2011.
április
13. 09:07

Alkotmányellenes lesz a magánnyugdíj?

paragrafus Az alkotmánytervezet nyugdíjrendszerre vonatkozó passzusa állami nyugdíjrendszerről és önkéntes intézményekről beszél. Beleférnek ebbe a megmaradó magánnyugdíjpénztárak? Érveket, ellenérveket, jogi szempontokat ütköztettünk, s vázoljuk a lehetséges következményeket.

Nem teljesen egyértelmű a készülő új alkotmány nyugdíjrendszerre vonatkozó passzusának állítása annak a mintegy 100 ezer embernek a szemszögéből, aki év elején úgy döntött: marad a második nyugdíjpillér keretei között. A szövegtervezet XVIII. cikkének 4. bekezdése a következő:

„Magyarország az időskori megélhetés biztosítását a társadalmi szolidaritáson alapuló egységes állami nyugdíjrendszer fenntartásával és önkéntesen létrehozott társadalmi intézmények működésének lehetővé tételével segíti elő. Törvény az állami nyugdíjra való jogosultság feltételeit a nők fokozott védelmének követelményére tekintettel is megállapíthatja.”

A magánnyugdíjpénztárak és tagjai számára az idézett passzus első mondata lehet fontos, pontosabban annak eldöntése, hogy az érintett kasszák minősíthetőek-e önkéntesen létrehozott társadalmi intézményeknek.

Abból kiindulva, hogy idén év elején mindenki választhatott, visszalép vagy marad-e a vegyes nyugdíjrendszerben, a pénztárak kvázi önkéntesek. (A választás szabadsága, módja, lebonyolítása ebből a szempontból most mellékes.) A működésük jellegéből fakadóan azonban a magánnyugdíjpénztáraknak semmi közük az indulásuktól fogva és nevükben is önkéntes nyugdíjpénztárakhoz. Tagjaiknak ugyanis gyakorlatilag semmilyen mozgásterük nincsen, ha egyszer már pénztártagokká váltak. Tagdíjukat a bruttó bérükből munkáltatóik kötelező jelleggel havonta elvonják és átutalják a pénztáraknak.

A tagdíjfizetést önként átmenetileg senki sem szüneteltethetik, a tagságot pedig pláne nem lehet a hivatalos nyugdíjkorhatár elérése előtt felrúgni. A kötelező vagy önkéntes kérdésének eldöntése tehát nem olyan egyértelmű, mint amilyennek első ránézésre látszik.

Forrás: FN.hu

Vissza
2011.
január
31. 20:37

95 ezren maradtak a pénztárakban

 95 ezren maradtak a pénztárakban Az este hat órai zárás előtt fél órával 95 016 pénztártag nyújtott be nyilatkozatot arról, hogy a magánnyugdíjrendszerben kíván maradni - jelentette az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság.
Tovább
2010.
november
25. 09:26

Ellehetetlenülnek a magyar nyugdíjpénztárak

Ellehetetlenülnek a magyar nyugdíjpénztárak Részletesen beszámoltak a világ vezető gazdasági lapjai és internetes oldalaik a magyarországi nyugdíjrendszer szerdán bejelentett változásairól. Egyöntetűen ellehetetlenülő magyar nyugdíjpénztárakról írnak.
Tovább
2011.
január
04. 09:59

Elszámoltatják a magánpénztárakat

Elszámoltatják a magánpénztárakat Január 31-én az ajtók mindenképpen bezárulnak azok előtt, akik nem lépnek vissza az állami nyugdíjrendszerbe – erősítette meg Selmeczi Gabriella a Magyar Nemzetnek adott interjújában. A miniszterelnök nyugdíjvédelmi megbízottja reméli, hogy az állami rendszerbe visszatérő magán-nyugdíjpénztári tagok adatainak átadás-átvétele tisztességes körülmények között zajlik majd, de akár törvényt is módosítanak, ha a pénztárak nem lesznek hajlandók beszámolni minden elköltött forint sorsáról.
Tovább
2011.
január
13. 17:19

Magán-nyugdíjpénztárak: a fővárosiak maradnak a legtöbben

Magán-nyugdíjpénztárak: a fővárosiak maradnak a legtöbben A magán-nyugdíjpénztári tagok közül kedden estig 13.854-en jelentették be, hogy ebben a rendszerben kívánnak maradni, a legtöbb nyilatkozatot Budapesten nyújtották be – közölte az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság.
Tovább
2011.
február
23. 22:56

Magánkasszák: reálhozamra várva

Magánkasszák: reálhozamra várva Bonyolult számítások után derül majd ki, hogy az állami nyugdíjrendszerbe visszalépők mekkora reálhozamra számíthatnak, az összeget pedig várhatóan május-júniustól vehetik fel, ha erről rendelkeznek – hangzott el az MR1-Kossuth Rádió Napközben című műsorában.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART