2012.
november
13. 08:40

Alkoholfogyasztás: Magyarország az európai lista élmezőnyében

Címkék:
másnaposság Az alkoholfogyasztás mennyiségén túl Magyarország az ebből eredő egészségkárosodás és halálozás tekintetében is nagyon rosszul áll.

Pusztai Zsófia, a WHO magyarországi vezetője a Kossuth Rádió Napközben című műsorában elmondta, a regisztrált és nem regisztrált alkoholfogyasztás Magyarországon átlagosan 14,15 liter fejenként, amely Európában a legmagasabbak között van. A szakember hozzátette, az alkoholfogyasztás mennyiségén túl vizsgálják azt is, hogy milyen italokból mennyi fogy, de egyre több felmérés foglalkozik a fiatalok alkoholfogyasztási szokásaival is. Ezekből kiderül, hogy a fiatalok nagyon korán elkezdenek inni, a megkérdezett kilencedikesek közül a fiúk fele, a lányok 36 százaléka válaszolta azt, hogy már többször volt részeg életében. Minél korábban kezdenek el inni, annál nagyobb a függőség kialakulásának veszélye, figyelmeztetett Pusztai Zsófia.

Az alkoholfogyasztásból eredő egészségkárosodás és halálozás tekintetében Magyarország szintén nagyon rosszul áll, 2009-ben 114,42 volt a százezer lakosra jutó halálozás, miközben az uniós átlag ennek kevesebb mint a fele. A férfiak még mindig több alkoholt fogyasztanak, mint a nők, de az arány egyre kisebb, s a serdülőknél az életkor előrehaladtával a fiúk és a lányok hasonló tendenciát követnek, magyarázta Pusztai Zsófia.

Dr. Vandlik Erika, az Országos Egészségfejlesztési Intézet Országos Addiktológiai Centrum vezetője hozzátette, az is lényeges kérdés, hogy milyen az alkoholfogyasztás összetétele. Kiemelte: Magyarországon még mindig az égetett szeszesitalok vezetnek. Véleménye szerint a pálinkafesztiválok ugyan a minőségi alkoholfogyasztásra helyezik a hangsúlyt, a kockázati csoportokra – fiatalokra, alkoholfüggőkre, krónikus betegségben szenvedőkre – ugyanakkor hátrányosan hathat ezeknek a rendezvényeknek az üzenete. A szakember az otthoni pálinkafőzéssel kapcsolatban elmondta, nem ellenőrizhető, hogy milyen minőségű alkohol készül, és azt sem, hogy mekkora mennyiségben, így ez az összfogyasztás megbecslésében is nehézséget okoz.

Forrás: Kossuth Rádió/hirado.hu

Vissza
2012.
szeptember
17. 08:02

Az alkoholfogyasztás szívritmuszavart okozhat

Az alkoholfogyasztás szívritmuszavart okozhat A leggyakoribb szívritmuszavar, amelynek szövődményei súlyos, életveszélyes állapotot jelenthetnek, nem ritkán bőséges alkoholfogyasztás következtében kezdődik. Egyelőre nem tisztázott, miért okozhat a szeszivás olyan állapotot, hogy a szív össze-vissza ver, de veszélyei miatt ez a kórkép fokozott figyelmet érdemel.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART