2012.
március
17. 10:28

Adóztathatják a nyugdíjat

Címkék:
NAV Nem lehet önmagában kezelni a nyugdíjak megadóztatását, ahhoz a nyugdíjszámítás módját is át kellene alakítani - reagált az OECD minapi ajánlására Barát Gábor. Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság volt vezetője emlékeztetett arra, hogy egy 2013-tól hatályos törvény szerint az ellátások megállapításakor nem nettósítják a korábbi kereseteket úgy, mint most, hanem havonta adóztatják. A jogszabályt egyelőre nem törölte el a kormány, így a szakállamtitkár hiába utasította vissza a nemzetközi szervezet adóztatással kapcsolatos ajánlását, ígéretére nincs garancia. Egyelőre nem tuni, a nyugdíjrendszert milyen módon alakítja át a kormány.

Értelmezhetetlen önmagában a javaslat - így reagált Barát Gábor, az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság volt főigazgatója a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) ajánlására. A kedden megjelent országjelentésben a többi között azt javasolta az OECD a magyar kormánynak, hogy vonja be a személyi jövedelemadó hatálya alá a nyugdíjakat is, megosztva ezzel a terheket a jelenlegi és jövőbeli nyugdíjasok között. Barát Gábor szerint viszont a nyugdíjmegállapítási szabályok átalakítása nélkül nem lehet megoldani az ellátások adóztatását.

Megjegyezte, hogy a nyugdíjak egyébként ma is adóznak, bár nem úgy, mint a keresetek. Az úgynevezett input oldalon vonják le a közterheket, vagyis, amikor valaki nyugdíjba megy, és megállapítják az ellátását, akkor az adott évekre vonatkozóan levonják a keresetéből az adót és a járulékokat. Így lesz a bruttó keresetekből nettó, ebből állapítják meg a nyugdíjat. Ha a végösszegből újra adót kellene vonni, akkor a nyugdíjasok kétszer adóznának. Ez viszont már alkotmányossági aggályokat is felvetne - jegyezte meg Barát. Emlékeztetett ugyanakkor arra, hogy a jövőre életbe lépő törvény alapján az ellátásokat már a bruttó keresetekből állapítanák meg, és a bérekhez hasonlóan adóztatnák a nyugdíjakat is. Ennek az lenne az eredménye, hogy az ellátások összege a jelenleginél 15-20 százalékkal kevesebb lenne.

Az OECD ajánlását Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára egyelőre visszautasította és úgy fogalmazott: az adóztást egy korábbi, alkotmánybírósági döntés lehetetlenné teszi. Barát Gábor szerint viszont nincs ilyen döntés. Az ellentmondásra felhívta a figyelmet Korózs Lajos is. Ha a kormány nem módosítja a jelenleg érvényben lévő jogszabályokat, akkor - bármit mond az államtitkár - a bruttó jövedelem után fogják számolni a nyugdíjakat. Az ellátások megadóztatását "a szolgálati nyugdíjak esetében már letesztelték" - emlékeztetett a politikus. Mint arról beszámoltunk, az 57 év alatti, korábbi szolgálati nyugdíjasok ellátása január elsejétől a személyi jövedelemadóval csökkent. Korózs megjegyzte, lehet, hogy direktben nem adóztatják meg a nyugdíjakat, de közvetve számtalan intézkedéssel csökkentik az idősek létbiztonságát. Mint mondta, a nemzetgazdasági minisztériumban Matolcsy György azon "ügyködik", hogy a jelenlegi 70 százalékos induló nyugdíjakat - a keresethez képest ennyi a kezdőnyugdíj - 60 százalék alá csökkentsék. Másik tervezett intézkedés, hogy gyorsítják a korhatáremelést, már 2014-ben mindenkinek egységesen 65 éves korig kell dolgozni.

Nem felvállalt, de kiszivárgott elképzelés szerint a már átalakított szociális ellátások radikális csökkentését, bizonyos ellátások megszüntetését is tervezi a kabinet - tette hozzá Korózs. Orbán Viktor miniszterelnök és a kormány tagjai szívesen alkalmazzák a kettős beszédet, külföldnek és az itthoni választóknak ellentétes kommunikációt alkalmaznak. Ezért elképzelhető forgatókönyv, hogy a nyugdíjak adóztatásának bevezetése mellett döntenek, de itthon úgy adják el, hogy ezt külső nyomásra teszik, külföldön pedig szükséges megszorításról beszélnek majd.

Sokat mond egyébként az, ahogy tavaly májusban, az OECD egyik gyűlésén Orbán Viktor fogalmazott: "létrehoztunk egy teljesen új nyugdíjrendszert, meggyőztük az embereket, hogy le kell mondani egy hónapnyi fizetésről, egy hónapnyi nyugdíjról." Azóta sem derült ki, miről beszélt pontosan, de az sem világos, miért gondolta, hogy "az, amit az emberek szeretnek, az egy keményebb, harsányabb nyelv." A "reformnyelv egyébként halott" Magyarországon, mert az a politikus, aki arról beszél, hogy valamit szeretne megreformálni, az "politikai öngyilkosságot" követ el. Ennek oka, hogy az elmúlt nyolc évben a kormányok által elindított reformok sorra elbuktak - fogalmazott Orbán.
 

Forrás: Hír24/nepszava.hu

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART