2011.
július
29. 11:23

Akár 98 százalékkal is adózhatna a korhatár előtti nyugdíj?

százalékjel A kormány arra készül, hogy az öregségi nyugdíjkorhatárt még el nem ért nyugdíjasokat visszatereli a munka világába, s a ki mégsem mond le nyugdíjáról az adózni fog ebből a jövedelemből. Nem is keveset. A minisztérium egyelőre nem nyilatkozik.

A tudósítások arról szólnak, hogy ez nem lesz kötelező, választani lehet majd a nyugdíj és az ismételt munkába állás között, de aki nem mond le a nyugdíjáról, annak a nyugdíja nem lesz adómentes, hanem a legmagasabb adókulcs szerint lesz adóköteles. (Időköben a Bemügyminisztérium lezárta a rendvédelmi szakszervezetekkel folytatott tárgyalást. Utóbbiak elfogadhatatlannak tartják, hogy a szolgálati nyugdíjat a legmagasabb adókulccsal adóztatnák meg a jövőben.)

Felmerül azonban a kérdés, hogy mit jelenthet ez a gyakorlatban?

Jelenleg ugyanis minden személyi jövedelem után egyetlen, 16 százalékos adókulccsal kell adózni, vagyis a hatályos személyi jövedelemadó törvény szerint nincs „legmagasabb” adókulcs. Sokan úgy vélik, hogy ez a felröppent hír egy magasabb – sokak által nagyon is indokoltnak tartott – adókulcs visszaállításának szándékát vetíti előre. Mások azonban nem hiszik, hogy a kormány feladná az egykulcsos személyi jövedelemadóról vallott elvét.

Akkor mégis mit jelenthet ez?

Bár a hatályos személyi jövedelemadó törvényben nincs legmagasabb adókulcs, de az elhíresült felmondási pénzekre kirótt 98 százalékos büntető adó létezik, vagyis van a személyi jövedelmekre „legmagasabb adókulcs”.

Elvileg tehát a kormány elképzelése azt (is) jelentheti, hogy ezt a 98 százalékos adót (mint legmagasabb adókulcsot) terjesztenék ki az érintettek nyugdíjára? Ha ez így lenne, a nyugdíj 2 százaléka vagy a munkába visszatérés között kellene választani.

Megkérdeztük a Nemzeti Erőforrás Minisztériumot arról, hogy a legmagasabb adókulcs kapcsán tulajdonképpen miben gondokodik a kormány, egy újabb adókulcs bevezetését tervezi vagy a már „hatályban” lévő, jelenleg is létező adókulcsok legmagasabbikával sújtanák ezeket a jövedelmeket. Arra is rákérdeztünk, hogy milyen mértékű adóztatást tart a kormány most reálisnak. A minisztréium röviden csak annyit reagált: "a kormánydöntést követően tudunk információval szolgálni a nyugdíjazás témakörében".

Forrás: hvg.hu

Vissza
2011.
július
26. 16:27

A magyar nyugdíjas több pénzért sem dolgozna tovább

A magyar nyugdíjas több pénzért sem dolgozna tovább A magyar munkavállalók kétharmada még akkor sem dolgozna a nyugdíjkorhatár után, ha emelnék a fizetését – derül ki a Randstad Workmonitor legfrissebb adataiból. A nemzetközi felmérés szerint vannak olyan országok, ahol a többség fizetésemelés nélkül is szívesen vállalna tovább munkát.
Tovább
2011.
július
27. 19:12

A rendvédelmisek még tárgyalnának, a BM már nem

A rendvédelmisek még tárgyalnának, a BM már nem Hiába puhítja a kormány a szolgálati nyugdíjjal kapcsolatos törvénymódosítási javaslatait, a rendvédelmi szakszervezetek számára ez mit sem ér akkor, ha a szolgálati nyugdíjat megszüntetik. Szakszervezeti vezetők szerint a kormány egyáltalán nem hátrált meg, sőt újabb javaslataik kedvezőtlenebbek, mint amelyeket korábban az asztalra tettek. Eközben szerdán újra egyeztetett a kormányzat az érdekképviselettel. A belügyi tárca a tárgyalásokat egyoldalúan lezártnak tekinti.
Tovább
2011.
július
25. 07:37

Adóprésben a szolgálati nyugdíjasok

Adóprésben a szolgálati nyugdíjasok A mindenkori legmagasabb adókulccsal adózna azoknak a szolgálati nyugdíjasoknak a járandósága, akik nem kívánnak visszatérni a munka világába - derül ki a Pénzcentrum.hu birtokába került konkrét törvénymódosítási javaslatból. Kivételt képeznének ez alól azok, akikről minősítő határozat megállapította, hogy szolgálatteljesítés következtében lettek betegek, vagy szenvedtek balesetet.
Tovább
2011.
július
26. 07:24

Mégis megvédi Orbán a nyugdíj előtt állókat – ígéri Szijjártó

Mégis megvédi Orbán a nyugdíj előtt állókat – ígéri Szijjártó Biztosan változni fog a Munka törvénykönyvének tervezete, amelyet múlt pénteken hoztak nyilvánosságra. A minisztérium pénteken nyilvánosságra hozott változatával szemben a kormány mégis bevezetné a védett kort, így nem lehetne 55 éves kor felett kirúgni a dolgozókat.
Tovább
2011.
július
28. 12:39

Nem tetszik a szakszervezeteknek a BM terve

Nem tetszik a szakszervezeteknek a BM terve A rendvédelmi és a tűzoltó-szakszervezet is közölte, hogy nem fogadja el a Belügyminisztérium által kidolgozott életpályamodellt, amely többek között a nyugdíjazás szabályait és a tervezett béremeléseket is tartalmazza. A tárca korábban azt mondta, hogy figyelembe veszi a szakszervezetek javaslatait.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART