2009.
november
21. 15:10

A tornagyakorlatok javítják az idősek életminőségét

A Journal of the American Geriatrics Society c. szaklapban megjelent tanulmány három program hatásosságát hasonlította össze, amelyeknek az volt a céljuk, hogy csökkentsék az idős betegek eséseinek számát és javítsák életminőségüket. Az eredmények alapján úgy tűnik, a testmozgás az a módszer, amely leghatékonyabban javít az idősek életminőségén.

A Taipei Orvostudományi Egyetem által összehasonlított három módszer az oktatás, az otthoni biztonsági előírások és módosítások (HSAM) valamint a rendszeres tornagyakorlatok voltak. A kutatók vizsgálták a programok másodlagos hatását a funkcionális egyensúlyra, a napi aktivitásra, az eséstől való félelemre és a depresszió szintjére. A szakemberek szerint bár mindhárom módszerrel javítható az életminőség, a rendszeres tornagyakorlatokkal érhető el a legnagyobb javulás: nekik lett a legjobb a funkcionális egyensúlyérzékük és ők féltek legkevésbé egy újabb eleséstől.

A vizsgálatokba 65 évnél idősebbeket vontak be, akik mind orvosi megfigyelés alatt álltak négy héten belüli elesés miatt. Az időseket véletlenszerűen a három csoport egyikébe sorolták; életminőségüket az Egészségügyi Világszervezet Életminőség útmutatója alapján értékelték négy fő szempont alapján: fizikai képességek, pszichológiai jólét, szociális kapcsolatok és környezet. „Az életminőségi mutatók nemcsak az egészségi állapotra utalnak, hanem arra is, hogy a betegek hogyan érzékelik és értékelik állapotukat az egészségre és betegségre vonatkozóan a beavatkozás előtt és után” – mondta Dr. Mau-Roung Lin, a tanulmány társszerzője.

Forrás:medipress.hu
 

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART