2012.
november
14. 09:57

Államosítástól tartanak a bolgár nyugdíjpénztárak

Szófia Bulgáriában a médiában az utóbbi időben nagyon megszaporodtak a nyugdíjpénztárakat kritizáló kijelentések, amit korábban például Magyarország, Chile és Argentína éppen arra használt fel, hogy meggyengítse a pénztárak helyzetét, és hogy ezt követően azt részben vagy egészében államosítsa. Helyi szakértők között egyre többen arra figyelmeztetnek, hogy a magyar forgatókönyv játszódhat le Bulgáriában is. A választások közeledtével ugyanis könnyebb a pénztárak vagyonára rátenni a kezét, mint például adókat emelni - írja az Investment & Pensions Europe.

Az iparág félelmei annak ellenére fogalmazódtak meg, hogy Bulgáriában relatíve alacsony a GDP arányos államadósság (kevesebb mint 20 százalék) és az ország hitelminősítése is stabilnak mondható, miközben Magyarországon éppen az volt az államosítás egyik fő oka, hogy túlságosan magas volt az államadósság a vegyes rendszer következtében. Magyarország esetében a vitás döntés komoly összeütközést okozott az EU-val és az IMF-fel, miközben a hitelminősítésére is rossz hatással volt az intézkedés.

Az IPE által megkérdezett szakértő viszont azt emelte ki, hogy a kormány és a pénztárak között jelenleg is tartanak a tárgyalások és egyre nagyobb a feszültség a két oldal között. Az informátor szerint a kormány már régóta el akarja érni, hogy mindenkinek legyen egy egyéni számlája, amin az összes járulék, beleértve az egészségügyit is, kiegészülve az adókkal megjelenjen, a másik oldalon pedig az állami és a pénztárakból származó nyugdíj is.

Többen attól tartanak, hogy ez egy nagyon jó lehetőséget adna a kormány számára, hogy a második pillérbe utalt járulékokat átcsatornázza az állami nyugdíjrendszerbe, vagy az adórendszerbe, ami azt jelentené, hogy többet nem utalnának nyugdíjjárulékot a pénztárakhoz. Egyelőre ez az intézkedés lekerült a napirendről a két oldal közötti vita miatt, bár szakértők szerint a kockázatok még mindig itt vannak, hiszen a választások előtt sokkal könnyebb a nyugdíjpénztárak pénzét elvenni, mint például adót emelni.

A statisztikák szerint a piac mérete a járulékok és a hozamoknak köszönhetően átlagosan 18.7 százalékkal nőtt, jelenleg közel 3 milliárd eurós vagyont kezelnek a pénztárakban. A félelem azért sem lehet alaptalan, mivel korábban már a kormány megszorult helyzetében hozzányúlt a magán megtakarításokhoz, 300 millió dollár értékben csatornázta át a korkedvezményes nyugdíjazás fedezetére létrehozott alapokban kezelt vagyont. Az iparág számára viszont időt adhat, hogy a kormány 2010 végén elfogadta a nyugdíjreformot, amelynek járulékemelés és korhatáremelés is a része volt.

Forrás: portfolio.hu

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART