2011.
augusztus
16. 05:19

A világ egyre több tejet iszik, mi egyre kevesebbet

Címkék:
tej A folyékony tejtermékek iránti globális kereslet 30%-kal nő a 2010 és 2020 közötti időszakban - áll a Tetra Pak legfrissebb, 100 ország tejfogyasztási szokásait vizsgáló tanulmányában.

Ennek a növekedésnek a hátterében három fő tendencia, a globális gazdasági növekedés, az urbanizáció, valamint a fejlődő országok középosztályának dinamikus bővülése áll. Mindez azt jelenti, hogy a világ jelenlegi 270 milliárd liternyi éves tejfogyasztása az évtized végére eléri a 350 milliárd litert. Igaz, ez a növekedés nem mindenhol lesz tapasztalható, ugyanis iparági előrejelzések szerint Észak-Amerikában és Európában - így Magyarországon is- a tejfogyasztás kis mértékben ugyan, de csökkenni fog.

- Az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) becslései szerint 2020-ra 7,6 milliárdra nő a Föld népessége. Napjainkban a világ népességének 50%-a, azaz mintegy 3,25 milliárd ember él városokban. Az ENSZ szerint ez a szám 2050-re várhatóan 6 milliárdra nő, miközben a várható népességnövekedés 90%-át a szakemberek a városi környezethez kötik.

Rendkívül magas, mintegy 45%-os növekedésre számítanak a szakemberek az ázsiai és csendes-óceáni térség tejfogyasztása kapcsán az elkövetkezendő tíz évben. Ez az adat jól tükrözi a már napjainkban is zajló globális gazdasági átrendeződést.

- A The Conference Board nevű globális üzleti és kutatási szervezet 2011. évi jelentése szerint 2020-ra a fejlődő piacok részesedése a globális termelésből meghaladja a 60%-ot, a jelentés szerint Kína és India önmagában a globális termelés 30%-át adja majd.

A tejtermékek forgalmának növekedése szintén Ázsiában - elsősorban Indiában és Kínában - lesz a legkiemelkedőbb, ahol a középosztály jelentős, a jelenlegit akár tízszeresen meghaladó bővülésére lehet számítani 2020-ig. Az új középosztályt alkotó, képzettebb és tájékozottabb fogyasztók várhatóan még nagyobb figyelmet fordítanak majd az élelmiszerbiztonságra, az egészséges életmódra és a környezet védelmére.

- A Világbank előrejelzése szerint a globális középosztály - vagyis a napi 10-20 dollár között kereső réteg - létszáma a jelenlegi 430 millióról 1,15 milliárdra nő majd 2030-ra.

- A kínai melamin-botrányt követően a Roper Reports Worldwide 2010-ben 25 országban készített egy felmérést. Eszerint az élelmiszerbiztonság világszerte - de a fejlődő országokban különösen - egyre inkább aggasztja a fogyasztókat. Míg a fejlett piacokon a megkérdezett fogyasztók 49%-a mondta azt, hogy aggódik az általa vásárolt élelmiszerek biztonságossága miatt, ugyanez az arány a fejlődő országokban 66% volt.

Európában fogyasztási adatok kismértékű csökkenésére számít a Tetra Pak, 2020-ban 2,5%-kal kevesebb tejterméket fogyasztunk majd a mostani 63 liter/fő átlagnál. Ez a csökkenő tendencia a fejlett piacokon lehetőséget kínál arra, hogy a tejipar több hozzáadott értéket tartalmazó (például bio tej, laktózmentes tej, vitaminokkal dúsított tej stb.), egyedi igényeket kielégítő terméket kínáljon a mind sokszínűbbé váló kívánalmak kielégítésre. Ezzel a kismértékű európai csökkenéssel együtt, a globális tejfogyasztás 30%-kal nő 2020-ig. Ez azt jelenti, hogy a jelenlegi 270 milliárd liter éves tejfogyasztás (32,6 liter/fő/év) 350 milliárd literre nő majd (46 liter/fő/év).

Magyarországon 2010-ben fejenként napi 1,8 dl tejet fogyasztottunk átlagosan. Ez éves szinten 67,5 liter tejet jelent, amely jelentősen meghaladja a jelenlegi világátlagot, de az Európai Unió 63 liter/fős fejenkénti tejfogyasztása is elmarad az itthoni átlagtól.

Könnyelműség lenne kijelenteni, hogy önmagában csak a népesség növekedése és az urbanizáció miatt nő a globális tejfogyasztás - mondta Posztós Zsuzsanna, a Tetra Pak marketing vezetője. Egyre többen ismerik fel szerte a világon, hogy a tej beltartalmi értékei, optimális kalcium, fehérje, foszfor valamint A-, D-, E-, B1-, B6-, B9-, B12 és C vitamin tartalma nélkülözhetetlenek az egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozáshoz. Ugyanakkor megfigyelhető, hogy kényelmi és időtakarékossági szempontokból, már a fejlődő országok fogyasztói is egyre inkább a csomagolt, azonnali fogyasztásra alkalmas tejeket részesítik előnyben a kimért tejekkel szemben - tette hozzá a szakember.

Mindennek következtében 2014-ben először fordul majd elő a fejlődő országokban, hogy a csomagolt tejtermékek aránya (55%) meghaladja a nem csomagolt tejtermékekét (45%). Ez a tendencia azt jelenti, hogy az indiai és kínai utcák forgatagában fel-felbukkanó tejesemberek kannás tejeit fokozatosan felváltják majd a korszerű és biztonságos italoskartonokba csomagolt tejek.

Forrás: stop.hu

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART