2011.
december
01. 17:21

Alkotmánybírósághoz fordulnak a rendvédelmiek

Címkék:
tűzoltó tüntetés Az Alkotmánybírósághoz fordul a Magyar Helsinki Bizottság a fegyveres és rendvédelmi dolgozók hat szakszervezetével közösen a hivatásos állomány tagjait érintő, a szolgálati nyugdíjakra vonatkozó törvénymódosítás miatt.

Az Országgyűlés által hétfőn elfogadott rendelkezés szerint jövő januártól megszűnnek a korhatár előtti nyugdíjak, így az 57 éven aluli szolgálati nyugdíjasok csak személyi jövedelemadóval (szja) csökkentett összegű ellátást kaphatnak a következő évtől, ha nem mennek vissza dolgozni.

A Magyar Helsinki Bizottság csütörtöki közleményében azt írta: több ponton is aggályosnak tartják a parlament által megszavazott törvénymódosítást, amely lehetővé teszi 42 ezer ember nyugdíjának megvonását.
Tóth Balázs, a szervezet jogásza a törvénymódosítás kapcsán a közleményben kifejtette: a tűzoltók, a rendőrök, a katonák, a börtönőrök szolgálati nyugdíja "nem állami könyöradomány vagy szociális segély", hanem négy évtizede hatályban lévő törvényi szabályozás alapján szerzett jog, amelyet jogállamban visszamenőleg nem lehet megvonni.

"A nyugdíj helyébe lépő szolgálati járandóság diszkriminatív módon segéllyé fokozza le a szolgálati nyugdíjat és csökkenti az évtizedek óta járó ellátás mértékét" - írták, hozzátéve, a január elsejével életbe lépő rendelkezés álláspontjuk szerint sérti a jogállamiságot, a tulajdonhoz való jogot és a diszkrimináció tilalmát.
A közlemény szerint ezért az Alkotmánybírsághoz fordul a Magyar Helsinki Bizottság és hat, összesen több tízezer egyenruhást tömörítő szakszervezet: a Belügyi és Rendvédelmi Dolgozók Szakszervezete, a Független Büntetés-végrehajtási Szakszervezetek Országos Szövegsége, a Honvédszakszervezet, a Vám- és Pénzügyi Dolgozók Szakszervezete, a Független Rendőr Szakszervezet, valamint a Rendészeti és Közigazgatási Dolgozók Szakszervezete.

A jogvédő szervezet kitért arra, hogy a juttatandó járandóság - mint egyfajta szociális ellátás - a nyugdíjjal ellentétben könnyebben megvonható, s annak összege bármikor csökkenthető. Hozzátette: a nyugdíjmegvonás ellentétes az Emberi Jogok Európai Bíróságának joggyakorlatával is, ezért várhatóan több ezren fordulnak majd jogorvoslatért a strasbourgi bírósághoz, és ehhez a szervezet az érintetteknek jogi segítséget ad.

Forrás: MTI

Vissza
2011.
november
30. 20:56

Felfüggeszti figyelemfelhívó akcióját a LIGA

Felfüggeszti figyelemfelhívó akcióját a LIGA Gaskó István, a szakszervezeti tömörülés elnöke elmondta: a kormánnyal a Munka törvénykönyvről folytatott tárgyalások mára olyan előrehaladott állapotban kerültek, és olyan közel vannak a megállapodáshoz, hogy „jó szándékuk” jeleként felfüggesztik az útlezárással járó figyelemfelkeltő akciót, amely elsőként a fővárost és a dél-alföldi régiót érintette volna.
Tovább
2011.
november
29. 08:51

Megszűnnek a korhatár előtti nyugdíjak

Megszűnnek a korhatár előtti nyugdíjak Megszűnnek a korhatár előtti nyugdíjak, január 1-jétől nem állapítható meg ilyen ellátás, a jelenleg folyósítottakat pedig nem a társadalombiztosítási kasszából, hanem a költségvetésből fizeti tovább az állam. Ugyanakkor az 57 éven aluli szolgálati nyugdíjasok csak a nyugdíjemelés mértékével növelt, de a személyi jövedelemadóval (szja) csökkentett összegű ellátást kaphatnak a következő évtől, ha nem mennek vissza dolgozni a rendőrség szenior állományába.
Tovább
2011.
november
30. 09:03

Nagy kormányellenes tüntetések a hétvégén

Nagy kormányellenes tüntetések a hétvégén Szombatra nemcsak a Milla hirdetett demonstrációt, hanem a közszolgálat védelmében szakszervezeti tüntetés is lesz. Négy szakszervezeti konföderáció támogatja a szombat délelőttre meghirdetett eseményt.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART