2011.
december
21. 10:02

Aggódnak a hozamok miatt a német nyugdíjalapok

Brandenburgi kapu A német vállalati nyugdíjalapok között nőtt azoknak a száma, amelyek a kamatlábkockázatot fedezik, hiszen a befektetők többsége már jobban aggódik a kamatlábak miatt, mint az inflációért - derült ki a Towers Watson tanácsadó cég legfrissebb felméréséből. A cég tanulmánya arra is rámutatott, hogy a sorrendben harmadik fő kockázati tényező a devizakockázat, amelyet a válaszadók fele szerint kezelnek is a nyugdíjalapok. A befektetők konzervatív stratégiát követnek, a vagyon 59 százaléka kötvényekben van, a perifériás kitettségüket pedig jelentősen leépítették a feltörekvő piacok javára - írja a Investment & Pensions.

A Towers Watson németországi befektetési kapcsolattartási vezetője szerint a borongós gazdasági környezetben a nyugdíjalapoknál jelentősen megnőtt a pénzpiacokkal, a kamatlábakkal és az inflációval kapcsolatos félelem. A szakértő szerint az alapok közül egyre többen mozdulnak el a dinamikus fedezési technikák irányába, az eszközök és a források megfeleltetése egyre fontosabbá válik, a kockázatkezelésre és a diverzifikációra a korábbiaknál sokkal nagyobb figyelmet fordítanak.

A német nyugdíjalapok az elmúlt hónapokban jelentősen csökkentették az európai perifériás országok kitettségét, újraértékelték a kockázataikat, a vállalati kötvények és a feltörekvő piaci részvények a portfólióban egyre nagyobb arányt tettek ki. A csapkodó piaci környezet ismeretében több nyugdíjalap is elmozdult a rugalmasabb vagyonkezelési megoldások felé, hiszen a magas volatilitással és bizonytalansággal jellemezhető piacon erre is szükség van, hiszen azért hozamkényszerben vannak a befektetők.

A felmérésből kiderült, hogy az alternatív eszközkategóriák jelentősen emelkedtek a portfóliókban, az ingatlanbefektetések például 2 százalékponttal 6 százalékra emelkedtek egy negyedév alatt. Igaz a részvényarány is emelkedett a nyugdíjalapok portfóliójában, 5 százalékponttal 21 százalékra éves viszonylatban, viszont még mindig azt lehet mondani, hogy a megcélzott 30 százalékos értékhez képest jelentősen le vannak maradva, vagyis konzervatív befektetőknek tekinthetők.

Az európai adósságválság ellenére a német nyugdíjalapok portfóliójának nagyobb részét kötvénybefektetések teszik ki, a vagyon 59 százaléka különböző országok kötvényeiben van nyilvántartva, azonban az elmúlt hónapokban a minőség került előtérbe, a kockázatosabb kötvényportfóliót pedig jelentősen leépítették. Ezzel párhuzamosan nőtt a feltörekvő piaci kitettség is a kötvényportfólión belül, az egyesek szerint új kockázatmentes eszközkategóriának tekinthető feltörekvő piaci kötvények a német vállalati nyugdíjalapoknál kötvényoldalon már 9 százalékos részarányt képviselnek (az egész portfólión belül a részarány 5 százalék felett van).

Forrás: portfolio.hu

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART