2009.
december
11. 13:54

A vörösbor gátolja az öregedést (is)

Címkék:
vörösbor A minőségi vörösbor jó hatással lehet egyes betegségek megelőzésére, gyógyítására. Az aktuális kutatási eredményeket összegezték az idei Orvosi Bor-szimpoziumon Kőszegen és Szombathelyen, áll a Vas Népe csütörtöki számában.

A konferencián Mészáros G. László orvos-biokémikus elmondta: a vörösbor gyógyhatásában több alkotórész mellett jelentős szerepe van a rezveratrolnak, mely a szőlő héjában, közvetlenül a felszín alatt termelődik. Ilyen anyag a fehér szőlőben is van, de a fehérbor érlelése nem a héjon történik, így ebből az összetevőből csak kevés megy át a borba.

A kutató elmondta: a rezveratrolt két amerikai fedezte fel 1976-ban, s a kutatások szerint jótékony hatással van a szív-és érrendszeri betegségek megelőzésében. Ugyan még nincs befejezett humán vizsgálat, de állatkísérletek már bizonyították a rezveratrol antioxidáns hatását. Gyulladásgátló, s akadályozza a vérlemezkék összetapadását. Képes jótékony dolgokat tenni a rákbetegség megelőzésében, gyógyításában, illetve szerepe van az öregedésgátlásban is.

Forrás: Vas Népe

 

Vissza
2009.
november
15. 14:41

Idősek táplálkozása: több fűszer, sok folyadék

Idősek táplálkozása: több fűszer, sok folyadék Lényeg a tápanyaggazdagság! Az időseknek kevesebb kalóriára, ellenben ugyanolyan sok létfontosságú tápanyagra van szükségük, mint a fiatalabbaknak. Fogyasszon sok gyümölcsöt, zöldséget (különösen hüvelyeseket: babot, borsót, stb.), teljes kiőrlésű gabonaterméket, tejterméket, sovány húst (és hústerméket), halat, tojást, valamint növényi olajat.
Tovább
2009.
november
21. 23:45

Mit együnk, ha lassabban akarunk öregedni?

Mit együnk, ha lassabban akarunk öregedni? Sokszor eredménytelenül próbálkozunk azzal, hogy idős korunkban elkerüljük a vitaminhiányt és ásványianyag-veszteséget. Mitől függ, hogy hogyan táplálkozunk, ha megöregszünk?
Tovább
2009.
augusztus
24. 00:13

Oliva és hal az infarktus ellen

Oliva és hal az infarktus ellen A mediterrán országokban, de Észak-Európában is jellemzően kevesebben kapnak szívinfarktust, szívbetegséget, mint nálunk. Szakemberek szerint a kedvező statisztika azt mutatja, hogy kevésbé stresszes életmódot folytatnak, és egészségesebben étkeznek: az olivaolaj, valamint a tengeri halolaj segít megelőzni a betegségeket.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART