2013.
február
12. 16:44

A vidéki nyugdíjasokat érinti leginkább az energiaszegénység

Címkék:
lakásbiztosítás Magyarországon 380 ezer, Európában legalább 50 millió háztartás él úgynevezett energiaszegénységben - ismerteti a kutatási adatokat a hőszigetelő anyagokat gyártó Knauf Insulation Kft.

Az energiaszegénység azt jelenti, hogy a háztartás a havi jövedelmének - országonként változó - meghatározott hányadánál többet költ energiaszámlái kifizetésére. Magyarországon az Energiaklub 2012-es kutatása szerint ez az arány 34 százalék.

Az Energiaklub adatai szerint az energiaszegénység legmarkánsabban vidéken, a családi házban élő, gázfűtést alkalmazó nyugdíjas lakosokat érinti.

A The European Fuel Poverty and Energy Efficiency (EPEE) adatai szerint az energiaszegénység 50-125 millió embert érint Európában. Miután Magyarországon - Európa többi országához hasonlóan - az energiaszámlák legnagyobb részét, 59 százalékát a lakóterek fűtése teszi ki, itt lehet a legnagyobb megtakarítást elérni - hívta fel a figyelmet a Knauf.

A KSH 2012-es adatai szerint a magyar háztartások átlagosan 73 ezer forintot költenek rezsire, ebből a fűtésköltség átlagosan 42 ezer forintot tesz ki. Az átlagos lakás hőszigetelésével havonta 15 ezer forint megtakarítás érhető el, amely 20 százalékos rezsi-megtakarítást jelent.

Forrás: MTI

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART