2013.
június
27. 12:07

Akar kuláklistát látni?

Címkék:
levéltár A kuláküldözés június 29-én tartandó emléknapja alkalmából a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Levéltár közzétette honlapján a megye településein 1950-ben összeállított kuláklistákat.

Szabóné Maslowski Madlen, a levéltár munkatársa elmondta, a volt Szolnok Megyei Tanács Pénzügyi Osztály 92. raktári szám alatt összegyűjtött települési kuláklistáit az áldozatokra való emlékezés céljával jelentették meg, valamint azért, hogy segítsék a téma professzionális és családtörténeti kutatóinak a munkáját.

Csönge Attila levéltáros hangsúlyozta, azért az 1950-es dokumentumokat tették közzé, mivel a megye valamennyi településére vonatkozóan átfogó pillanatfelvételt nyújtanak. Terveik szerint a most beszkennelt dokumentumok adataiból később kereshető adatbázist is szeretnének kialakítani.

Az első kuláklisták 1948-ban készültek, adóösszeírásnak álcázva. A későbbi években újabb listák készítésével frissítették, módosították az adatokat. 1949-ben Szolnok megyében 5081 kulákot írtak össze, akikre büntető jellegű pótadót is kivetettek, az állami hitelekből pedig kizárták őket.

A kulákként kezelt gazdákat nem csak a terménybeszolgáltatással, hanem sokszor szándékosan betarthatatlan rendeletekkel, ÁVH-s házkutatásokkal, terményelkobzással, erőszak alkalmazásával is zaklatták, gyermekeiket pedig nem engedték egyetemre, olykor középiskolába sem.

Jász-Nagykun-Szolnok megyében 2002-ben Karcagon emeltek kopjafát a kommunista diktatúra parasztáldozatainak emlékére.
A lista a http://www.szolarchiv.hu/kateg-165-1-kulaklistak.html címen érhető el.

Forrás: MTI

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART