2011.
november
03. 15:43

Ami bearanyozza a nyugdíjas éveket

Címkék:
aranyrudak A nemesfém általában a fizikai pénzben hitét vesztett világban kerül előtérbe, így például napjainkban. Amikor a tőkepiacok egészségesen működnek, a megtakarítók inkább az értékpapír befektetéseket preferálják. Az arany esetében a két megoldás ötvözhető.

Mostanában számtalan bizonytalansági faktor jellemzi a mindennapokat: bizonytalan az euró és az euróövezet jövője, az árfolyam-ingadozás beláthatatlan bizonytalanságot szül, államok kerülnek csődközeli helyzetbe, cégek felszámolása indulhat el egyik napról a másikra. A válságos időszakokban rendre felértékelődnek az óvatos, klasszikus befektetési formák, mint például az arany.

Az arany iránti megnövekedett érdeklődés nemcsak a magánbefektetők körében érzékelhető, hanem a jegybanki tartalékok képzésében is. Beszédes adat, hogy - több mint két évtized után - tavaly először a világ jegybankjainak összesített kereslete meghaladta az eladásaikat. Kína aranykereslete például az ezredforduló óta éves átlagban 14 százalékkal, Indiáé 13 százalékkal nőtt. Ugyanakkor a kereslet növekedésével nem tud lépést tartani a kínálat bővülése, és ez az arany árának emelkedéséhez vezet.

Csak óvatosan

Az árfolyamemelkedés értékelésénél azonban nem árt az óvatosság. Jóllehet az elmúlt időszakban az arany árának trendszerű, folyamatos emelkedését láttuk, a drágulás mértéke csupán dollárban nézve kiugró. Az elmúlt egy évre vetítve ma az arany 25 százalékkal kerül többe dollárban, de ebben az amerikai fizetőeszköz folyamatos leértékelésének éppúgy szerepe van, mint az arany unciánkénti árváltozásának. Ezt támasztja alá, hogy a nemesfém euróban 10 százalékkal lett drágább, svájci frankban és ausztrál dollárban pedig szinte semmit nem változott az ára ugyanebben az időszakban – mutatott rá Heitner Tamás, a Solar Capital kereskedelmi igazgatója egy a Piac & Profit számára adott korábbi nyilatkozatban.

Aranyos papírok

Ennek ellenére sem kétséges, hogy megéri aranyba fektetni, ha valakinek elsősorban a pénze értékét szeretné megőrizni. A befektetők többsége nem az árfolyamnyereség miatt vásárol aranyat, sokkal inkább biztosítékként.

A befektetési arany fizikai megvásárlása viszont egyéb költségekkel is jár: ellenőriztetni kell a minőséget, a kiszállítás, az ügynökök beiktatása, az őrzés megoldása trezorbérléssel akár 10 százalékos plusz kiadáshoz is vezethet. És akkor még nem beszéltünk az arany árának mozgásáról, ami idővel természetesen lefelé is elindulhat, így előfordulhat, hogy vásárolt aranyunk veszít az értékéből.

A CIB szakértői ezért a fizikailag birtokolt arany helyett inkább a befektetési alapokat ajánlják, amelyek mögött nemesfém áll. Ezek mindig tőzsdei minőségű aranyat vagy ezüstöt jelentenek. Így kétség sem férhet a vásárolt nemesfém tisztaságához és a tárolás sem jelent gondot. Ráadásul az aranytömb áránál lényegesen kisebb, akár már 100 ezer forintos rendelkezésünkre álló összeg esetén is jegyeztethetünk aranyra és ezüstre alapozott befektetési alapot. Ha ez tőkevédett, akkor az sem fordulhat elő, hogy az arany árának lefelé mozdulása miatt befektetésünk veszítsen az értékéből. További előnyt jelent, ha ezek a befektetések Tartós Befektetési Számlán (TBSZ) vagy Nyugdíj-előtakarékossági Számlán (NYESZ) helyezhetők el, mert így — a törvényi feltételek teljesülésével — akár kamatadó-mentességet is élvezhet a befektető.

Fizikai aranyat apránként

Aki mégis inkább az ősi aranytömbben bízik, az is megteheti, hogy havi rendszeres kisösszegű megtakarításokkal építi fel a család biztonsági tartalékát. Van cég, amely gyakorlatilag fizikailag dinamikus tömböket gyűjt az ügyfeleinek. Egy tömb több befektető tulajdonában van, aminek köszönhetően a megtakarítók jóval kedvezőbb áron jutnak egy gramm aranyhoz, mintha valóban apró részletekben vásárolnák meg a kívánt mennyiséget.

Varga Zoltán, az Arteus Capital vezérigazgatója szerint ez a befektetési forma minden olyan előnnyel rendelkezik, amely a hosszú távú megtakarítási programokra jellemző. Havi rendszeres, kisösszegű megtakarításokból épül fel, biztonságos és garantáltan értékálló, sőt az utóbbi években magas hozamot is biztosított. A futamidő végén arra is van mód, hogy az ügyfél járadék formájában jusson hozzá a vagyonához: havonta az általa igényelt aranymennyiséggel tudja kiegészíteni a nyugdíját.

Forrás: Piac és Profit

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART