2011.
október
24. 21:31

Akar Ön jól aludni?

Címkék:
Az alvás világnapja Ránk köszöntött az őszi-téli időszak, s az egyre rövidülő nappalokkal jócskán megnövekszik a szervezet melatonin-, azaz alvásihormon-termelése. Érdemes ennek üdítő hatását a magunk javára fordítani – annál is inkább, mert a netán állandósuló alvási gondok kimerültséghez, sőt akár depresszióhoz is vezethetnek.

A pihentető alvás minősége – a csend és a nyugalom mellett – nagyban függ a sötéttől. A világosság mindenfajta kerülése azért fontos, mert az álmosságérzetet előidéző melatonin termeléséért az agy tobozmirigye felelős, amit közvetetten a szem recehártyája irányít. Az alvási hormon sötétben választódik ki, világosban leáll a termelése. Alváskor tehát húzzuk be a függönyöket, engedjük le a rolókat, bármely fényforrást lehetőleg „némítsunk” el. Hasonlóképpen tegyünk a zajforrásokkal is: a bekapcsolva maradt televízió vagy a túl hangosan ketyegő óra a legtöbbször keresztbe tesz az éjszakai nyugalmunknak. Itt említjük meg a horkolást is: az ellene készült (és a patikákban kapható) sprayk benedvesítik az orrnyálkahártyát, akadályozzák a szájüreg kiszáradását, a toroktájék izomzatának elernyedését.

Nehezíti az elalvást és rontja a pihenés értékét, amennyiben a hálóhelyiségben túl nagy a meleg vagy száraz a levegő. Ezért érdemes lefekvés előtt jól kiszellőztetni, a fűtőtestre párologtatót tenni, s a hőmérséklet pedig ne legyen több 18 foknál.

Néhány természetes altató

Eleink jól tudták, hogy a természet kincsei sok-sok segítséget adnak alvási gondjaink enyhítésére is. A citromfű, a macskagyökér, a levendula, az orbáncfű tea, csepp, drazsé formájában is fellelhető a drogériákban. Hasznos 40 gramm macskagyökérből, 20 gramm komlótobozból, 15-15 gramm citromfű- és borsmentalevélből teát készíteni és lefekvés előtt félórával elfogyasztani. Többet ér jó néhány altatónál, mellékhatás nélkül.

Délután 5 órára teát még igen, de kávét már nem tanácsos inni, ha szeretnénk jót pihenni. Bár az alkohol kellemesen elzsibbaszt, de a mélyalvást gátolja, így a valódi pihenés elmarad. Vacsorára ne együnk nehezen emészthető ételeket, mert azok feldolgozása erősen igénybe veszi szervezetünket – pedig néhány órával később leginkább éppen az ellazulásra vágyunk. Ezt a kellemes, az alváshoz felvezető érzést pedig fokozhatjuk esti sétával, elheverve olvasgatással, illóolajos fürdővel. Váljék ez szokásunkká, amit testünk reggeli frissességgel hálál meg.

S aki a legjobb álmából felébred, ne gyújtson világosságot, ne kezdjen bármilyen elterelő foglalatosságba, mert ezzel kiűzi az álmosságot a szeméből. Egyszersmind az agyát arra a tévhitre vezeti, hogy nem is olyan rossz valami, ha éjszaka egyszer csak kipattan a szemünk. Pedig az!

Forrás: szabadfold.hu

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART