2012.
március
21. 17:35

A Tesco levette polcairól a "Nagyi tésztája" termékeket

Címkék:
Tesco A Vidékfejlesztési Minisztérium kedden tájékoztatott arról, hogy az élelmiszer-jelölés kötelező szabályainak megsértése miatt megtiltotta a Pest Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatósága a Tesco áruházakban a "Nagyi tésztája" márkanevű száraztészták forgalmazását.

A Tesco közölte, hogy a "Nagyi tésztája" nevű termékeket az Europasta nevű gyártó cég szállította, és mivel nem sajátmárkás Tesco termék, ezért az áruházlánc nem jogosult a gyártási folyamat rendszeres ellenőrzésére.
Az áruházlánc hangsúlyozza: a hiányosságot feltáró hatósági ellenőrzést követően a Tesco azonnal levette a kérdéses termékeket az összes áruháza polcáról, s ezek a termékek azóta sem kaphatók náluk. Az ellenőrzés során nem állapítottak meg a hatóság szakemberei olyan minőségi problémát, amely a fogyasztók egészségét a legcsekélyebb módon is veszélyeztetné - írja közleményében a Tesco.

A Vidékfejlesztési Minisztérium keddi tájékoztatása szerint a Tesco vecsési áruházában találták a hatóság szakemberei azokat a száraztésztákat, amelyek jelölése nem felel meg a vonatkozó előírásoknak. A "Nagyi tésztája" logó alatt forgalmazott termékek - fodros nagykocka, tarhonya, spagetti, orsó, szarvacska - csomagolásán a gyártó neve mellett nem tüntették fel a címet, holott az európai uniós és hazai előírások szerint a gyártó vagy forgalmazó neve vagy cégneve mellett a címét is szerepeltetni kell a forgalmazott termékek csomagolásán.

A hatóság az összes Tesco áruházban megtiltotta a hiányos jelölésű száraztészta forgalmazását, és kivonatta a forgalomból a 45.000 csomag, összesen mintegy 22.500 kilogramm tésztát.
A VM tájékoztatása szerint valamennyi "Nagyi" elnevezésű száraztészta fajtából vett mintát a hatóság. A laboreredmény szerint a termékek a feltüntetett tojásmennyiség negyedét sem tartalmazzák.

A jelölési és a minőségi hiányosságok miatt a Tesco Global Zrt.-re több mint 800 ezer forint élelmiszer-ellenőrzési bírságot szabott ki az igazgatóság illetékes kerületi hivatala, ezen kívül a kivonás és visszaszállítás költségeit is fedezniük kell. Tekintettel arra, hogy a tészták Csehországból származnak, a kifogásolt terméket vagy vissza kell szállítani a gyártóüzembe, vagy meg kell semmisíteni.

Forrás: MTI

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART