2011.
június
23. 13:40

Aktív turizmussal, természetjárással az egészségért

Címkék:
túrázás Manapság sokszor hallani olyan kifejezéseket, mint „egészségturizmus”, „ökoturizmus”, „wellness turizmus”, vagy „falusi turizmus”. Mire jók ezek, valójában mit jelentenek? A felületes szemlélő számára is világos, hogy idegenforgalmi, marketing és kommunikációs szakemberek által alkotott kifejezések, amiknek hátterében egyetlen egy gondolat áll: a jó közérzet, az egészséges test, a kiegyensúlyozott lét, nyugodt lélek érzése, s az irántuk táplált vágy. Valóban szükségünk van ezekre, s napjainkban ezt az igényünket kezdte ki az a világ, amit teremtettünk magunk körül.

A megoldások száma végtelen. Nincs az a rafinált idegenforgalmi szakember, az a kiváló animátor, esemény-, vagy programszerező, amelyik felül tudná múlni a városi létből kiszabadult ember első reggelének napfelkeltéje által teremtett érzéseket. A szépség, a nyugalom, mindaz, ami egy kis falu szépen gondozott kertjére és a környék lankáira nyíló szobaablakon kitekintve árad szét testünkben és lelkünkben, páratlan. Azzal, hogy ez a pillanat a miénk, már csak a lustaságunk akadályozhat a további élmények felé megnyíló úton. A falusi üdülést, pihenést választva, a kirándulás, a környék emberi sebességű felfedezése lehet a következő program. A hajnali erdő illata, a tábortűz pattogása, a vízen sikló kajak, vagy kenu orrán megtörő hullámok csörgedezése, a szikla hideg, mégis élettel teli tapintása mind részünk lehet, mint ahogy az országút kilométereit faló kerékpárgumik surrogása is. Ez a természetjárás! Csak rajtunk áll, hogy hányszor és hogyan részesülünk ilyen pillanatokban. Szinte nincs olyan vidékeke országunknak, ahol ne lehetne néhány lépéssel valamely jelezett túraútvonalra térni, s a környék legszebb, legizgalmasabb részeit meglátogatni. Eldönthetjük, hogy hogyan vágunk bele, egyedül vagy társakat, hogy magányosan vagy közösen tudjuk meg, hogy hova rejtette a természet a kalandokat.

Az útvonalat a könyvesboltokban vagy a benzinkutakon elérhető turistatérképeken tervezhetjük meg és utunk során azon követhetjük. Az elterjedt GPS navigációs eszközök zöme gyalogos üzemmódra is kapcsolható. Jogos a kérdés, hogy miben és mikor keljünk útra. A másodikra egyszerű a válasz, bármikor, de a megfelelő felszerelés beszerzése sem bonyolult. Számos szakbolt kínálja országszerte természetjáró úgynevezett outdoor felszereléseit. Jó hír, hogy a XXI század élményt kínáló lehetőség dömpingjében a természetjárás az egyik legolcsóbb. Ami fontos; egy kényelmes cipő, egy időjáráshoz illő kabát, egy kis elemózsia, s némi innivaló. Falusi vendéglátónál megszállva biztosak lehetünk benne, hogy a háziak bőséges útravalóval látnak el minket, s ha azt kérjük, a legszebb helyi látnivalókról is bőven adnak információt.
Vajon hajlandóak vagyunk-e tenni magunkért, családunkért néhány lépést, s mindezt a természetben? Órákban, sőt napokban mérhető, amit haszontalan dolgokkal töltünk. Biztos, hogy szombaton délelőtt kell a nagyáruházban időt tölteni? Egy kis tervezéssel, előrelátással a hét más napja (nem a hétvége) is kiváló alkalom, hogy a legszükségesebbekhez hozzájussunk. Tényleg annyira fontos, hogy a képernyőt nézzük, ahelyett, hogy egymásra mosolyognánk a lépteink zaja miatt fejét felkapó őz, vagy épp szárnyra kelő fácán, esetleg a nap által színesített, gomolygó köd láttán? Igen, fárasztó, de jól esik utána a pihenés. Igen, piszkos lesz a gyerek, de találkozik a természettel, s valami kis színe is lesz, amit nem valami szintetikus vitamin, hanem a lemenő nap fénye festett az arcára. Lusta a férj, elfoglalt a feleség? Nem volt ez mindig így, és nem is kell, hogy így maradjon. Tisztul a tüdő, a szellem, a lélek is kinn az erdőn. Erősödik a test, javul a mozgáskoordináció, az egyensúlyérzék, s vége-hossza nincs a további kedvező hatásoknak…

Csak egy elhatározás és hónapokig kitart a természetben közösen töltött hétvége élménye. Lehet választani. Tessék választani! Orvos, gyógyszer… szürke arcok, komor tekintetek, vagy mosoly, jó levegő, álmokat megszégyenítő látvány, új élmények, barátok, kaland, s számos kedves vendéglátó a FATOSZ kínálatában. És a határt nem is kell átlépnünk hozzá, csak a sajátjainkat.
Szép erdőt, mezőt, jó utat!

Nagy Gábor Turisztikai és sportmenedzser

Forrás: Falusi turizmus tájékoztató
 

Vissza
2011.
június
21. 20:39

A gyógyvizek országa

A gyógyvizek országa Az embert valami ősi vonzódás köti a vízhez. Talán génjeink emlékeznek az egykori sós tengerre, így nem véletlen, hogy a víz fogalma régóta egybekapcsolódott – hol misztikus, hol mitikus, hol vallási köntösbe bújtatva – az emberi kultúrával, a higiénia, a test- és léleképítés, az öntisztulás, a gyógyítás történetével. Talán így lehetett a természet és az alkalmazott gyógymód legkomplexebb jelensége az éltető víz és a gyógyulást hozó gyógyvíz a minőségi életet szimbolizáló leghatékonyabb elem.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART