2011.
június
29. 13:00

A tűzzel játszik a kormány - Borsik János

Címkék:
Borsik János Kockáztatja a kormány a társadalmi békét azzal, hogy a leendő nyugdíjasok járulékrendszerének megváltoztatását minden előkészítés nélkül meglebegteti – jelentette ki a Klubrádióban az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének elnöke. Borsik János azt mondta, ha a 10 százalékos nyugdíjjárulék helyett 20 százalékot kell majd fizetni, akkor nem csak a nyugdíjak csökkennek, hanem a fizetés is. A kormány ilyen irányú lépései elbizonytalanítja az embereket, mert nem tudják mi várhat még rájuk. Ez vonatkozik a táppénzcsökkentésre, a munkanélküliek támogatásának megkurtítására, a rokkantnyugdíjak felülvizsgálatára is. Nem lehet valós helyzet feltárás nélkül nekimenni mindennek.

A Pénzcentrum ma reggel arról írt, hogy Nem jár majd jobban az, aki visszalépett az állami nyugdíjrendszerbe. A Nemzeti Erőforrás Minisztérium által elkészített javaslat szerint ugyanis az állami rendszerben is csak az egyéni járulékbefizetések után járna majd nyugdíj, a munkáltatói befizetések nem számítanának bele az alapba. Ráadásul a dolgozó nyugdíjba-vonulásakor az egyéni számlán nyilvántartott pénzt a várható élettartam alapján osztják el. Igaz, a jelenlegi 10%-os befizetést duplájára emelnék, vagyis 20 %-ot vonnának le nyugdíjjárulékként. A tervezet szerint a munkáltató által fizetett 24 % egy részét áttennék a munkabérbe, vagyis szuperbruttósítanák az eddig is szuperbruttóval számolt fizetést. Emellett az állami egyéni nyugdíjszámlán nyilvántartott összeget nem örökölheti bárki, válás esetén pedig osztozni kellene a házastársaknak akkor is, ha az egyik fél esetleg soha nem dolgozott és nem fizetett járulékot.

A szakszervezeti vezető felhívta a figyelmet, hogy a kormány egyetlen olyan intézkedést sem hozott, mely az átlagos munkavállalónak kedvezett volna. A személyi-jövedelemadó változásokkal a rendszerváltás óta először fordult elő, hogy csökkentek a fizetések, a Munka Törvénykönyvének módosítása katasztrofális helyzetet hoz a munkahelyeken, és kész az új is, mely tovább rontja hasonlóan a munkavállalók helyzetét, melyről nem egyeztetnek.

Borsik János arról is beszélt, hogy a kormány a sztrájktörvénnyel teljesen ellehetetlenítette a szakszervezeteket a munkabeszüntetéstől. Mivel az elégséges szolgáltatásban való megegyezés nélkül nem lehet sztrájkot tartani és a munkáltató egy ilyen esetben azt várja el, hogy az elégséges szolgáltatás alig térjen el a rendes munkamenettől, a szakszervezetek csapdahelyzetbe kerülnek. Erről az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének elnöke beszélt a Klubrádióban. Borsik János a Reggeli gyorsban elmondta: a szakszervezeteknek új módszereket kell keresniük jogaik gyakorlásához.

Szerinte a kormány folyamatos nyomásgyakorlása miatt az emberek talán kezdenek ráébredni arra, hogy nincs más út, csak az összefogást. Szerinte teljesen védtelen az a munkavállaló, aki nem tagja valamely szakszervezetnek.

Berki Erzsébet sztrájkszakértő ugyanitt úgy vélekedett, hogy hosszabb távon arra számít, hogy ha a bíróságok nem hajlandók az elégséges szolgáltatás tekintetében végzéseket hozni, akkor megszületik az a szakszervezeti összefogás, hogy olyan munkahelyeken is sztrájkolni fognak szolidaritásból, ahol eddig ez nem merült fel.

Borsik János szerint ezek az úgynevezett szolidaritási, helyettesítő sztrájkoknak nincs meg a kultúrája, azonban azzal, hogy a kormány megszünteti az Országos Érdekegyeztető Tanácsot, a tűzzel játszik, mert így felborul a munkabéke és így társadalmi béke sem lesz, és ez messzire vezet.
Arra a kérdésre, hogy mennyire lehet a társadalom szolidáris az egyre nehezebb helyzetbe kerülő munkavállalókkal és a szakszervezetekkel azt mondta: már az első Orbán-kormány alatt is kiderült, hogy a szakszervezetek presztízse növekedett. Úgy véli. Ha az emberek tudják, hogy mikor van, meddig tart egy sztrájk és milyen eredménnyel jár, akkor a társadalom szolidáris.

A kormány egyetlen olyan intézkedést sem hozott, mely az átlagos munkavállalónak kedvezett volna. A személyi-jövedelemadó változásokkal a rendszerváltás óta először fordult elő, hogy csökkentek a fizetések, a Munka Törvénykönyvének módosítása katasztrofális helyzetet hoz a munkahelyeken, és kész az új is, mely tovább rontja hasonlóan a munkavállalók helyzetét, melyről nem egyeztetnek.

Forrás: Klubrádió

Vissza
2011.
június
29. 09:26

A szakszervezeti demonstrációk délelőtti eseményei

A szakszervezeti demonstrációk délelőtti eseményei Az ország számos pontján demonstrációkat tartanak a szakszervezetek, így tiltakozva a munka világát, valamint a nyugdíjakat érintő kormányzati intézkedések és tervek ellen. A főbb eseményeket itt közöljük, a beszámolót folyamatosan frissíti a Zipp, a http://zipp.hu oldalon.
Tovább
2011.
június
29. 09:52

Nyögdíj lesz az állami

Nyögdíj lesz az állami Az állami nyugdíjrendszerben is csak az egyéni járulékbefizetések után járna nyugdíj, s az így felhalmozott összeget lehetne örökölni - írja a Pénzcentrum.hu. Az egyéni nyugdíjjárulék mértéke a duplájára emelkedne.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART