2010.
április
22. 16:01

Agytorna a Nagyi-Neten

Címkék:
számítógépeznek Hódít a világháló Erzsébetváros nyugdíjasai között: az önkormányzati programok közül évek óta kitartóan vezeti a népszerűségi listát az ingyenes Nagyi-Net.

A legújabb, tizenynyolc fős csoport oktatása a közelmúltban indult, s idén meghirdethetik az első, haladóknak szóló tanfolyamot is. A világháló rejtelmeibe beavató órák a Belső-erzsébetvárosi Idősek Klubjainak nappali ellátásában zajlanak, s hamar sikeréssé váltak. Pláne, hogy a Nagyi-Netet 2008 szeptemberében indították. A szervezők eleinte szinte kizárólag alapfokú ismereteket oktattak azzal a céllal, hogy a résztvevők alapfokú szinten elsajátítsák a számítógép működését és leküzdjék a használatától való idegenkedést, megtanulják az internetes keresést és a levelezést. Sikerült.

A tanfolyamok helyszíne az Erzsébetvárosi Integrált Szociális Szolgáltató Központ (ERISZ) Király klubja (VII, Király u. 97.), ahol délelőtt kilenctől tíz óráig elméleti képzés folyik, majd négyes csoportokban egy-egy óra gyakorlati oktatás zajlik. A képzés folyamatos, az érdeklődés hatalmas, még mindig van körülbelül száz jelentkező a „várólistán”, ezért nemsokára valószínűleg újabb tanfolyamot kell indítani.

A Nagyi-Nettel szinte egy időben, 2008 októberében indította útjára a VII. kerület nyugdíjaskorú lakosai részére meghirdetett tornafoglalkozásokat. A kezdeményezés fontos része az önkormányzat hosszú távú törekvésének, hogy minél több és minél tartalmasabb ingyenes sportszolgáltatásokat biztosítson polgárainak. Erzsébetváros két szociális otthonát választották a nyugdíjas-foglalkozások helyszínéül. A napi időbeosztásukat figyelembe véve a foglalkozásokat főként délelőtt tartják. A helyszínválasztás nem titkolt célja pedig az volt, hogy olyan helyen honosítsák meg a programot, ahol viszonylag több idősebb ember fordul meg nap mint nap, és mindez olyan atmoszférában történjen, ahol hasonló közösségek tevékenykednek hétről hétre.

Az kezdeményezést már az első hetekben nagy érdeklődés fogadta. Az első alkalmakkor ugyan még csak tíz-tíz résztvevő volt, de a lelkes nyugdíjasok létszáma hamarosan meghaladta a szociális otthonok közösségi termeinek kapacitását. Ezért 2009 januárjától további alkalommal bővítették a szolgáltatást. Mivel a résztvevők mellé még többen akartak csatlakozni, tavaly októbertől már négy alkalmat kellett meghirdetni. Jelenleg átlagosan 50–60 nyugdíjas vesz részt a foglalkozásokon heti rendszerességgel.

Forrás: nol.hu

 

Vissza
2009.
november
23. 16:54

A magány elkerüléséért interneteznek az idősek

A magány elkerüléséért interneteznek az idősek A Silver Surfer, vagyis az 50 éves vagy annál idősebb internetezők főleg azért szörfölnek a világhálón, hogy ne váljanak életük utolsó szakaszában magányossá. Megdőlni látszik tehát az a korábbi vélemény, miszerint a nyugdíjasokat egyáltalán nem, vagy csak alig érdekli az internet világa.
Tovább
2009.
november
16. 14:04

Barátságos számítógép

Barátságos számítógép Az Egyesült Királyságban Linux-alapú számítógépekkel bátorítják az időseket az internet tanulásra
Tovább
2009.
december
15. 16:10

Ezerrel szörfölnek a 'netnagyik'

Ezerrel szörfölnek a 'netnagyik' Már 5 ezer időskorú 'nebuló' végezte el az internethasználat praktikáit bemutató Kattints rá, Nagyi! elnevezésű oktatóprogramot.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART