogy a szülők lemondanak a nyaralásról, és inkább gyerekeiknek adják a családban ilyen célra fordítható pénzt. A felsőoktatásban tanulók részére ráadásul számtalan lehetőség van, hogy egyetemi, főiskolai táborozásban vegyenek részt, illetve nyári ösztöndíjakat szerezzenek.

A felmérésből az is kiderült, hogy az idősebbek, illetve, akiknek már felnőtt gyermekeik vannak, elsősorban városi-, kulturális, külföldi vagy belföldi országjáró körutakat választanak, a gyermeket nevelők pedig inkább a vízparti nyaralásra utaznak.

Molnár Gabriella, a Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetségének elnöke elmondta, természetesen azt ajánlja, hogy a nyaralók utazási irodát válasszanak az üdülésük megtervezéséhez, mert ezzel megkönnyítik saját dolgukat, letudhatják a szervezéssel járó gondokat. Az irodák kínálata széles, az egész olcsó apartmanoktól kezdve a luxusszállodáig terjed. Nem feltétlenül igaz, hogy a magánszervezésű utak olcsóbbak, mert a charter járatokkal az utazási irodák lényegesen alacsonyabb árat tudnak biztosítani, mint amennyibe a menetrend szerint közlekedő repülőkre szóló jegyek kerülnek A szállodákban szintén olcsóbban juthatnak szobához a turisták, ha szervezett úton vesznek részt – mondta Molnár Gabriella.

Horváth Péter, a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) utasbiztosítási bizottságának elnöke elmondta, tapasztalataik szerint nőtt a rövidebb időtartamú utasbiztosítások aránya. Problémát jelent azonban, hogy sok tursita egyáltalán nem köt biztosítást. Például előfordul, hogy valaki két-három napra megy külföldre – például a Balatonról, mert ott épp rossz idő van –, és nem vásárol utasbiztosítást – mondta Horváth Péter. A MABISZ tisztségviselője szerint ezek a kirándulók nem gondolnak arra, hogy akár egy nap alatt és a határtól néhány kilométerre is bekövetkezhet egy olyan esemény, hogy az utas nem tud sajátlábán visszatérni Magyarországra, orvosi ellátásra szorul.

Sütő Anna kutató elmondta, felmérésük szerint az átlagos leghosszabb nyaralási idő négy-tíz nap körül alakul, jellemzően az idősebb korosztályok és a magasabb végzettségűek, akik több időt szánnak a nyaralásra. Belföldön továbbra is a Balaton a legnépszerűbb, és a külföldi úti célok tekintetében sincs változás az elmúlt évekhez képest. Még mindig Horvátország a legkedveltebb határon túli nyaralóhely, minden harmadik külföldre utazó választja a legközelebbi tengerpartot. (A külföldet tekintve a népszerűségi lista következő helyein Olaszország és Görögország áll.)

Molnár Gabriella felhívta a figyelmet, hogy aki nem egyénileg utazik, kizárólag legálisan működő, a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatalnál bejegyzett utazási irodát válasszon. Ez azért különösen fontos, mert lehet ugyan, hogy a kirándulók a feketén működő irodáknál valamivel olcsóbb árakat találnak, de semmiféle biztosíték nincs arra, hogy az utazás valóban az elvárások szerint valósul meg. Ebben az esetben az utazónak semmiéle jogorvoslati lehetősége nincs.

Az utazásszervező szövetség munkatársa elmondta még, az irodacsődök, így az utasok hoppon maradásának elkerülésére 1992 óta létezik egy szigorú kormányrendelet, amely vagyoni biztosíték meglétét, valamint egyéb – személyi és tárgyi – feltételeket is előír a cégeknek. Ennek ellenére, mint a sajtóból is kiderül, rendre előfordulnak csődesetek. Molnár Gabriella szerint azonban ez csak az utazásszervező cégek töredékét érinti. A statisztikák szerint évente több mint egymillió magyar állampolgár utazik külföldre utazási irodák segítségével, ehhez képest pedig elenyésző azoknak a száma, akik pórul járnak. Előfordult, hogy egy cégnek nem volt megfelelő vagyoni kauciója, ami szabálytalan. Molnár Gabriella szerint az efféle csalárd cégek ellen sehol nincs tökéletes védelem, de az adatok azt mutatják, hogy az ehhez hasonló esetek száma egyre csökken.

Forrás: MR

Vissza
2009.
augusztus
23. 23:16

Ritkán utaznak a szeniorok, akkor is főleg belföldön

Ritkán utaznak a szeniorok, akkor is főleg belföldön Utazásaik célja elsősorban a passzív pihenés, rokonlátogatás, gyógyfürdőzés, kertészkedés. Általában az elő- és utószezonban is utaznak e korosztály tagjai, a kirándulások utazások 39 %-a esik erre az időszakra.
Tovább
2009.
december
01. 18:50

Üdülési csekk jár a kisnyugdíjasoknak is

Üdülési csekk jár a kisnyugdíjasoknak is Jövőre is pályázati úton juthatnak üdülésicsekk-támogatáshoz az alacsony jövedelmű nyugdíjasok, a fogyatékossággal élők, a legalább két gyermeket nevelő munkavállalók és a szakiskolai tanulók - tájékoztatott a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART