2015.
március
21. 18:49

Aktív öregkor - Tanácskozás Brüsszelben

Címkék:
Euró Az európai kontinens lakosságának elöregedése, az időskorúak számának jelentős megnövekedése jelentette kihívások kezelése, az ebben rejlő gazdasági lehetőségek kiaknázása a témája annak a kétnapos tanácskozásnak, amely a közelmúltban zajlott Brüsszelben az Európai Unió (EU) magas rangú tisztségviselői, számos iparág vezető képviselői, illetve kistérségek vezetőinek részvételével.

Az "Új eszközökkel az aktív és egészséges öregkorért" elnevezésű fórumon az EU illetékesei, valamint az ipari és szolgáltatási szektor képviselői közösen keresik azokat a lehetőségeket, hogy a nyugdíjas korú polgárok jóllétét célzó intézkedések miként szolgálhatják egyúttal a gazdaság felpezsdítését, az innovációt, a munkahelyteremtést - hangsúlyozta a tanácskozás szervezőinek az első munkanapról kiadott közleménye.

Európa népessége a magasabb várható élettartam, illetve a születések számának csökkenése révén drámaian öregszik. Az előrejelzések szerint 2025-re megduplázódik a nyolcvan éven felüli európai polgárok száma, az aktív korúak aránya pedig csökken a lakosságon belül. Az ezzel járó szociológiai átalakulások mindenkit érintenek. Az aktív és inaktív rétegek közti egyensúly felbomlása alapjaiban áshatja alá a társadalmi szolidaritás rendszerét. Ha az európai intézmények nem készülnek fel a várható változásokra, könnyen bekövetkezhet a kontinens egészségügyi és társadalombiztosítási rendszerének összeomlása - figyelmeztetett a közlemény.

Az EU a 2020-ig tartó időszakra megfogalmazott irányelveiben meghatározó szerepet juttatott az egységes digitális piac kialakítását meggyorsító programoknak, hangsúlyozva, hogy ez létfontosságú az aktív munkáról lemondani még nem kívánó időskorúak foglalkoztatása, az úgynevezett "ezüst gazdaság" működése szempontjából. A digitális technológia, az egészségügy, a gyógyszeripar, a biztosítási rendszer, illetve a kifejezetten az időskorúakat célzó jóléti és szórakoztató-ipari szolgáltatások bővítése egészséges és aktív öregkort biztosíthat a nyugdíjas korú emberek számára, akik így tovább maradnak képesek független életvitelre, és akár hosszabb ideig maradhatnak a munkaerőpiac szereplői - utalt rá a dokumentum.

Forrás: MTI

Vissza
2009.
augusztus
25. 22:30

Idősebb munkavállalók kellenek Európának

Idősebb munkavállalók kellenek Európának Az európai demográfiai fordulattal számolniuk kell a vállalatoknak is, egyszerűen rá lesznek utalva az idősebb, tapasztaltabb szakemberekre – ez derül ki egy angol intézet vizsgálatból.
Tovább
2009.
november
20. 12:15

Idősek foglalkoztatásával elkerülhető a demográfiai bomba

Idősek foglalkoztatásával elkerülhető a demográfiai bomba Meg kellene duplázni az aktív időskorú munkavállalók számát a következő évtizedekben, hogy a demográfiai bomba felrobbanása elkerülhető legyen - írta a Világgazdaság Lovászy László szociológus gondolataira alapozva.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART