2011.
március
29. 12:55

A tőzsdén spekulálja el az állam a nyugdíjvagyont?

BÉT Nem befolyásolta a magyar részvények árfolyamát, hogy a fontosabb cégek papírjai hosszú távon állami tulajdonban maradnak. Az erről szóló miniszteri bejelentés a nagy társaságok esetében eloszlatta a bizonytalanságot. A kisebb cégek állami tulajdonba kerülő részvényeinek jövője azonban továbbra is ismeretlen.

Mintegy 200 milliárd forint értékű részvény kerülhet a magánnyugdíjpénztárak vagyonából állami tulajdonba az idén. A részvények hirtelen eladása csökkentené, a folyamatos értékesítése pedig nem engedné emelkedni a papírok piaci értékét. Az így adódó bizonytalanságot némiképp mérsékelte, hogy Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter a múlt héten egy rádióinterjúban azt mondta, bizonyos társaságok részvényeit az állam a tulajdonában tartja, másokét pedig értékesíti. A miniszter a megtartandók között említette a Molt, az OTP-t és a Richtert, de hozzátette, hogy ezeken kívül a többi energetikai, illetve közlekedési vállalat részvényei is érdekesek lehetnek.

A magyar részvénypiac számára kedvező hír, hogy az állam hosszú távon megtartja a fontosabb tőzsdecégek részvényeit – mondta a Világgazdaságnak Gerőcs Tamás, az Equilor részvényelemzője. Szerinte a részvényárfolyamokra ugyan nem gyakorolt hatást, ám a miniszteri bejelentés csökkentette azt a piaci bizonytalanságot, amit a magán-nyugdíjpénztári vagyon túlnyomó többségének állami tulajdonba kerülése okozott, mert az állam bármikor eladhatja a részvényeket. Konkrét tervek ismerete híján azonban az árakat ez nem befolyásolta. A befektetők már akkor arra számítottak, hogy az állam nem egyszerre, hanem több részletben adja el a hozzá kerülő részvényeket.

A miniszteri bejelentés nem növelte meg az érintett részvények árfolyamát. Gerőcs szerint azt viszont megakadályozta, hogy később emiatt csökkenjen az érintett részvények árfolyama. Ám fennmaradt a bizonytalanság a kisebb cégek papírjai körül. Azokból ugyan alacsonyabb értékű részvénycsomag kerül állami tulajdonba, ám kisebb méretük miatt az államhoz jutó részesedés aránya nagyobb, mint a fontosabb cégeknél.

Az Equilor elemzője szerint a magán-nyugdíjpénztári vagyonból 300-400 milliárd forint állhat magyar részvényekben. Mivel a pénztáraknál maradó vagyonon belül vélhetően nagyobb arányban lesznek a részvények, mint az eredeti portfólióban voltak, ezért csak 200-300 milliárd forint értékű részvény kerülhet át állami tulajdonba.

A Stabilitás Pénztárszövetség adatai szerint 2010 harmadik negyedévének végén 3047,1 milliárd forint volt a magánnyugdíjpénztárak vagyona. Ennek 5,9 százaléka, 179,8 milliárd forint volt magyar részvényekben. A portfólión belül a Fellegi Tamás által kiemelt OTP-, Mol- és Richter-részvények értéke 137,7 milliárdot tett ki és a portfólió 76,6 százalékát adta. A Magyar Telekom és az Egis papírjainak értéke 31,3 milliárd forint volt, ez a csomag 14,7 százalékát adta.

A többi részvény értéke ugyan csak 10,8 milliárd forint volt (és a portfóliónak is csak 6 százalékát tette ki), ám ez néhány közepes tőkéjű cégben magas tulajdoni arányt jelent. A Rábában például 13, az Állami Nyomdában 11,5, a Graphisoft Parkban 6,2 százalékos ez az arány. Ezeket a részvényeket az állam akár egyben, akár kis részletekben is eladhatja, Gerőcs Tamás szerint azonban az utóbbi forgatókönyv várható. Ha ugyanis egyben adná el, az a piacot megzavarná, és az állam számára sem lenne előnyösebb a másik megoldásnál, mivel a költségvetés és az államadósság méretéhez képest viszonylag kis tételekről van szó.

Forrás: Világgazdaság

Vissza
2010.
december
15. 06:29

A magánnyugdíjpénztárak megszűnésével a magyar tőkepiacnak is vége lehet

A  magánnyugdíjpénztárak megszűnésével a magyar tőkepiacnak is vége lehet Felkészületlenül érte a Stabilitás Pénztárszövetséget a magánpénztárak megszüntetésének ötlete, de ennek bejelentése óta és a törvény elfogadása ellenére is alkotmánybírósági és uniós beadványokkal próbálják megakadályozni a második pillér megszüntetését - számolt be Juhász Istvánné, a Stabilitás főtitkára hétfőn a Budai Liberális Klub rendezvényén. Szalay-Berzeviczy Attila, a BÉT egykori elnöke pedig úgy vélte: a magánpénztárak megszüntetésével a magyar tőkepiacnak is "vége" lehet.
Tovább
2011.
március
22. 10:39

A kormány "nyugdíjmentése" miatt karcsúsít az AXA

A kormány "nyugdíjmentése" miatt karcsúsít az AXA A magyarországi üzleti környezetben a közelmúltban végbement jelentős változások, valamint az AXA Kötelező Magánnyugdíjpénztárnál bekövetkezett 96 százalékos ügyfélszám-csökkenés következményeként az AXA csoport Magyarország vállalatátszervezési programot indított, amelynek keretében a csoport optimalizálja üzleti folyamatait - tudatta a cégcsoport.
Tovább
2011.
február
08. 20:41

A Moody's-t nem hatotta meg a visszalépők nyugdíjvagyona

A Moody's-t nem hatotta meg a visszalépők nyugdíjvagyona Nem tervez változtatni a Moody's hitelminősítő a magyar állampapírok besorolásán azután sem, hogy a magánnyugdíjpénztár-tagok döntő többsége visszalépett az állami rendszerbe.
Tovább
2011.
február
04. 19:25

A nyugdíjak miatt "nem kereskednek" a tőzsdén

A nyugdíjak miatt "nem kereskednek" a tőzsdén A CEE Stox Exchange csoport, mely magában foglalja a bécsi, budapesti, prágai és ljubljanai tőzsdét kijelentette: a Budapesti Értéktőzsdén a forgalom esni fog ebben az évben a magán-nyugdíjrendszer effektív államosítása miatt.
Tovább
2011.
február
22. 17:22

A nyugdíjforintok fele rögtön adósságcsökkentésre megy az ÁKK szerint

A nyugdíjforintok fele rögtön adósságcsökkentésre megy az ÁKK szerint Nagyjából 1500 milliárd forintnyi magyar állampapírt von be a magyar állam a beérkező nyugdíjvagyonból, ennyivel rögtön csökken az államadósság - mondta a Bloombergnek az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) vezérigazgató-helyettese, Búzás László. A vagyonelemeket májustól kapja meg az ÁKK, Búzás szerint a kötvények bevonásával 5,5 százalékponttal csökken majd a jelenleg 80 százalékos adósságráta.
Tovább
2011.
január
12. 11:17

Csomagokban értékesítik a nyugdíjpénztári portfóliókat

Csomagokban értékesítik a nyugdíjpénztári portfóliókat A magánnyugdíj-pénztári portfóliókban lévő állampapírokat bevonják, a befektetési jegyeket nagyobb csomagokban értékesítenék. A százmilliárdos magyar részvényállomány esetében kisbefektetői részvényjegyzés is elképzelhető.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART