2011.
december
22. 10:34

Általános sztrájk kezdődött Belgiumban a nyugdíjreform elleni tiltakozásul

Címkék:
Brüsszel A vasút mellett leállt a teljes tömegközlekedés és a posta, csak részlegesen folyt tanítás, a közkórházak a szükséges minimális szolgáltatásokkal működtek, egyes közintézmények is zárva tartottak.

A sajtó délelőtti jelentése szerint a reggeli csúcsforgalomban összesen több mint 150 kilométernyi forgalmi dugó keletkezett az országban. A tiltakozók néhány helyen útakadályokat is állítottak, tovább lassítva a forgalmat.

A légi közlekedésben a délelőtt első felében nem jeleztek fennakadást, de az utasoknak azt javasolták, hogy indulás előtt ellenőrizzék a járatukkal kapcsolatos információkat. A brüsszeli és a főleg "fapados" járatokat fogadó charleroi-i repülőtér is rendeltetésszerűen üzemelt, de figyelmeztették az utasokat, hogy a repülőtér megközelítése több időbe telik a szokásosnál.

A szakszervezetek az új kormány nyugdíjtervei ellen tiltakoznak. Elio Di Rupo miniszterelnök és kabinetje szigorítani kívánja az előnyugdíjazás rendszerét, és ez az érdekképviseletek szerint hátrányosan érinti a dolgozókat. A belga parlament a tervek szerint csütörtökön szavaz a javaslatról.

Az érdekképviseletek nem zárták ki, hogy az akció - amely az ország egy részében már szerdán megkezdődött - egy naposnál hosszabbra nyúlik.

Forrás: MTI

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART