2011.
november
13. 12:21

A tánc a legjobb terápia!

Címkék:
táncolók Már heti két társastánc óra is segíthet visszaadni az idősebbek egyensúlyérzékét és hajlékonyságát, ezzel megelőzhetik a korosztályra jellemző egyensúlyvesztéses eséseket - állítják a Sydney Egyetem kutatói.

Dr. Dafna Merom, a kutatás vezetője szerint ismeretes, hogy idős korban az esések okozzák a leggyakoribb problémát, amit azonban 37 százalékkal is csökkenthet a tánc. "Tudjuk, hogy a formális edzésprogramok, különösen azok, amelyek magukban foglalják az egyensúly fejlesztését, segítenek megelőzni az eséseket. Sokszor azonban mégsem ezek a leghatékonyabb módszerek, szerintünk vannak jobb alternatívák is" - jelentette ki a kutató.

Az eddigi tanulmányokból kiderült, hogy azoknak az időseknek, akik valaha táncoltak, sokkal jobb az egyensúlyérzékük és a tartásuk, valamint ritkábban is estek el. Dr. Merom programja heti két táncórát tartalmaz. Csupa klasszikus társastánc van a műsoron, mint a rumba, a salsa vagy a keringő.

"A tánc egy összetett érzékszervi, motoros és ritmikus mozgás. Előzetes vizsgálatok kimutatták, hogy ígéretes alternatív edzés lehet az esések ellen" - mondta dr. Merom. A tudósok most 450 időskorú önkéntes jelentkezését várják az újabb kutatásukhoz, akik egy éven keresztül hetente kétszer eljárnak majd erre a speciális programra.

Forrás: 50plusz.hu

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART