2011.
június
04. 08:20

Általános támadás a korkedvezményes nyugdíj ellen

Címkék:
Powell Pál A rendvédelmisek szakszervezetei megtárgyalják az egyeztetésen történteket, döntenek róla, és hétfőn újra találkoznak Orbán Viktorral - nagyjából itt tart a tárgyalás. Az érdekképviseletek ellen egyébként több frontos is támadás indult.

Az érintett szakszervezeti vezetők saját testületeikkel megtárgyalják a csütörtöki és a pénteki egyeztetésen történteket, ennek alapján meghozzák saját döntésüket, majd hétfőn ismét találkoznak Orbán Viktor miniszterelnökkel – csupán ennyit nyilatkozott lapunk kérdésére a belügyminiszterrel folytatott megbeszélés után Powell Pál, a Rendvédelmi Szervek Érdekegyeztető Fóruma munkavállalói oldalának megbízott elnöke.

Senki nem rendelkezett felhatalmazással arra vonatkozóan, hogy a kormány által előterjesztett javaslatcsomagot akár csak tudomásul vegyék – magyarázta a helyzetet Powell –, ezért van szükség az egyes érdekszövetségeken belüli tanácskozásra. Emiatt arról sem kívánt mondani semmit, hogy közeledett-e a két oldal álláspontja.

A rendvédelmi szakszervezetek – főként a szolgálati nyugdíj kilátásba helyezett megszüntetése miatt – már korábban demonstrációkat szerveztek, s valószínűleg a tiltakozó akciók hatására született meg a múlt heti döntés: a kormányfő személyesen fogadja az érdek-képviseleti vezetőket. A csütörtök délelőtti találkozó szinte egyetlen eredménye azonban az volt, hogy Orbán felkérte belügyminiszterét: lehetőleg a hét végéig zárják le az egyeztetéseket. Pintér Sándor azonnal tárgyalásra hívta a szakszervezeti vezetőket, ám a kormány javaslatairól ott sem tudtak megegyezni.

Ma vagy legkésőbb holnap tehát valamennyi érdekszövetség vezető testülete összeül, és kialakítja a 25 pontos csomaggal kapcsolatos álláspontját. Amennyiben az érdekelt szervezetek többsége azt elfogadhatónak tartja, illetve hajlandó legalább a tudomásulvételére, az egyeztetések a jövő hétfőn befejeződhetnek. Ha viszont továbbra is maradnak vitatott pontok, a sztrájkbizottság nyilván folytatja a munkát, és döntenek a nyomásgyakorlás további lehetőségeiről. Ezzel kapcsolatos hír: tegnap – egy héten belül harmadjára – a sztrájkbizottság élére ismét új vezetőt választottak. Czövek János, a Honvédszakszervezet elnöke azonban csak hétfőig vállalta ezt a tisztséget.

A korengedményes nyugdíj – és részben az annak megőrzését követelő szakszervezeti mozgalom – ellen egyébként totális támadást indítottak. Íme, ennek tegnapi jelei: „Nem vagyunk gazdag ország, ha megnézzük a lehetőségeinket, látszik, hogy a falnál vagyunk, ezért kérjük udvariasan a rendvédelmiseket, hogy lássák be, nem fog tovább menni, tönkremegy az ország.” Ezt mondta Kósa Lajos, a Fidesz alelnöke a TV2 Mokka című műsorában pénteken. A politikus figyeli a rendvédelmi dolgozók tüntetéseit, és azt látja, hogy „egy csomó olyan jelenség történt, ami nem vívja ki az emberek szimpátiáját”.

Ugyancsak tegnap hozták nyilvánosságra a kormányközeli Századvég Alapítvány közvélemény-kutatását a korkedvezményes nyugdíjról. E szerint a megkérdezettek 69 százaléka úgy véli, meg kell változtatni a rendvédelmi dolgozók korkedvezményes nyugdíjazásának feltételeit. Azt ugyanis a többség igazságtalannak tartja, és csupán a válaszolók ötöde véli úgy, hogy a jelenlegi rendszer elfogadható.

Ugyanakkor hűtlen kezelés miatt nyomozást indított az ügyészség a Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezete ellen, s tegnap délelőtt házkutatást tartottak a szervezet szekszárdi irodájában. Szima Judit főtitkár arra a kérdésünkre, hogy milyen ügyben indult a nyomozás, mindössze azt közölte: „egy bűncselekmény hiányában, jogerősen befejezett, ismeretlen tettes ellen indított nyomozást melegítettek fel”. Mint mondta, emiatt minden iratot, könyvelési anyagot, számítógépes adatot „vinni akartak a célhoz kötöttség megjelölése nélkül”, ami szerinte törvénytelen. Az eljárást jogszerűtlennek tartja, ezért panaszszal élt.

A főtitkár úgy fogalmazott: „Nyilvánvalóan politikai okai vannak a történteknek, a kormány a hiteltelenítés taktikáját vetette be, ami rendkívül szánalmas”. Szerinte tárgyalni nem akarnak, miközben a jelenlegi hatalom frontemberei semmilyen maffiamódszertől nem riadnak vissza. „Jelen esetben azért, hogy ellehetetlenítsék érdek-képviseleti munkánkat és a hétfőre tervezett újabb demonstrációnkat.”

Lezárt vagy lezárt?

Talán a kilátásba helyezett tüntetés hatására zárta le a rendőrség a Budapest XII. kerületi Cinege út egy szakaszát. A hivatalos indoklás szerint az 5-ös szám alatt védett vezető – Orbán Viktor – lakik, s a ház biztonságának, zavartalan működésének, a védett személy szabad mozgásának biztosítása miatt van szükség erre az intézkedésre, ami legkésőbb július 2-án este tízig lesz érvényben. Korábban többször is szerveztek tüntetéseket Gyurcsány Ferenc akkori kormányfő házához, de akkor a legritkább esetben hoztak ilyen óvintézkedéseket.

Tegnap késő délután azonban a Terrorelhárítási Központ (TEK) azt közölte, hogy a korábbi hírekkel ellentétben mégsem zárta le a rendőrség Orbán Viktor miniszterelnök házának környékét. A közlemény szerint a TEK pénteken – idézzük – csak egy „úgynevezett személy- és létesítménybiztosítási intézkedést hozott, amely egy előzetes, megelőző intézkedés”. A közlés szerint „indokolt esetben ideiglenes forgalomkorlátozási, közrendvédelmi és bűnmegelőzési intézkedésekkel egészíthető ki a terület lezárása”. Szerettük volna föloldani a „mégsem zárta le a területet” és a „kiegészíthető a terület lezárása” megfogalmazások közt feszülő ellentmondást, de ez nem sikerült.

Országos akciók

Országos demonstrációt hirdetett a pedagógusok több szakszervezete holnapra. A tiltakozó akció oka, hogy a kormány látványosan kiiktatta az érdekegyeztetés korábbi rendszerét – a közoktatás átalakításának előkészítése az érintettek javaslatainak teljes figyelmen kívül hagyásával folyik –, s a társadalom jelentős részét hátrányosan érintő törvénykezési gyakorlatot folytat. Ilyen például a tervezett nyugdíjmódosítások sora, a heti munkaidő növelésének, az éves szabadság csökkentésének a szándéka. Ezért vasárnap délelőtt az Olimpiai Parkba várják az oktatásban dolgozóka.

Forgalomlassítással béníthatják meg az országot június 16-án a szakszervezetek, tiltakozásul az érdekegyeztetés totális megszüntetése ellen – jelentette be közleményében Székely Tamás, a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének elnöke, miután a VDSZ is csatlakozott a szerveződő akcióhoz. Egyszerre több helyszínen több óráig tart majd a blokád a megyeszékhelyek és a városok legfontosabb főútvonalain, a ki- és bevezető utakon.

A hónap végén, az ország EU-elnökségének utolsó napján nagygyűlésre készülnek az érdekvédelmi ágazatok. Székely közlése szerint a Nagy Imre temetésének évfordulójára időzített akció üzenet lehet a szociális értékek és a párbeszéd megőrzésére.

Forrás: Népszabadság

Vissza
2011.
június
03. 19:27

A többség szerint igazságtalan a korai nyugdíj

A többség szerint igazságtalan a korai nyugdíj A választókorúak nagy többsége, 69 százaléka nem tartja igazságosnak a rendvédelmi dolgozók korkedvezményes nyugdíjazásának jelenlegi feltételeit; a magukat baloldalinak vallók körében is többségben vannak azok, akik változtatnának a fennálló rendszeren - közölte a Századvég Alapítvány pénteken.
Tovább
2011.
június
03. 19:51

Jövő héten lezárhatják a "nyugdíjháborút"

Jövő héten lezárhatják a "nyugdíjháborút" Háromnapos ülést tart jövő héten az Országgyűlés, amelynek során a képviselők szavazhatnak arról a fideszes alkotmánymódosító javaslatról, amely alapján csökkenthetnék, szociális ellátássá alakíthatnák, vagy akár meg is szüntethetnék az öregségi nyugdíjkorhatár előtt folyósított nyugellátást. Bár Orbán Viktor ma a többek között a nyugdíjreform miatt is tiltakozó rendvédelmi dolgozók képviselőit azzal nyugtatta, hogy nem ért még véget a szociális konzultáció sem. A határidő igen szűkösre sikerült.
Tovább
2011.
június
03. 18:36

Nyugdíjügy: továbbra sincs megállapodás

Nyugdíjügy: továbbra sincs megállapodás Powell Pál, a Rendvédelmi Szervek Érdekegyeztető Fóruma munkavállalói oldalának megbízott elnöke a Belügyminisztérium (BM) előtt azt mondta: nem született megállapodás a pénteki egyeztetésen a rendvédelmi szakszervezetek és a kormány között.
Tovább
2011.
június
03. 22:19

Szijjártó: a "rendes" nyugdíj adómentes marad

Szijjártó: a "rendes" nyugdíj adómentes marad A miniszterelnök szóvivője szerint úgy szerveznék át a gazdasági- és a nyugdíjrendszert, hogy minél többen és minél tovább akarjanak dolgozni.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART