2010.
november
22. 12:01

Alig néhány száz nő mehet valóban nyugdíjba az új törvény alapján

Címkék:
parlamenti ülés A 40 év munkaviszonnyal rendelkező nők nyugdíjba engedését célzó jogszabályba annyi korlátozó feltételt építettek be, hogy a legnagyobb kedvezménnyel alig néhány százan élhetnek majd - írja a Népszabadság a birtokába jutott dokumentumok alapján.

A lap szerint 40 év szolgálati idővel csak azok a nők mehetnek nyugdíjba, akik legalább három gyermeket szültek, és azokat legalább tíz éven át saját háztartásukban nevelték. Kétgyermekes nők esetében az elvárt szolgálati idõ 42 év, egygyermekesek esetében 44 év.

A tervezett szabályozás egyáltalán nem ad kedvezményt a gyermekteleneknek, valamint az örökbe fogadó és nevelőszülőknek. Az újság szerint az örökbe fogadó szülők kizárása nemcsak diszkriminatív, hanem jogellenes is, az örökbefogadásról, illetve a családjogról szóló jogszabályok szerint ugyanis rájuk az örökbefogadás pillanatától pontosan azok a jogok és kötelezettségek vonatkoznak, mint a vér szerinti szülőkre.

Ráadásul az új szabály nagyon súlyos adatvédelmi aggályokat is felvet, hiszen az állam hivatalosan nem tudhatja, hogy melyik gyermek örökbe fogadott, és ki nevel örökbe fogadott gyereket. A tervezethez mellékelt pár soros hatástanulmány szerint a korlátozott lehetőség az első évben legfeljebb 14 ezer nőt érint majd.

Ez azonban meglehetősen nagyvonalú becslésnek tűnik, és természetesen már a 42 évet ledolgozott kétgyermekes, illetve a 44 évet ledolgozott egygyermekes nőket is tartalmazza - olvasható a Népszabadságban.

Forrás: Westindex
 

Vissza
2010.
augusztus
12. 10:31

A Fidesz sem kerülheti el a nyugdíjreformot

A Fidesz sem kerülheti el a nyugdíjreformot A nyugdíjrendszerünk bajait nem lehet kizárólag a rendszer keretein belül orvosolni. A terebélyesedő demográfiai és foglalkoztatási nehézségek kívülről érkező problémák, ezeket a mindenkori nyugdíjrendszernek automatikusan kellene kezelnie. A mai szisztéma csak átmenetileg tartható fenn, hosszabb távon a külső hatásokra már nem tud jól reagálni, így az újabb kiigazítások elkerülhetetlenek lesznek.
Tovább
2010.
szeptember
08. 09:03

A jövő nyugdíjasainak több pénzforrásról kell gondoskodniuk

A jövő nyugdíjasainak több pénzforrásról kell gondoskodniuk A nyugdíjalapok eszközállománya várhatóan 36 ezer milliárd euróval bővül a világon tíz év alatt. Az Allianz Demographic Pulse felmérése szerint a Föld lakosságának öregedése és az államadósságok emelkedése miatt a nyugdíjaknak erősebb tőkefedezetre kell támaszkodniuk.
Tovább
2010.
november
11. 14:00

Döntött a kormány: a nők 40 év munkaviszony után nyugdíjba vonulhatnak

Döntött a kormány: a nők 40 év munkaviszony után nyugdíjba vonulhatnak Kedvezményes nyugdíjba vonulhat minden olyan nő, aki 40 év munkaviszonnyal rendelkezik - jelentette be a kormányszóvivő. A rendelkezés 2011-től érvényes. Nagy Anna hangsúlyozta: a munkaviszonyba beleszámít a gyermekneveléssel töltött időszak is, vagyis amikor az érintett nő gyermekgondozással kapcsolatos ellátásokat kapott. Ennek több gyermek esetén a maximuma nyolc év. A 40 évbe a képzési idő - sem szakiskolai, sem felsőfokú - nem számít bele.
Tovább
2010.
január
15. 16:58

Fidesz: 40 év munka után mehessenek nyugdíjba a nők

Fidesz: 40 év munka után mehessenek nyugdíjba a nők A Fidesz elnöksége garantálja, hogy - a párt kormányra kerülése esetén - 40 évnyi szolgálati idő után, életkortól függetlenül, minden nő nyugdíjba mehet - jelentette be Navracsics Tibor. A Fidesz frakcióvezetője Iván Lászlóval, a párt nyugdíjas tagozatának elnökével közösen tartott sajtótájékoztatót, amelyen különböző megállapításokat tettek, garanciákat vállaltak. Az utóbbiak közé tartozik a nyugdíjasok és a nyugdíjak megvédése a Gyurcsány-korszaktól, a nyugdíjak reálértékének megőrzése, valamint a nyugdíjalapok és a nyugdíjpénztárak privatizációjának megakadályozása is.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART