2011.
április
18. 16:13

Alig spórolnak a nyugdíjmegszorításon

pénzfogás Megdöbbentően alacsony megtakarítást hoz a rendvédelmi dolgozók nyugdíjfeltételeinek szigorítása ahhoz a konfliktushoz képest, amelyet a kormány fölvállalt. Jövőre 1,5, 2013-ban 3 milliárd forint megtakarításra számít kormány azon intézkedése miatt, hogy elveszi a rendvédelmi erők tagjainak eddig járó nyugdíjkedvezményt – derül ki a nemrégen nyilvánosságra került konvergenciaprogramból.

Ha az összeget ahhoz viszonyítjuk, hogy a 2013-ra tervezett költségvetési megtakarítás teljes összege 902 milliárd forint, akkor egyáltalán nem mondhatjuk, hogy a szigorítás a megszorító csomag egyik kulcseleme lenne – hiszen annak alig több mint 3 ezreléke.

Igaz, az viszont elmondható, hogy a megtakarítás évről-évre jelentősebbé válik. A rövid távon elérhető költségvetési hatással mindenesetre nem indokolható, hogy a kormány ezen elképzelését sem – legalábbis mindeddig úgy tűnik – próbálja meg az érintettekkel egyeztetni.

Hasonlóan jelentéktelen megtakarítással jár rövid távon a korkedvezményes nyugdíj „felülvizsgálata”. A nyugdíjak inflációkövetővé válása 3 milliárd forintot hoz jövőre, 6 milliárdot 2013-ban (ez a torzított svájci indexálás megszüntetését jelenti), vélhetően ezen összegek is csak a kormány vérmes növekedési reményei miatt jöhettek ki.

A „nyugdíjreform” 129 milliárdos forintos megtakarításából 2013-ban 117 milliárdot jelent a kormány tervei szerint a korhatár alatti rokkantnyugdíjasok tömeges „visszaterelése a munkaerőpiacra”. Minthogy zömében 50 fölötti emberekről van szó, akik gyakorlatilag esélytelenek a munkaerőpiacon (még a gazdagabb régiókban is), a nyugdíjkassza megtakarításának egy része a költségvetés más helyein jelentkezhet kiadásokként.

Forrás: FN.hu

Vissza
2011.
április
11. 09:57

'Halálpálya' helyett életpályát: egész héten tüntetnek a fegyveresek

'Halálpálya' helyett életpályát: egész héten tüntetnek a fegyveresek Demonstrációsorozatot szervezett az egész hétre a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetsége (FRDSZ)a szolgálati nyugdíj megtartása és a fizetések emelése érdekében. Az akció nem valami ellen irányul – hangsúlyozta korábban Kónya Péter, a szövetség elnöke –, hanem azt a hivatásuk védelme érdekében kezdeményezik.
Tovább
2011.
március
28. 19:45

A Belügyminisztérium válaszolt a rendőrök demonstráció-tervére

A Belügyminisztérium válaszolt a rendőrök demonstráció-tervére A rendvédelmi dolgozók április 9-étől demonstrációsorozatot tartanak hivatásuk és szerzett jogaik védelmében. Az akció kihirdetésére a Belügyminisztérium közleménnyel válaszolt. Ebben kiemelik, hogy a Széll Kálmán Tervben a hivatásos állományúakra vonatkozó elképzelés az 'aktív éveket', vagyis a munkában töltött időt, és nem a korai nyugdíjba menetelt kívánja támogatni.
Tovább
2011.
március
22. 21:35

Borsik János: összefogtak az érdekképviseletek

Borsik János: összefogtak az érdekképviseletek Az aránytalan és igazságtalan adórendszer, a táppénz csökkentése, a nyugdíjrendszer felelőtlen átalakítása, a korkedvezmény és a korengedmény eltörlése miatt tiltakozik majd hat szakszervezeti tömörülés április 9-én Budapesten, a demonstrációra összefognak az érdekképviseletek, amelyre eddig ritkán volt példa - mondta Borsik János, az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének elnöke egy sajtótájékoztatón.
Tovább
2011.
április
09. 21:26

Hátra arc! - Kiléphetnek a katonák a honvédségből

Hátra arc! - Kiléphetnek a katonák a honvédségből A védelmi kiadások megnyirbálása, a kedvezményes nyugdíjrendszer elleni támadás Európa más országaiban is problémát okoz, de a legsúlyosabban a magyar katonákat érinti - hangsúlyozta Emmanuel Jacob, az Euromil (Katonaszövetségek Európai Szervezete) elnöke.
Tovább
2011.
március
31. 10:51

Jelentős béremelés a rendvédelemnél

Jelentős béremelés a rendvédelemnél Belügyi források szerint akár 20-30 százalékos béremelést is kaphatnak januártól a rendvédelmi dolgozók, egyidejűleg új, a pályán maradást ösztönző életpályamodellt dolgoz ki a szaktárca. A Belügyminisztérium „Széll Kálmán Tervbe illeszkedő javaslatait” információink szerint a Rendvédelmi Szervek Érdekvédelmi Fórumának április 5-i ülésén ismertetik az érdekképviseletekkel.
Tovább
2011.
március
16. 09:10

Kiváltják a korkedvezményt

Kiváltják a korkedvezményt A kormány életpályamodellel váltaná ki a korkedvezmény intézményét, mivel az ország nem engedheti meg magának, hogy 40-50 éves emberek nyugdíjba menjenek. Az érdekvédők szerint az érintett munkakörök olyan, mással nem kiváltható terhet jelentenek, amelyet nem lehet az időskori nyugdíjig végezni.
Tovább
2011.
március
10. 14:16

Pintér Sándorhoz fordult 13 rendvédelmi érdekképviselet

Pintér Sándorhoz fordult 13 rendvédelmi érdekképviselet A közlemény szerint a rendvédelmi ágazatban működő szakszervezetek egy közös nyilatkozatot aláírva fordultak Pintér Sándor belügyminiszterhez a "Széll Kálmán Tervben deklarált, a szolgálati nyugdíjrendszer átalakítására vonatkozó kormányzati szándékkal összefüggésben".
Tovább
2011.
március
24. 04:28

Szerzett jogról vitáznak

Szerzett jogról vitáznak Március végére kellene előállnia javaslataival a kormány megbízásából felállt munkacsoportnak, amelyik a korkedvezményes nyugdíjrendszer felszámolását, az abban keletkezett jogosultságok rendezését hivatott előkészíteni.
Tovább
2011.
március
11. 16:51

Tiltakozás a korhatár előtti nyugdíj korlátozása miatt

Tiltakozás a korhatár előtti nyugdíj korlátozása miatt A szakszervezetek reakciója a Széll Kálmán tervre: tiltakozás a korhatár előtti nyugdíjba vonulási lehetőségek korlátozása, valamint a hozzátartozói utazási kedvezmények megszüntetése miatt.
Tovább
2011.
március
28. 09:41

Tüntet a Charta és a rendvédelmisek is

Tüntet a Charta és a rendvédelmisek is Demonstrációs bizottságot alakított a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségének hét tagszervezete. Tüntetésre készülnek a rendvédelmiek a korkedvezményes szolgálati nyugdíjrendszer várható eltörlése miatt, a Charta április 19-én tiltakozik az új alkotmány miatt.
Tovább
2011.
április
15. 18:52

Tűzoltók: megdolgoztunk a korkedvezményes nyugdíjért

Tűzoltók: megdolgoztunk a korkedvezményes nyugdíjért A tűzoltók heti 48 órás munkaidejükkel megdolgoznak a korkedvezményes nyugdíjukért, így azt elvenni jogsértő - hangoztatta Árok Kornél, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének (HTFSZ) elnöke pénteken a Parlament előtti Kossuth téren tartott figyelemfelkeltő demonstráción, amelyen mintegy háromszáz tűzoltó vett részt.
Tovább
2011.
április
04. 07:21

Új alkotmány: a nyugdíjasok járnak rosszul?

Új alkotmány: a nyugdíjasok járnak rosszul? Az új alkotmány legnagyobb kárvallottjai a nyugdíjasok, miközben már a kormány korábbi rendelkezései is ellehetetlenítették az időseket - állítja Szanyi Tibor, az MSZP elnökségi tagja. Lendvai Ildikó szerint a kormány a tb-nyugdíjat is államosítani akarja.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART