2012.
május
19. 15:29

Arany Alkony-ügy: az igazság felé?

Címkék:
Otthon az otthonban1 Az Arany Alkony Idősotthonok lakói szerint nem igazak a médiában elhangzott, az intézmények munkatársait ért vádak; erről az érintettek képviselői, valamint az otthonok vezetői beszéltek - írja az Egészségkalauz.

A XV. kerületi Bánkút utcai idősotthonban tartott, fórummá alakult sajtótájékoztatón - melyen nagy számban részt vettek az otthonok lakói és képviselői - a médiát hibáztatták a kialakult helyzetért, és kiálltak az intézmények munkatársai mellett.

Több lakó a rendezvényre meghívott újságírókat arra kérte, "foglalkozzanak mással", ne az ő életükkel. Szavaik szerint megszűnt a korábbi nyugalmuk, most félnek, és ami most körülöttük történik, az az egészségükre is kihat.

Mások, tapssal kísért felszólalásukban azt hangoztatták, nem mozdulnak, nem mennek az otthonokból sehová.

Kissné Szerémi Ágnes, a 320 idős embert ellátó XV. kerületi intézmény vezetője azt kérte az újságíróktól, járják be az intézményt, beszélgessenek az ott lakókkal, és vigyék jó hírüket a közvélemény felé.

Lendvay Erzsébet, az Arany Híd Nonprofit kft. ügyvezetője, aki 14 éve az otthonban dolgozik, felháborítónak mondta, és visszautasította a dolgozókat ért vádakat. Az ügyvezető halálozási adatokkal is megpróbálta alátámasztani cáfolatukat, miszerint intézményükben a lakók "nem maradnak sokáig", azaz idő előtt halnának meg. Hozzátette, a mai napig vannak szabad férőhelyeik, és nem is érdekeltek abban, hogy kevés lakójuk legyen.

A rendezvényen felszólalt az otthonoknak helyet adó, azokat részben tulajdonló Medicatus Kft. ügyvezető igazgatója is. Fülöp Róbert elmondta, a cégcsoport legfőbb tulajdonosa egy lichtensteini cég, amely felé azonban, szavai szerint külföldre, semmilyen jogcímen soha nem került sor kifizetésre.

Közölte, a négy tulajdonos cég közösen létrehozott egy Arany-Híd elnevezésű nonprofit kft-t, amely szeretné az idősotthonok további ellátását biztosítani. Emlékeztetett arra, hogy a korábbi fenntartóval, a Kálvin János Presbiteri Misszióval tavaly felmondták az ingatlanok bérleti szerződését.

Felidézte, másfél-két éve foglalkozik a sajtó intenzívebben az idősotthonok ügyeivel, a probléma forrása pedig szerinte az alulfinanszírozottság. Közölte, a szociális törvény erősen differenciál a különböző fenntartó-típusok között, így például egy kft 30 százalékát kapja meg a normatívának, egy nonprofit társaság a 100 százalékát, míg egy egyház a 195 százalékát. Ez - mutatott rá - 6,5-szeres különbséget jelent ugyanazért az állami feladatnak ellátásáért.

Mint mondta, a problémájuk az, hogy 2011 július 1-jétől az említett misszió nem minősül egyházi fenntartónak finanszírozási szempontból, ezért a költségvetéséből mintegy 800 millió forintot vesztett el, és így már nem tud bérleti díjat fizetni az épület tulajdonosainak.

Közölte, a jelenlegi intézményfenntartó misszió anyagi ellehetetlenülése miatt ők nem kötöttek velük bérleti szerződést, ezért a működési engedélyük legfontosabb tárgyi feltételei, az intézmények nem állnak a rendelkezésre, továbbá már szerinte a személyi feltételek sem biztosítottak.

Utalt arra is, hogy a fővárosi kormányhivatal visszavonta a misszió működési engedélyét, de ennek végrehajtását az év végéig felfüggesztették. Szavai szerint így mostanra exlex állapot alakult ki azzal, hogy van ugyan fenntartó, de annak nincs érvényes működési engedélye. Közölte, ha ez a helyzet nem változik, akkor 2012. december 31-én a fővárosi önkormányzatnak kell az ellátási kötelezettséget átvállalni. Hozzátette: az önkormányzat azonban nem szeretné ezt felvállalni, és írásban is deklarált szándéka szerint megszüntetné az Arany Alkony otthonokat, a lakókat pedig elköltöztetné más intézményekbe, az otthonokat pedig így gyakorlatilag felszámolná.

Elmondta, szerintük a középtávú megoldás az, hogy az Arany Híd nonprofit kft kapna működési engedélyt.

Közölte, az őket ért vádakkal szemben jogi lépéseket kívánnak tenni. Véleménye szerint az állhat a médiában tapasztalt támadások hátterében, hogy vannak olyan érdekcsoportok, melyek érdeklődnek az intézmények felvásárlása iránt, és vannak köztük, akik kapcsolataikkal, hatalmukkal visszaélve gyakorlatilag ingyen akarnak az intézményekhez hozzájutni.
 

Forrás: egeszsegkalauz.hu

Vissza
2012.
március
13. 07:25

Arany alkony helyett sötét jövő

Arany alkony helyett sötét jövő Alig enyhült a tél szorítása és vele a hajléktalanellátás súlyos terhe, máris újabb szociális krízis fenyegeti Budapestet. A fővárosi kormányhivatal február 24-én kelt határozatával március 31-i határidővel visszavonta az Arany Alkony idősotthonok működési engedélyét. A döntés nyomán 1300 idős ember ellátása válik bizonytalanná.
Tovább
2012.
április
01. 16:15

Arany alkony-ügy: több milliárdból gazdálkodott a frissen alapított egyház

Arany alkony-ügy: több milliárdból gazdálkodott a frissen alapított egyház 1200-1300 nyugdíjas pénze és sorsa forog kockán az úgynevezett Arany Alkony-ügyben, amely tavaly nyáron, az egyházügyi törvény átírása nyomán vált egyre élesedő problémahalmazzá. A módosítás nyomán ugyanis az addigi egyházi fenntartó elveszítette egyházi státuszát és az azzal együtt járó, többmilliárdos kiegészítő normatívát.
Tovább
2012.
március
23. 16:59

Arany alkony: a főváros megmentené a nyugdíjasokat

Arany alkony: a főváros megmentené a nyugdíjasokat A fővárosi önkormányzat keresi a megoldást az Arany Alkony Idősek Otthona ügyében. A közlemény szerint a főváros az ellátottak biztonsága érdekében arra kéri az illetékes, másodfokon eljáró Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatalt, valamint az eljárást felügyelő Nemzeti Erőforrás Minisztériumot, hogy mielőbbi döntésével tegye lehetővé, hogy legalább 4, de legfeljebb 6 hónapja legyen a fővárosi önkormányzatnak a probléma kezelésére.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART