2011.
november
10. 07:00

A vészkorszak áldozataira emlékeztek

Címkék:
Cipők a Dunánál A Dunasirató című rendezvényt a Magyar Nők Szövetsége a Mazsihisz és a Civilek a Szélsőjobb ellen Mozgalom támogatásával szervezték meg. A holokauszt emlékhelynél több mint ezer fős tömeg gyűlt össze a "vascipőknél".

Az egybegyűltekhez szólt többek között Fischer Iván karmester, Kornis Mihály író, Alföldi Andrea történész, Pajor Tamás előadóművész, Feldmájer Péter, a Mazsihisz elnöke.

A kristályéjszaka néven hírhedtté vált 1938-as pogrom dátuma, november 9-e a nemzetközi antifasiszta nap - egyúttal a nyilas terror áldozatává vált Radnóti Miklós halálának évfordulója. A fáklyás megemlékezésen a Magyar Nők Szövetségének képviseletében Alföldi Andrea történész úgy vélte, a mai Magyarország állampolgárai talán egy cipőben járnak azokkal, akiket egykoron a Dunához hajtottak. Kornis Mihály író arról beszélt, nem zsidónak lenni nehéz, hanem zsidó magyarnak, és pedig rettentően, neki például a Dunáról a hullák jutnak eszébe. Feldmájer Péter, a Mazsihisz elnöke úgy vélte, ha a vascipők tehetnék „futva menekülnének el” a mai Budapestről.

Fischer Iván karmester Európa felelős vezetőihez intézve szavait, arra figyelmeztetett, nem az euró, hanem a tolerancia van a legnagyobb veszélyben, hiszen a nyilasok szellemi örökösei szabadon masírozhatnak. A megemlékezők között feltűnő politikusoknak is üzenve a művész arra kérte az egybegyűlteket, hogy tegyenek félre minden ellentétet, sérelmet, finnyásságot és fogjanak össze, mert erre kötelez az áldozatok emléke.

Forrás: MTI/Hír24 Fotó:Kollányi Péter

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART