2012.
november
30. 18:20

A válság vesztesei

Címkék:
Szabó Máté Csodavárás helyett racionális, tárgyszerű vizsgálatokon alapuló értelmes korrekciókra van szükség - mondta Szabó Máté ombudsman A válság vesztesei című projektjének műhelybeszélgetésén.

Az EU tagjaként Magyarország egy válságközösség része - jegyezte meg bevezetőjében az alapvető jogok biztosa.

Juhász Gábor szociális jogokkal foglalkozó kutató előadásában a társadalombiztosítás nyugdíjrendszer-változásait reformok egymásra torlódásaként jellemezte, ezek hatásaként a társadalomban terjed a bizonytalanság érzése, az ellátórendszerek iránti bizalomvesztés, ennek következtében pedig felerősödhetnek a járulékkerülő magatartások.

Az eltitkolt jövedelem kerülhet önkéntes nyugdíjpénztárakba, és így a jelenség akár úgy is értékelhető, hogy a társadalom elindul az öngondoskodás irányába. A probléma az, hogy erre - különösen a jelenlegi időszakban - sokan képtelenek, ugyanis nem tudják magukat kivonni a járulékfizetés alól, és más módon sem tudnak magánnyugdíj-befizetéseket finanszírozni. Ők az állami társadalombiztosítás foglyai maradnak, míg egyes társadalmi csoportok képesek az állami ellátórendszerektől függetlenül is gondoskodni jövőjükről, ez a rendszerváltás óta tartó folyamat pedig a társadalom kettészakadását erősíti - fejtette ki Juhász Gábor.

Az ombudsman az idén a rokkantsági ellátórendszer átalakítása és a korhatár előtti öregségi nyugdíj megszüntetése kapcsán az Alkotmánybírósághoz fordult, mivel álláspontja szerint az erről szóló törvények ellentétesek a jogállamiság, a jogbiztonság, az esélyegyenlőség elvével, illetve a szerzett jogokba vetett bizalom védelmével.

A válság vesztesei projektnek három nagyobb kutatási iránya volt. Az első a bűnös szegénység elnevezésű, amely a hajléktalansággal, az etnikai és szociális előítéletességgel, a gyűlölet-bűncselekményekkel és az uzsora problémakörével foglalkozott. A második kutatási irány a környezetvédelemre irányult, a harmadik, a felelős állam, tudatos polgár elnevezésű pedig a társadalombiztosítást, az egészségügyet és a végrehajtási eljárásokat vizsgálta.

Forrás: MTI

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART