2011.
március
29. 10:38

A végén az élet minősége a fontosabb, nem a hossza…

Címkék:
idősek Hét európai országra kiterjedő felmérés alapján tízből hét ember gondolja úgy, életünk végén az utolsó hetek, hónapok minősége fontosabb, minthogy milyen hosszan élhetünk még. A kutatás szerint a fájdalom nélkül lezárható életre vágynak a legtöbben.

Több mint kilencezer személyt kérdeztek meg az élet lezárására, súlyos betegségekre és barátok, családtagok ápolására vonatkozó attitűdöt vizsgáló felmérés során. A német, angol, holland, belga, portugál, spanyol és olasz állampolgárok részvételével készült kutatást a brit King’s College szakértői végezték az Európai Unió támogatásával.

Az eredmények szerint a válaszadók 71 százaléka minden másnál fontosabbnak tartja az élet minőségét az utolsó hónapokban. A megkérdezettek 4 százaléka véli úgy, hogy arra kell törekedni, hogy a szeretett személy minél tovább élhessen, míg 25 százalék gondolja úgy, hogy a hátra lévő idő hossza és annak minősége egyformán fontos a búcsú előtt. A kutatás szerint a vizsgált európai országokban élők a fájdalomtól tartanak leginkább, de sokan félnek attól, hogy életük végén esetleg terhet jelentenek majd másoknak.

A kutatás eredményeit a kilenc európai és afrikai ország szakértőiből álló, a King’s College vezette PRISMA konzorcium mutatta be Brüsszelben. Ennek során a palliatív ellátás szakértői hangsúlyozták, bár az emberek egyéni igényei eltérnek, egyértelmű, hogy olyan egészségpolitikára és egészségügyi ellátásra van szükség, amely biztosítani tudja a megfelelő életminőséget a haldoklóknak.

Forrás: InforMed

Vissza
2009.
december
28. 15:27

Online temető, virtuális mécsesek - Az internet segít a gyászban?

Online temető, virtuális mécsesek - Az internet segít a gyászban? Internetes temető, emlékoldal, virtuális mécsesek, gyászportál, búcsúfilm a videomegosztón. Első látásra mindez furcsa, idegen, elidegenítő. Ám ha egy gyászolót kérdezünk, kiderülhet: éppen a világháló segítette át a legnehezebb időszakokon.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART