2013.
március
13. 10:51

Aki megállítaná az öregedést

Aubrey de Grey A mai tudomány egyik legérdekesebb, legvitatottabb alakja, az öregedéskutatás guruja. Számítástechnikai végzettsége ellenére orvosbiológiai kutató, az öregedés ellen küzdő SENS Alapítvány kutatási igazgatója. Mint egy interjújában állította, a szakmai alapokat 19 évvel idősebb biológus feleségétől tanulta. Meghökkentő állításairól ennek ellenére a legfontosabb lapok is megkérdezték. Aubrey de Grey (50) a jövő heti budapesti TEDx Danubia konferencia (www.tedxdanubia.com) egyik előadója lesz, akit a Népszabadság ért el egy interjúra.

- Ön szerint az öregedés nem természetes folyamat, és ezért „gyógyítani” tudja, mint egy betegséget?

- Kétségtelenül természetes folyamat, de a betegségek is azok! Biztos vagyok benne, hogy a jövőben az öregedést is kezelni lehet majd gyógyszerekkel: ez az orvoslás voltaképpen az öregedéssel együtt járó betegségeket előzi majd meg.

- Hogyan jött az ötlet, hogy egy korosodás elleni unortodox elméleten kezdje törni a fejét, mindenféle biológiai szakmai háttér és bármilyen élettudományi kutatásban való korábbi részvétel nélkül?

- Ez talán éppen hogy előnyös volt számomra, nem korlátozta a gondolkodásomat semmilyen biológiai megkötöttség. De tulajdonképpen az sem előzmények nélküli, hogy a gerontológusok az öregedést gyógyszerekkel próbálják késleltetni.

- Egyszer azt mondta, nem szereti, ha a sajtóban szenzációhajhász jelzőkkel illetik. Pedig gyakran használja a forradalmi jelzőt kutatásaira, ami meglehetősen szenzációszagú fogalmazás a tudományban. Az öregedés vége címet adta 2007-es könyvének, és kijelentette, hogy 20-30 év múlva megszületik az első ember, aki már ezer évig fog élni. Kell ennél több szenzáció?

- Lehet, hogy orvosi elképzeléseim egyes vonatkozásai szenzációszagúak, de én a hosszú életről csak elképzeléseim mellékhatásaként beszélek, mivel a média állandóan erről érdeklődik. A lényeg, hogy én az öregkori egészség fenntartásán és helyreállításán dolgozom, a hosszú élet, mint következmény, ennek csak mellékhatása.

- A Technology Review, a híres bostoni műszaki egyetem, az MIT magazinja 2005-ben 20 ezer dollárt ajánlott fel annak, aki megcáfolja az ön elméleteit. Eddig senkinek nem tudták átadni ezt a pénzt. Biztos volt ebben az eredményben?

- Ha azt hiszi, hogy szerintem mások kudarca a SENS működését tudománytalannak bemutatni azt jelenti, hogy mindaz, amit csinálunk, biztosan igaz, téved. Nem, én csupán úgy vélem, hogy érdemes kipróbálni ezt a vonalat.

- Hogy áll az a nemrégiben beharangozott kísérlet, amelyben baktériumgéneket próbálnak beültetni emberi páciensekbe, hogy megelőzzék a szív- és érrendszeri betegségeket. Mit vár ettől a vizsgálattól?

- Tavaly publikáltuk azt az eredményünket, hogy ha módosított baktériumgéneket sejtkultúrában tenyésztett sejtekhez adunk, az a molekula, amelyről tudjuk, hogy a szív- és érrendszeri betegségek fő oka, nem képes ezeket a sejteket elpusztítani. Hamarosan kipróbáljuk ezt megfelelő egérmodellen, és azt reméljük, hogy néhány év múlva az elképzelés klinikai kísérletekben is működik majd.

- Az utóbbi években az öregedés kutatói leginkább a kromoszómák végeinek, a teloméráknak rövidülését nézték, mint a kor előrehaladtának legfőbb jelzőit. Ön más megközelítést követ, és hét olyan területet nevezett meg, amelyeken ha sikerül győzni, eljuthatunk a hosszú élethez. Az öregedés egyik okaként például a mitokondrium nevű sejtszervecskékben jelentkező mutációkat jelölte meg.

- Így van, azzal együtt, hogy minket is érdekelnek a telomérák. Ha szabályozni tudnánk ezek hosszának változását, a legnagyobb fegyvertényt hajthatnánk végre a rák elleni harcban.

- Három fő csoportot nevezett meg kutatásai fő támogatóiként: az informatikusokat, beleértve a matematikusokat, a liberálisokat és a kanadaiakat. Miért pont őket?

- Az informatikusok könnyebben megértik a károsodások helyreállítását megcélzó logikámat, a liberálisok pedig minden népszerűtlen véleményt támogatnak. A kanadaiak jóakaratára nincs magyarázatom.

- Ha tovább élünk, felborulhat az emberi népesség egyensúlya, nagyon megnő az egészséges öregkorúak aránya. A megoldás ön szerint a szigorú születésszabályozás. Még ha ez egyfajta megoldás lenne is a túlnépesedés ellen, nem veszi el az emberektől a gyermekszülés és gyermeknevelés örömét?

- Nem tudom, hogy fog dönteni a jövőben az emberiség. Csak arra mutatok rá, hogy nincs jogunk korlátozni az utánunk jövő generációk lehetőségeit, különösen, ha ezek ugyanazok, amit mi tennénk, ha nem állnának időben a rendelkezésre ezek a hosszú életet lehetővé tevő kezelési módok. Ahogy mondja, ez valóban megoldás a túlnépesedésre, de az is, ha új – az emberek ökológiai lábnyomát csökkentő – technológiákkal megnöveljük a Föld eltartóképességét. A megújuló energiák felhasználása vagy a fúzió például jelentősen csökkenthetné a szén-dioxid-kibocsátást.

Forrás: Népszabadság

A teljes interjút itt olvashatja!

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART