2012.
augusztus
09. 10:08

A több lábon állásra esküsznek a leendő nyugdíjasok

Címkék:
malacpersely A nyugdíj előtt állók többsége számára a legfontosabb, hogy több forrásból legyen bevételük idős korukban – derül ki az egyik, Magyarországon is tevékenykedő nemzetközi biztosítótársaság legfrissebb kutatásából.

Annak ellenére, hogy a kutatásban számos forrást meg lehetett jelölni, még mindig az állami nyugdíj jelenti az elsődleges forrást a magyarok körében (a válaszadók 48 százaléka említette). Második helyen a magán-nyugdíjpénztárak végeztek, de szorosan mögötte zártak a különböző nyugdíjalapok: mindkettőt a válaszadók 30-40 százaléka említette.

A kilenc országban végzett kutatásból kiderül, hogy a válaszadók valamivel több mint 30 százaléka saját készpénzes megtakarítással rendelkezik, amelyet nyugdíjas éveire tett félre, 40 százalékuk pedig úgy nyilatkozott, hogy valamilyen hosszú távú megtakarítási formával rendelkezik.

A kilenc országban végzett kutatás valamennyi válaszadójának egynegyede életbiztosításból fedezi majd a nyugdíjas éveinek kiadásait. Ez az arány Magyarországon valamivel több mint 33 százalék. Mindez azt jelenti, hogy míg az Egyesült Királyságban, Franciaországban, Hollandiában, Lengyelországban, Németországban, Spanyolországban, Svédországban és az Egyesült Államokban élő nyugdíj előtt álló válaszadók közül átlagosan minden negyedik rendelkezik életbiztosítással, és várja attól a nyugdíjas évei anyagi jólétének biztosítását, addig Magyarországon minden harmadik válaszadó gondolja ugyanezt.

A kilenc országban élő nyugdíj előtt állók egyötöde pedig részvényekben tartja a nyugdíjas évekre szánt megtakarításait. Kissé aggasztó azonban az a tény, hogy szintén a válaszadók egyötöde a saját házára, lakására is úgy tekint, mint a nyugdíjas évek kiadásainak fedezésére szolgáló pénzforrás. Természetesen a családi ház vagy lakás egy biztos garancia, a legstabilabb vésztartalék, ugyanakkor annak eladása csak legvégsőbb esetben célszerű.

Talán meglepő lehet elsőre, de igaz, hogy ugyan a Magyarországon élő válaszadók az állami nyugdíjat a többi országhoz mérten igen nagy arányban említették anyagi forrásként nyugdíjas éveikre, ám Németországban, Spanyolországban és az Egyesült Államokban ennél is nagyobb arányban említették az állam által biztosított juttatást.

A magyar válaszadók 13,4 százaléka azonban úgy nyilatkozott, hogy semmilyen nyugdíjcélú megtakarítással nem rendelkezik. Ez az adat önmagában aggasztó ugyan, de korántsem meglepő tény, a Magyarországon végzett hasonló kutatások is eredményei is ezt jelzik. A meglepő az, hogy ehhez hasonló arányt egyetlen másik, a kutatásban résztvevő ország sem produkál. Még Spanyolországban is jelentősen alacsonyabb, 9,2 százaléknyi azok aránya, akik semmilyen nyugdíjcélú megtakarítással nem rendelkeznek.

Tény, hogy a magyar gazdasági helyzet egészen eltér egy német, angol vagy amerikai gazdasági helyzettől, ezért nem is lehet összehasonlítani az egyes országokban élő nyugdíj előtt állók anyagi helyzetét, jövőbeni kilátásait, mindenesetre érdekes lehet kicsit kitekinteni, és körülnézni, hogy hogyan is élnek a hasonló korú emberek más országokban.

Forrás: narancsjuice.hu

Vissza
2011.
július
26. 16:27

A magyar nyugdíjas több pénzért sem dolgozna tovább

A magyar nyugdíjas több pénzért sem dolgozna tovább A magyar munkavállalók kétharmada még akkor sem dolgozna a nyugdíjkorhatár után, ha emelnék a fizetését – derül ki a Randstad Workmonitor legfrissebb adataiból. A nemzetközi felmérés szerint vannak olyan országok, ahol a többség fizetésemelés nélkül is szívesen vállalna tovább munkát.
Tovább
2012.
április
19. 08:10

A magyarok 58 százaléka nem takarékoskodik nyugdíjas korára

A magyarok 58 százaléka nem takarékoskodik nyugdíjas korára A magyarok többsége tudatában van annak, hogy nem számíthat annyi nyugdíjra, amennyit szeretne, 58 százalék mégsem rendelkezik semmilyen saját nyugdíj-előtakarékossági megoldással; a megtakarítások nagy részét biztosításokban, önkéntes nyugdíjpénztárakban tartják, a befektetési alapokkal szemben félelem tapasztalható, s nehezen elérhető elvárások kapcsolódnak hozzá - derül ki a Raiffeisen Capital Management (RCM) megbízásából a GfK Hungária által készített tanulmányból.
Tovább
2011.
február
28. 16:58

A magyarok fele napról-napra él

A magyarok fele napról-napra él Növekvő munkanélküliség jellemzi a magyar gazdaságot, a társadalom fele napról-napra él – derül ki a legfrissebb statisztikákból. Az áremelkedések, az egészségügy és a nyugdíjak foglalkoztatják leginkább a magyarokat.
Tovább
2012.
június
20. 16:25

A magyarok nem készülnek a nyugdíjra

A magyarok nem készülnek a nyugdíjra A második nyugdíjpillér eltűnése után egyre erősebben foglalkoztatják a hazai lakosságot a nyugdíjas évek finanszírozásával kapcsolatos kérdések, és bár nő azok aránya, akik nyugdíjcélú megtakarításokat terveznek, a magyarokra még nem jellemző az előtakarékoskodás - állapítja meg az a nemzetközi kutatás, amelyet kilenc országban végeztek el az AEGON csoport megbízásából.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART