2011.
október
13. 06:27

Ámítás helyett érdemi egyeztetést követelnek Kónyáék

Címkék:
Kónya Péter A forgalomlassító demonstrációk ellenére sem enged a kormány: minden tiltakozás dacára sem marad meg a korkedvezményes nyugdíj – tette világossá a kormányszóvivő. A Szolidaritás erre válaszul a társadalom széles rétegeit érintő kérdésekben azonnali egyeztetést követel.

„Rugalmas foglalkoztatási környezet megteremtése” helyett folyamatosan csökken a munkahelyek száma és nőtt az elszegényedés. Már azok a társadalmi csoportok is kiábrándultak, amelyek korábban nagyon várták ennek a kormánynak a hatalomra lépését.

Minden józan gondolkozású ember érzi, hogy a társadalmat megosztó és a munkavállalókat egymás ellen fordító arrogáns kormányzati magatartás és döntéshozói gyakorlat ellen cselekedni kell – reagált a Magyar Szolidaritás Mozgalom a kormányszóvivő keddi nyilatkozatára, amelyet az országos forgalomlassító akciókkal kapcsolatban adott tett.

A kormány továbbra is elismeri minden munkavállaló és szervezet alkotmányos jogát a tüntetésekhez a jogállami kereteken belül, ám az álláspontja az ország átalakításával és azon belül a korengedményes, korkedvezményes nyugdíjakkal kapcsolatban változatlan - idézte Giró-Szász Andrást az MTI.

A kabinet morális, gazdasági és igazságossági okokkal magyarázza azt, hogy nem változtat a korengedményes, korkedvezményes nyugdíjakkal kapcsolatos álláspontján.
Morális értelemben elfogadhatatlan, hogy életerős, szakmailag felkészült emberek nyugdíjban részesülnek, miközben a köz érdekében munkát végezhetnének – hangsúlyozta a szóvivő.

Igazságossági problémák is felmerülnek – hangozatta Giró-Szász -, ez a rendszer ugyanis az államszocializmus örökségeként maradt fenn, s mára már lényegében csak és kizárólag - egy-két kivételtől eltekintve - az állami szektorban dolgozókat érinti - fogalmazott.
Gazdasági értelemben is megengedhetetlen az államadósság csökkentésének veszélyeztetése miatt - mondta.


Nem csak a nyugdíjról van szó

A Szolidaritás – bár két vezetője is egyenruhás – azonban korántsem kizárólag a szerzett jogok megőrzéséért, tehát a korkedvezményes nyugdíjért küzd. A követelések között egyebek mellett a visszamenőleges jogalkotás tilalma, a sztrájkjog gyakorlását ellehetetlenítő új szabályozás módosítása, a háromoldalú érdekegyezetés rendszerének visszaállítása és az érdemi társadalmi párbeszéd is szerepel.

A kormányszóvivő szavai is jól jelzik – állítja a Szolidaritás -, hogy a hatalom célja továbbra is a társadalom megosztása, s az emberek egymás ellen fordítása. A kormány eddigi intézkedéseivel a gazdagoknak, a magas jövedelműeknek kedvezett, s újabb terheket rakott a szegények vállára.

Az elmúlt másfél évben tapasztalt munkavállaló- és szakszervezet-ellenes döntéshozói gyakorlat az elszegényedés mellett a hosszú távú biztonságos munkahelyek számának folyamatos csökkenéséhez is vezetett. Ezzel a kormány azoknak a társadalmi csoportoknak az ellenszenvét is kiváltotta, amelyek korábban nagy reményekkel várták a Fidesz hatalomra lépését - vélik.

A sokszor hangoztatott rugalmas foglalkoztatáspolitika nem más, mint a döntéshozók szemfényvesztő kommunikációja, az álságos állítások egyike. A kormány, az ígéretei ellenére nem újjáformálja, hanem tönkreteszi az országot, s a Szolidaritás úgy véli, ezt a józan gondolkodású emberek egybehangzó véleménye szerint meg kell akadályozni.

Újabb demonstrációkat szerveznek

A mozgalom felszólítja a kormányt, hogy hagyjon fel az ötleteléssel, a megszorító intézkedésekkel, s cifra szófüzérek helyett széleskörű érdemi egyeztetést folytasson a szakszervezetekkel. Követelik a demokrácia visszaállítását, s tiltakoznak a jelenlegi döntéshozói gyakorlat ellen, mert az gazdaságilag és erkölcsileg is lejáratja a Magyar Köztársaság becsületét.

Időközben két szakszervezeti tömörülés is hasonló akciókat helyezett kilátásba. A Liga Szakszervezetek és a Munkástanácsok – miközben folytatják az egyeztetést a kormány és a munkaadók képviselőivel az új munka törvénykönyve tervezetéről – jelezte: közben folytatják a felkészülést a tiltakozó demonstrációkra. Amennyiben a javaslatról nem születik egyezség, november 4-én és 5-én a nyomásgyakorlás érdekében országos félpályás útlezárásokat szerveznek.

Forrás: MTI,nol.hu

Vissza
2011.
október
12. 09:19

Útlezárásokkal tiltakozik a Szolidaritás - A kormány nem enged

Útlezárásokkal tiltakozik a Szolidaritás - A kormány nem enged A Kormány továbbra is elismeri minden munkavállaló, illetve szervezet alkotmányos jogát a sztrájkhoz, ám álláspontja az ország újjászervezésével kapcsolatban változatlan. A Kormány úgy ítéli meg, hogy a tiltakozásokat szervező mozgalom célkitűzése a korai kedvezményes nyugdíjak fenntartását illetően morális, gazdasági és igazságossági szempontból tarthatatlan. A Kormányszóvivői Iroda közleménye.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART