2010.
december
07. 22:25

Aláírásgyűjtés indult a korengedményes nyugdíjért

Címkék:
VDSZ Aláírásokat gyűjt a korengedményes nyugdíj megtartásáért, sőt egy kedvezőbb rendszer kidolgozásáért több szakszervezet közösen - jelentette be Székely Tamás, az akciót kezdeményező vegyipari érdekvédelem (VDSZ) elnöke kedden közleményben.

A Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének elnöke szerint ugyanis a kedvezmény megtartása nem költségvetési kérdés, hiszen ebben a konstrukcióban a munkáltató előre kifizeti a nyugdíjbiztosítónak az érintettek későbbi járadékát. A lehetőséggel elsősorban a létszámcsökkentéskor élnek a cégek azért, hogy megmentsék a munkanélküliségtől a nyugdíj felé közeledő dolgozóikat.

Az év végén megszűnik az a többször módosított kormányrendelet, amelynek alapján korengedménnyel nyugdíjba mehetnek azok a dolgozók, akiknek az előrehozott nyugdíjig hátralévő időszak járulékát egyben befizeti a munkáltató. A szakszervezetek azonban a kedvezmény megtartását követelik. Székely Tamás kijelentette: a nyugdíjkorhatár emelése és az előrehozott nyugdíj életkortól függő csökkentése miatt különösen fontos a korengedmény megtartása, sőt annak fejlesztése. A szakszervezet kész javaslatot tenni a változtatásra, s a szakmai egyeztetést aláírásgyűjtéssel igyekszik kiharcolni - áll a közleményben. Székely Tamás emlékeztet rá, hogy 2011-től a férfiak részére megszűnik a csökkentés nélküli előrehozott nyugdíj lehetősége, így ők még az e hónap végéig hatályos korengedményes jogszabály szerint is csak kisebb összegű nyugdíjra lennének jogosultak. Az 1952-es és 1953-as születésű nők viszont 2012. december 31-ig vehetik igénybe az előrehozott, teljes járadékot biztosító visszavonulást.

A VDSZ az aláírásgyűjtési akcióval azt akarja elérni, hogy a korengedményes nyugdíj ne csak megmaradjon, hanem nemtől függetlenül mindenkire érvényes legyen, a járadék csökkentése nélkül.

A vegyipari érdekvédelem a napokban bejelentett országos akciósorozata következő állomásaként megkezdte az aláírások gyűjtését, amelyhez azonnal több ágazat is csatlakozott. Székely szerint néhány nap múlva több tízezres támogatói listát juttatnak el a kormányhoz. Az elnök emlékeztet rá, hogy akciótervük első állomásaként a vegyipari ágazat is részt vett, sőt szervezte a december 4-i szakszervezeti demonstrációt, amelyen egyebek mellett a korengedményes és a korkedvezményes nyugdíj megtartását, valamint a 40 éves szolgálati idő után járó, diszkrimináció nélküli nyugdíjlehetőség bevezetését követelte.
 

Forrás: stop.hu

Vissza
2009.
december
15. 17:06

2050-ig kihúzhatjuk a jelenlegi nyugdíjrendszerrel

2050-ig kihúzhatjuk a jelenlegi nyugdíjrendszerrel A döntéshozókra hárul a feladat, hogy a kormány által létrehozott Nyugdíj és Időskori Kerekasztal (NYIKA) most elkészült elemzése alapján a felrajzolt öt alternatívából melyiket választja - áll az MTI-hez kedden eljuttatott jelentésben.
Tovább
2010.
augusztus
12. 10:31

A Fidesz sem kerülheti el a nyugdíjreformot

A Fidesz sem kerülheti el a nyugdíjreformot A nyugdíjrendszerünk bajait nem lehet kizárólag a rendszer keretein belül orvosolni. A terebélyesedő demográfiai és foglalkoztatási nehézségek kívülről érkező problémák, ezeket a mindenkori nyugdíjrendszernek automatikusan kellene kezelnie. A mai szisztéma csak átmenetileg tartható fenn, hosszabb távon a külső hatásokra már nem tud jól reagálni, így az újabb kiigazítások elkerülhetetlenek lesznek.
Tovább
2010.
május
19. 12:45

Egy szegény demokráciára kell berendezkednünk

Egy szegény demokráciára kell berendezkednünk Idősügyi projektet indított az állampolgári jogok országgyűlési biztosa annak feltárására, hogy az alapvető jogokhoz való hozzájutásban milyen akadályt jelent az életkor. A mintegy hárommilliós korcsoport életkörülményeinek vizsgálatáról várhatóan őszre készül átfogó elemzés, ám a célokról már most beszélgettünk Szabó Máté ombudsmannal.
Tovább
2010.
január
15. 16:58

Fidesz: 40 év munka után mehessenek nyugdíjba a nők

Fidesz: 40 év munka után mehessenek nyugdíjba a nők A Fidesz elnöksége garantálja, hogy - a párt kormányra kerülése esetén - 40 évnyi szolgálati idő után, életkortól függetlenül, minden nő nyugdíjba mehet - jelentette be Navracsics Tibor. A Fidesz frakcióvezetője Iván Lászlóval, a párt nyugdíjas tagozatának elnökével közösen tartott sajtótájékoztatót, amelyen különböző megállapításokat tettek, garanciákat vállaltak. Az utóbbiak közé tartozik a nyugdíjasok és a nyugdíjak megvédése a Gyurcsány-korszaktól, a nyugdíjak reálértékének megőrzése, valamint a nyugdíjalapok és a nyugdíjpénztárak privatizációjának megakadályozása is.
Tovább
2010.
november
14. 13:38

Nem lesz korkedvezményes nyugdíj a férfiaknál

Nem lesz korkedvezményes nyugdíj a férfiaknál Nem vezeti be a kormány a férfiaknál azt, hogy 40 év munkaviszony után elmehessenek nyugdíjba – mondta a Hírszerzőnek a Fidesz szakpolitikusa. Hogy pontosan hány nőt érint a bejelentett kedvezményes nyugdíj jövőre az kérdéses? míg nyáron hatezerre becsülték, addig mára már akár 24 ezer nyugdíjba vonuló nővel számol a kormány.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART