2012.
augusztus
12. 17:03

Alkohollal a reumás ízületi gyulladás ellen

Címkék:
bor A British Medical Journal című szaklapban publikált tanulmány eredményei ismét a mértékletes alkoholfogyasztás egészségügyi előnyeit támasztják alá.

Svéd kutatók nők alkoholfogyasztási szokásait vizsgálták 1987 és 1997, valamint 2003 és 2009 között. Azt találták, hogy azoknál, akik hetente legalább három pohár alkoholt fogyasztottak, 37 %-kal ritkábban jelent meg a reumás ízületi gyulladás azokhoz képest, akik nem ittak.

A reumás ízületi gyulladás (rheumatoid arthritis) autoimmun betegség, amely akkor alakul ki, amikor a test tévedésből saját ízületeit és szöveteit támadja meg. A betegség jóval nagyobb arányban jelentkezik a nőknél, mint a férfiaknál. Úgy tűnik, hogy a betegség kialakulásának kockázatát a felére csökkentheti, ha hetente három pohár alkoholtartalmú italt, például bort fogyasztunk.

A háttérben az állhat, hogy az alkohol a gyulladásos folyamatban szerepet játszó fehérjék termelődését csökkenti – mondta Daniela Di Giuseppe, a kutatás egyik vezetője a Wine Spectatornek, majd hozzátette: igazából mindegy, bort vagy sört fogyaszt-e az ember, az alkohol maga az, ami hatásos.

Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy ők nem ok-okozati összefüggést találtak, csupán kapcsolatot figyeltek meg az alkoholfogyasztási szokások és a reumás ízületi gyulladás között. Óva int tehát mindenkit attól, hogy drasztikusan megváltoztassa italozási szokásait, és mint mondta, ők maguk is várják, hogy további kutatások alátámasszák eredményeiket.

Forrás: borkultusz.com

Vissza
2011.
június
18. 07:25

A bor is idegméreg

A bor is idegméreg Lehetséges, hogy minden, amit eddig hallottunk a borok jótékony hatásáról csak kósza téveszme? De hát olyan sokan mondják, orvosok, borászok, a nagy öregek, hogy napi egy pohár bornak micsoda pozitív élettani hatásai vannak. Végül pedig rá kell majd jönnünk, hogy a boripar gépezete az orrunknál fogva vezet? Cikkünkben Szendi Gábor klinikai szakpszichológus, paleo-táplálkozás és élettani szakember gondolatait idézzük.
Tovább
2009.
december
11. 13:54

A vörösbor gátolja az öregedést (is)

A vörösbor gátolja az öregedést (is) A minőségi vörösbor jó hatással lehet egyes betegségek megelőzésére, gyógyítására. Az aktuális kutatási eredményeket összegezték az idei Orvosi Bor-szimpoziumon Kőszegen és Szombathelyen, áll a Vas Népe csütörtöki számában.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART