2012.
március
23. 16:59

Arany alkony: a főváros megmentené a nyugdíjasokat

Címkék:
Arany alkony A fővárosi önkormányzat keresi a megoldást az Arany Alkony Idősek Otthona ügyében. A közlemény szerint a főváros az ellátottak biztonsága érdekében arra kéri az illetékes, másodfokon eljáró Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatalt, valamint az eljárást felügyelő Nemzeti Erőforrás Minisztériumot, hogy mielőbbi döntésével tegye lehetővé, hogy legalább 4, de legfeljebb 6 hónapja legyen a fővárosi önkormányzatnak a probléma kezelésére.

Mint írták, a Fővárosi Szociális és Gyámhivatal április 1-i hatállyal vonta vissza az Arany Alkony Idősek Otthonai működési engedélyét, amelynek fő indoka az volt, hogy a fenntartó Kálvin János Presbiteri Misszió (KJPM) és a tulajdonosok, a Medicatus Kft. között nem jött létre ingatlanbérleti jogviszony.

A gyámhivatal a fővárost kérte fel, hogy gondoskodjon a rászoruló 840 idős ember ellátásáról, ám az önkormányzat megfellebbezte a határozatot, arra hivatkozva, hogy 15 nap nem elég a megfelelő ellátás megszervezésére, a jogvita megoldására, valamint jogszerű döntések meghozatalára.

A hivatal közleménye szerint együtt éreznek a rászoruló idősekkel és mindent megtesznek a legjobb megoldás érdekében, ugyanakkor jelezték, hogy több időre van szükségük.

Megjegyezték, hogy a krízishelyzet példás együttműködést hozott, miután a fővárosi önkormányzat segítséget kért az illetékes tárcáktól, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságtól, továbbá egyházi és civil fenntartóktól. A tájékoztatás szerint három nap alatt 14 egyházi és civil fenntartó, köztük a Református, a Baptista és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat közel 500 férőhelyet, pszichológusokat, lelkészeket, jogászokat, orvosokat ajánlott a probléma megoldására. Emellett a főváros 200 üres férőhelyet ajánlott fel, s július elsejétől további 530 férőhelyet tud bevonni.

A főváros jelezte, hogy álláspontjuk szerint az Arany Alkony Otthonokban maradni kívánó idős emberek ellátásának biztonságát az szolgálná, ha a tulajdonos Medicatus Kft. és társai, vagy az általuk létrehozott Kht. tartaná fenn az intézményeket. Mint indokolták, ezzel a határozatra okot adó jogvita megszűnne, hiszen a tulajdonos és a fenntartó azonos lenne.

Kitértek arra, hogy ötmilliárd forintos többletköltséggel járna, ha egyházi fenntartó új szolgáltatót hozna létre, emellett azt is megjegyezték, hogy a főváros nem lehet egy számára ismeretlen jogi és gazdasági háttérrel működő intézmény fenntartója.

Az önkormányzat a Fővárosi Szociális és Gyámhivatal bevonásával tárgyalásokat és szakmai együttműködést ajánlott a tulajdonosoknak annak érdekében, hogy saját maguk legyenek intézményeik fenntartói.

Forrás: ma.hu

Vissza
2012.
március
13. 07:25

Arany alkony helyett sötét jövő

Arany alkony helyett sötét jövő Alig enyhült a tél szorítása és vele a hajléktalanellátás súlyos terhe, máris újabb szociális krízis fenyegeti Budapestet. A fővárosi kormányhivatal február 24-én kelt határozatával március 31-i határidővel visszavonta az Arany Alkony idősotthonok működési engedélyét. A döntés nyomán 1300 idős ember ellátása válik bizonytalanná.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART