2011.
június
03. 19:27

A többség szerint igazságtalan a korai nyugdíj

Címkék:
Századvég A választókorúak nagy többsége, 69 százaléka nem tartja igazságosnak a rendvédelmi dolgozók korkedvezményes nyugdíjazásának jelenlegi feltételeit; a magukat baloldalinak vallók körében is többségben vannak azok, akik változtatnának a fennálló rendszeren - közölte a Századvég Alapítvány pénteken.

A május végén készített közvélemény-kutatás tanúsága szerint a megkérdezettek elsöprő többsége, 93 százaléka hallott a rendvédelmi dolgozók által nyugdíjügyben szervezett demonstrációkról. A választókorúak körülbelül egyötöde vélekedik úgy, hogy a kormánynak a jelen helyzetben nem kellene hozzányúlnia a rendvédelmi dolgozók korkedvezményes nyugdíjazásának rendszeréhez. A nagy többség, a megkérdezettek 69 százaléka ellenben úgy véli, hogy változtatni kellene a rendszeren, mert az nem igazságos. A kutatásban részt vevők 10 százaléka nem tudta megítélni a kérdést - áll a közleményben.

A választók politikai önbesorolása szerint is hasonlók az arányok, azaz a magukat baloldalinak vallók körében is többségben vannak azok, akik változtatnának a jelenlegi helyzeten - írta a Századvég.

Ez utóbbi csoport tagjainak 60 százaléka áll a változás mellett, és egyharmada tartja helyénvalónak a nyugdíjazás jelenlegi feltételeit. A magukat "középen állóként", azaz ideológiai szempontból semlegesként azonosító szavazók 70 százaléka változtatáspárti, és 21 százaléka tartja elfogadhatónak a jelenlegi rendszert. A jobboldaliak körében az első arányszám még nagyobb: 78 százalék, míg 15 százalék nem változtatna.

A Századvég május 23. és 27. között telefonos kérdőíves közvélemény-kutatással 1000, véletlenszerűen kiválasztott felnőttet kérdezett meg. Az elemzésben közölt adatok legfeljebb plusz-mínusz 3,2 százalékponttal térhetnek el attól az eredménytől, amelyet az ország teljes felnőtt lakosának megkérdezése eredményezett volna.

Forrás: Stop.hu

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART