2011.
július
25. 17:05

Akciókkal csábítanak a bankbetétek

malacpersely A nyugdíjpénztári reálhozamok napokban zajló kifizetése élénkülő versenyt eredményezett a biztosítási szektor befektetési célú termékeinél. A holnapi MNB kamatdöntés előtt szemezgettünk a szintén alternatívát nyújtó banki rövid lejáratú lakossági betétek, illetve folyószámla kamatok között.

Bár sajnos Magyarországon mostanában inkább a hitelek törlesztése jelenti az aktuális kérdést, a Privátbankár körülnézett, hogy a pénzintézetek milyen akciókkal próbálják meg vonzani azokat, akik megtakarítással rendelkeznek, vagy éppen komolyabb összeghez jutnak a következő napokban. A körképnél a bankok honlapjain fellehető információkat vettük alapul.

Még nem szárnyalnak a betétek

Elsőként a Raiffeisen Bank Rugalmas Lekötött Betétduója került látókörünkbe. Ez 6 és 9 hónapos futamidőre vehető igénybe új megtakarításokra, 500 ezer forint felett és 7%-os kamat mellett.

A CIB Bank Malacpersely Számlája 5 millió forint alatti összegre 6%-os kamatot ajánl, és egy megtakarítási konstrukcióval együtt vehető igénybe. Ennek lényege, hogy az adott havi kamatperiódusban megtakarított összeg legalább 10 ezer forint legyen, és ebben az időszakban nem csökkenthetőek a megtakarítások sem. A konstrukció abból áll, hogy aki július 29-ig Malacpersely számlát nyit és ekkortól 2012. május 31-éig minden hónapban legalább 10 ezer forintot helyez el itt, és ugyanezen időszak alatt egyetlen alkalommal sem terheli számláját, annak 2012 júniusában 2000 forintot írnak jóvá számláján. Aki ennek dupláját helyezi el havonta, 4000 forint takarékossági bónuszt kap.

A bank emellett a Classic betéttel is 6,25, illetve 6,5%-os kamatot kínál 100 ezer forint feletti összegekre. Előbbit 3 és 12, utóbbi 6 havi új lekötés esetén. A CIB Elektronikus betét pedig ezeknél is további 0,25%-kal magasabb hozamot garantál.

A MagNet Bank Kamat-Király betétje 6 és 12 hónapra fizet kedvező kamatokat: 1 millió forint felett akár 6,5, illetve 7%-ot, 50 ezer és 1 millió között pedig ennél 0,25%-kal kevesebbet.

A Sopron Bank Burgerland forint betéti akciója 6 hónapos futamidővel, új forrásokra érvényes, és amellett, hogy 7%-os éves kamatlábbal kecsegtet, bizonyos feltételek teljesülése mellett ingyenes számlavezetést kínál. (A betétet vállalatok is igénybe vehetik.) Az akció az ügyfelek idén március 16-án jegyzett megtakarításai felett elhelyezett betétekre vonatkozik, ideértve a fedezeti számlákat is.

A KDB Bank a Tigris betét konstrukcióval igyekszik vonzani az ügyfeleket, amelyekkel akár 6,3%-os éves kamat is leérhető. A koreai pénzintézetnél ehhez 2, 3, illetve 6 hónapos lekötésre van szükség és már 100 ezer forinttól igénybe vehető.

Az Erste Bank KamatBiztos Betéte 6, 9 és 12 hónapos futamidőre olyan ismétlődő forint lekötött betétet kínál, amely az első kamatperiódusra akciós kamatot fizet új megtakarítás elhelyezése esetén. A betét kamata az elhelyezett összeg nagyságától független, a minimálisan elhelyezendő összeg pedig 100 ezer forint. Az első periódusban a legnagyobb kamatot (8%) a 9 hónapos lekötések garantálják, a 12 havi konstrukció esetében 7%, míg a fél éves időszakra betett összegnél pedig 6,5% kamatra számíthatunk.

Az OTP Bank Zrt. Bónusz 3 hónapos forint betétlekötési akcióval igyekszik az ügyfeleket a lekötésre serkenteni. A konstrukció lényege, hogy az előírt feltételek teljesítése esetén az alap kamaton felül további bónusz kamatok szerezhetők. Az így elérhető maximális éves kamat 1 millió forint és afeletti összeg lekötése esetén 7,7%. Érdekesség, hogy a Bizalom 4 hónapos forint és deviza betétek éves kamata jóval magasabb limit mellett (5 millió forint) is alacsonyabb: 6%.

Az UniCredit 2 hónapos akciós forint betéte új pénzre vagy bizonyos feltételek teljesítése esetén meglévőre is vonatkozik, és évi 6,5, illetve 7%-os kamatot kínál, amennyiben az ügyfél növelni tudja megtakarításának összegét.

A FHB Bank 3 hónapos, Vakáció Betéte 500 ezer forint felett 7,5%-os kamatot ajánl, a június 1-jei egyenlegen felül újonnan elhelyezett összegekre.

A Volksbank is jelentkezik akciós forint betéttel, amely új forrás elhelyezése esetén 7,1%-os kamatot fizet (tájékoztatásukból nem derül ki, hogy ez milyen futamidőre vonatkozik).

Ha bármikor hozzá szeretnél férni

Vannak ugyanakkor olyanok is, akiknek az számít, hogy pénzükhöz bármikor hozzájuthassanak. Ilyenkor jöhet jól egy magas látraszóló kamat. A lekötés nélkül igénybe vehető konstrukciók közül a Privátbankár folyószámla adatbázisa alapján a Porshe Bank kínálja a legkedvezőbb kamatot, 5,6%-ot. A "versenyben" őket követi a CIB, amely bizonyos feltételek teljesülése mellett 5%-ot garantál, majd pedig a MagNet, amely 4%-ot. Az AXA BAnk 500 ezer forint feletti összeg esetében szintén kedvező, a mindenkori jegybanki alapkamat mínusz 0,75%-ot, tehát 5,25%-ot fizet kamatként, míg az 5 és 100 millió közötti összegekre 6,31%-ot. Van ugyanakkor olyan bank is, amelyik egyáltalán nem, vagy pedig minimális (0%-os) kamatot fizet.

A mérlegelésnél, hogy melyik bankot válasszuk, természetesen egyéb feltételek, és a járulékos költségek is sokat számítanak. Érdemes megemlíteni az egyre elterjedtebb 0 forintos számlákat is, amelyek a fizetés számlára érkezéséhez, illetve bizonyos mértékű összeg havi szintű beérkezéséhez kötik a díjmentességet, azonban sok esetben alacsonyabb kamatot kínálnak. Megéri tehát minden szempontot megvizsgálnunk, mielőtt kiválasztjuk a számunkra megfelelő bankot.

Forrás: privatbankar.hu

Vissza
2011.
május
30. 16:43

Nyugdíj: aki úgy gondolja, hogy van megtakarítása, annak sincs elég

Nyugdíj: aki úgy gondolja,  hogy van megtakarítása, annak sincs elég Önmagában, hosszútávon nem lesz elégséges a jelenlegi nyugdíjrendszer, mindenképpen szükséges az öngondoskodásnak valamilyen formája a megfelelő színvonalú idős korhoz - derült ki a Generali legfrissebb felméréséből.
Tovább
2009.
november
12. 11:05

Nyugdíjas nyomor - megélni napi 1000 forintból

Nyugdíjas nyomor - megélni napi 1000 forintból Szeptember végén 260 227 darab 30 ezer forint alatti tételt tartott nyilván az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság - vagyis ennyi nyugdíjas kénytelen megélni napi ezer forintból - derül ki a penzcentrum.hu összeállításából.
Tovább
2011.
április
13. 08:29

Öngondoskodás önvédelemből

Öngondoskodás önvédelemből A demográfiai helyzet romlása miatt már nincs messze az az idő, amikor két aktív dolgozónak kell kitermelnie egyetlen nyugdíjas járandóságát. A tűzoltás jeleként értelmezhető, hogy a kormány felmondta a kockázati közösséget, amelyet a magán-nyugdíjpénztári rendszer testesített meg a később fizetendő nyugdíjköltségek megosztására. Kétségtelen, hogy a majdan nyugdíjba vonuló visszalépett tagok az eredetileg 75 százalék helyett a teljes összegű állami nyugdíjra kaptak garanciát a kormánytól, ám hogy erre két évtized múlva honnan lesz pénz, azt nem tudni.
Tovább
2011.
február
10. 09:35

Összeomlik az állami nyugdíjrendszer?

Összeomlik az állami nyugdíjrendszer? Az állami nyugdíjrendszer nem fenntartható, és ezen a mostani nyugdíjreform sem javított érdemben – derül ki az Intézet a Demokratikus Alternatíváért (IDEA) elemzéséből.
Tovább
2009.
december
12. 15:39

Tegyen félre öregkorára!

Tegyen félre öregkorára! A magánnyugdíjpénztárak és önkéntes nyugdíjpénztárak hozamai körüli cívódásban kikerült a figyelem középpontjából az öngondoskodás negyedik pillére. Pedig a nyugdíj-előtakarékossági számla számtalan adó- és járulékedvezménnyel kecsegtet, ráadásul a számlatulajdonosok maguk dönthetnek a befektetett pénzük sorsa felől.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART