2012.
március
20. 07:56

Adómentes a reálhozam a visszalépőknek

országgyűlés A parlament hétfőn úgy döntött, adómentesen vehetik fel reálhozamukat azok a magánpénztártagok, akik március 31-ig visszalépnek az állami nyugdíjrendszerbe.

A Ház kormánypárti szavazatokkal fogadta el a költségvetési bizottság előterjesztését, kiegészítve azt a közpénzügyi tárgyú törvénymódosítást, amelyet a fideszes Kósa Lajos kezdeményezett. A törvényjavaslatról egy hét múlva szavaz a parlament.
A döntés alapján azok, akik magán-nyugdíjpénztári vagyonukat önkéntes nyugdíjpénztárba helyezik, a kifizetések 20 százalékának megfelelő, legfeljebb 300 ezer forintos adóvisszatérítésben részesülhetnek.

Az indoklás szerint így az állami nyugdíjrendszerbe most visszalépők ugyanazokat a mentességeket és kedvezményeket vehetik igénybe, mint amelyek a korábban visszalépőket megillették.

A parlament a gazdasági stabilitási törvény december végi elfogadásával több ponton változtatott a magánnyugdíj-pénztári tagokra vonatkozó szabályokon. Megszűnt a kötelező magán-nyugdíjpénztári tagdíjfizetés azok esetében, akik fenntartották magánpénztári tagságukat, az általuk fizetett tízszázalékos nyugdíjjárulék az állami nyugdíjkasszába kerül. Ugyanakkor március végéig újra megnyitották az állami pillérbe való átlépés lehetőségét annak a 102 ezer embernek, aki fenntartotta pénztártagságát.

A Ház akkor arról is határozott, hogy az állami pillérbe visszalépő magánpénztártagok a tagdíjkiegészítésként befizetett összeget, valamint a reálhozamukat felvehetik, vagy önkéntes pénztárba, illetve a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerben létrejövő egyéni számlájukra utalhatják.

A döntéssel a magánpénztárban maradók állami nyugdíjjogosultságot kaptak, vagyis az Országgyűlés eltörölte azt a szabályt, hogy aki korábban pénztártag maradt, kilépett a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerből, ezért 2012 januárjától keresetei nem számítanak be majdani állami nyugdíjába.

Forrás: MTI

Vissza
2012.
március
12. 17:48

Lehúzza a rolót az Aegon magán-nyugdíjpénztára

Lehúzza a rolót az Aegon magán-nyugdíjpénztára Az Aegon Nyugdíjpénztár közgyűlésén a cég vezetősége a magán-nyugdíjpénztári ágazat jogutód nélküli megszüntetését fogja javasolni, közölte az Aegon.
Tovább
2012.
március
09. 08:02

Nyugdíjügy: nem lehet okosan dönteni

Nyugdíjügy: nem lehet okosan dönteni A magánpénztárak tagjainak hó végéig határozniuk kell: átlépnek-e az állami rendszerbe, vagy megtakarított pénzüket magánkasszában hagyják-e. A döntést sok bizonytalanság nehezíti: nem tudni, mennyi lesz a pénztári tagságukat megőrzők állami nyugdíja, ahogyan azt sem, hogy mi lesz egyes pénztárak sorsa.
Tovább
2012.
március
13. 03:39

Súlyos tagdíjat szed a maradóktól az OTP nyugdíjkasszája

Súlyos tagdíjat szed a maradóktól az OTP nyugdíjkasszája Megmaradó tagjaitól júniustól havi ötezer forint pénzbeli hozzájárulást szed majd az OTP Magánnyugdíjpénztár - erről döntött a társaság küldöttgyűlése március 8-án. A tagdíj a pénztár szolgáltatásainak fedezetére, illetve a pénztárszervezet működtetésére a pénztártagok által önkéntesen vállalt, rendszeresen fizetett pénzbeli hozzájárulás.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART