2011.
szeptember
16. 20:14

AB: nyugdíjügy újratöltve

Címkék:
alkotmánybírák Az Alkotmánybíróság - számos egyéb pont mellett - hétfői, keddi ülésén újra tárgyal a magánnyugdíj-pénztárakról. A kényes témában a testület mindaddig nem foglalt állást, míg nem bővült ki a kormánypártok által megválasztott öt új emberrel.

Sereg András, a testület sajtófőnöke az MTI-vel a halogatást korábban azzal magyarázta, hogy "új szakmai szempontok merültek fel az ügyben".

Az Alkotmánybíróság a kormány nyugdíjreformjával kapcsolatos alkotmányossági aggályokat immár a kormánypártok által megválasztott 5 új taggal együtt vitatja meg. Egyelőre csak ennyi biztos, noha a nyugdíjpénztári átlépéseket kikényszerítő döntést már tavaly decemberben többen megtámadták az Alkotmánybíróságon.

Azóta a korábbi hírek szerint elkészült már egy határozattervezet, amely kimondja, hogy azoknak is jár állami nyugdíj, akik pénztártagok maradtak. Ezt azonban felülírhatja, hogy már a Fidesz-KDNP által jelölt öt új bíró is véleményezi. Az erőviszonyok átalakulásával akár módosulhat is a maradóknak kedvező döntés.

Az MSZP ugyanakkor korábban jelezte, a strasbourgi bírósághoz fordul a nyugdíjpénztári törvény ügyében, ha az Alkotmánybíróság (AB) úgy dönt, hogy a magánpénztári tagok nem jogosultak állami nyugdíjra.

Forrás:fn.hu

Vissza
2011.
április
13. 09:07

Alkotmányellenes lesz a magánnyugdíj?

Alkotmányellenes lesz a magánnyugdíj? Az alkotmánytervezet nyugdíjrendszerre vonatkozó passzusa állami nyugdíjrendszerről és önkéntes intézményekről beszél. Beleférnek ebbe a megmaradó magánnyugdíjpénztárak? Érveket, ellenérveket, jogi szempontokat ütköztettünk, s vázoljuk a lehetséges következményeket.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART